Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvę Agnės Sereikaitės treneriai kaltina sportininkę ir jos trenerį čeką Jarmilą Hruzą melu

Lietuvos greitojo čiuožimo asociacijos (LGČA) atstovų, buvusių Lietuvos olimpietės Agnės Sereikaitės trenerių Antano Vilčinsko ir Virginijos Vilčinskaitės-Ogulevičienės kantrybė trūko. Pastarieji pareiškė, kad nepasitiki dabartiniu Lietuvos sportininkės treneriu čeku Jarmilu Hruzu ir nesupranta, kodėl atletė ir jos treneris meluoja apie čiuožikės pasirengimo sąlygas Lietuvoje.
Agnė Sereikaitė
Agnė Sereikaitė / Alfredo Pliadžio nuotr.

LGČA atstovai pratrūko po A.Sereikaitės trenerio Sočyje duoto interviu, kuriame čekas pasakojo apie lietuvės čiuožėjos ir savo darbą.

Vilčinskai teigia, kas Lietuvos atletės sportinė forma šiuo metu yra prastesnė, nei tada, kai jos treniruočių programa rūpinosi jie. Atstovai pateikia pavyzdžių, kokių rezultatų A.Sereikaitė buvo pasiekusi iki išvykos į Čekiją. Buvę treneriai neslėpė nepasitenkinimo ne tik J.Hruzo darbo metodais, bet ir kaltino jį melu.

Žiemos žaidynėse A.Sereikaitė 1500 m lenktynėse užėmė 16-ąją vietą (aukščiausią tarp lietuvių).

LGČA prezidentas A.Vilčinskas ir generalinė sekretorė V.Vilčinskaitė-Ogulevičienė savo pareiškime teigia (kalba netaisyta):

„Agnė Sereikaitė pradėjo treniruotis pas mane, Virginiją Vilčinskaitę, „Akropolio ledo“ arenoje su masiniu čiuožimu. Man išėjus į motinystės atostogas teko treniruotes vesti Antanui Vilčinskui ir Marytei Vilčinskienei. Nebuvo nė vieno trenerio etato, todėl tai darėme visuomeniniais pagrindais. Važiuojant į stovyklas ir varžybas savo nuolatiniame darbe turėdavau pasiimti nemokamas atostogas. Be tarptautinių stovyklų ir varžybų patirties sunku pasiekti aukštų rezultatų. Taigi teko kažką aukoti, bet tuo esu patenkinta.

Agnė Lietuvoje treniravosi su tuometiniais Europos taurės prizininkais kaip ir ji pati – Laura Kurilaite ir Pauliumi Glušinu. Šie trys sportininkai buvo Vankuverio olimpinių žaidynių (OŽ) sąrašuose, tačiau vėliau dėl neaiškių priežasčių buvo išbraukti iš Sočio OŽ sąrašų ir iki šiol to dar niekas nepaaiškino. Taip Agnė liko viena ruoštis Sočio OŽ.

Mes niekada nebūtume pritarę atiduoti Agnę į visiškai patirties neturinčio specialisto rankas.

Lietuvos greitojo čiuožimo asociacijos buvęs generalinis sekretorius ir Agnės treneris Antanas Vilčinskas susitarė su Čekijos čiuožimo federacijos generaliniu sekretoriumi Pariku Jindrichu, jog Agnė galės treniruotis su jų rinktine ir pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Tuo tarpu Antanas net nepažinojo Jarmilo Hruzos ir nežinojo kad jis pradės treniruoti Agnę. Mes niekada nebūtume pritarę atiduoti Agnę į visiškai patirties neturinčio specialisto rankas. Juolab kad nei sportinio išsilavinimo, nei trenerio kvalifikacijos (kas Lietuvoje yra privaloma), nei pasauliui žinomų asmeninių sportinių pasiekimų, nei žymių išugdytų čiuožėjų. Jis yra savo tėvo firmos darbuotojas ir treniruotes vykdo tik po darbo, o vėlyvame ryte sportininkai treniruojasi savarankiškai.

Su Jindrichu Pariku buvo susitarta, jog Agnė gyvens viešbutyje, esančiame šalia ledo rūmų. Bet vėliau mus pasiekė pasiūlymas, kad Agnė galėtų gyventi vieno buvusio sportininko tėvų namuose. Agnė su tokiu siūlymu sutiko ir mes neprieštaravome, tačiau tik po metų mes sužinojome, kieno tai tėvai – to paties Jarmilo Hruzos. Bet šiandien spaudoje parašyta: „Į Prahą atvykusią lietuvę pasitiko Jarmilas Hruza – jis priglaudė jaunąją čiuožėją savo tėvo namuose ir ėmė ją treniruoti.“

Nepavadinčiau tai priglaudimu, kai už tai yra mokami nemaži pinigai.

Žinoma, reikia tikrai pripažinti, kad treniruotės Čekijoje pasirodė geras variantas po Katerinos Novotnos triumfo Europos čempionate. Tačiau tik praėjusiais metais išaiškėjo, jog Agnė su ja treniruojasi tik ant ledo, o visos kitos treniruotės vyksta atskirai. Treneris Jindrichas Parikas pasakė, jog Agnė atsisako eiti į rytines treniruotes su Katerina Novotna. Treniruotes ant ledo veda ir jų programą sudaro ne Jarmilas Hruza, o Jindrichas Parikas. Be to, treneris Parikas Jindrichas (Katerinos Novotnos treneris) pripažino, kad tokių blogų rezultatų nėra buvę net 10 metų. Agnės minimi vaikinai buvo anksčiau, dabar treniruojasi tik Voitechas Loudinas, kuris Sočyje 1500 m buvo 26 vietoje. Jis į kitas rungtis nepateko. Taip pat Agnė treniruojasi su čeke Katerina Novotna ir slovake Tatjana Bodova. Katerina Sočyje turėjo teisę dalyvauti 1000 m ir 1500 m nuotoliuose, o Tatjana – tik 1500 m ir čia buvo diskvalifikuota. Po kvalifikacinių varžybų puikiai matėsi šių čiuožėjų prasti rezultatai, o Agnė interviu sakė, kad labai nerimavo dėl savo rezultatų.

Po kvalifikacinių varžybų puikiai matėsi šių čiuožėjų prasti rezultatai, o Agnė interviu sakė, kad labai nerimavo dėl savo rezultatų.

Niekaip nesuprantu, kodėl nei Jarmilas, nei Agnė nepasakė, jog Pasaulio jaunimo čempionato sidabrą ji laimėjo ne dėl treniruočių Čekijoje su Jarmilu, o 4 mėnesius praleidusi Kanadoje, Monrealyje. Jos apgyvendinimą suderinau su LR ambasada Kanadoje ir jie šauniai pagelbėjo. Čia jos treneris buvo anksčiau minėtas garsus buvęs čiuožėjas Jonathanas Guilmette'as. Taigi, po tikrai sunkių ir efektingų treniruočių Agnė pasaulio jaunimo čempionate 500 m nuotolyje pralaimėjo daugybę kartų per Sočio olimpines žaidynes minėtai Shim Suk Hee. Skirtumas tebuvo 0,652 sekundės. Šiame sezone Shim Suk Hee reitingų lentelėse yra pirmose gretose.

Atrodo ir turėtų būti apmaudu, tačiau yra dar vienas pavyzdys, kur Agnės rezultatas yra labai prastas. Žiemos universiada 2013 metais: 500 m nuotolyje po Rusijos čiuožėjos Eminos Malagič nuobaudos Agnė pelnė 3-iąja vietą. Tačiau pažiūrėjus čempionės ir vicečempionės biografijas turime siurprizą: 1 vietą užėmė kinė Xue Wang, kurią Agnė lengvai aplenkė tapdama Pasaulio jaunimo vicečempione. Ši sportininkė nėra Kinijos rinktinėje, ir Sočyje jos nematėme. Antros vietos laimėtoja kanadietė Caroline Trauchon apskritai šiame sezone nedalyvavo tarptautinėse varžybose ir žinoma jos nėra Kanados rinktinėje. Todėl Agnė turėjo būti universiadoje lyderė, o turim tik vieną medalį.

Žiemos olimpinės žaidynės Sočyje. Po Pasaulio jaunimo čempionato sidabro mes matėme ją Sočio olimpinių žaidynių dešimtuke. Tokiai „idėjai“ pritarė ir kitų valstybių treneriai. Tačiau čia grįžkime prie Agnės ir Jarmilo minėtos „taktikos“: „Niekas Lietuvoje to nemokė – tik čiuožk į priekį. Kaip zuikis bėgdavau, todėl pavargdavau ir pralaimėdavau.“

Tačiau grįžkime prie Agnės ir Jarmilo minėtos „taktikos“: „Niekas Lietuvoje to nemokė – tik čiuožk į priekį. Kaip zuikis bėgdavau, todėl pavargdavau ir pralaimėdavau.“

Taktika yra toks dalykas, kuriam turi būti pasirengęs tiek fiziškai, tiek ir techniškai bei psichologiškai. Agnės pagrindinės rungtys yra 500 m ir 1000 m. Taktika šiose rungtyse yra kiek kitokia negu 1500 m, nes būtent šiame nuotolyje dažniausiai startas nebūna intensyvus. Visiškai atvirkščiai yra 500 m nuotolyje, kur starte iškovota vieta leidžia lengviau įveikti distanciją, nes nereikia įvairiais būdais mėginti prasiveržti į priekį. Pirmose gretose tereikia sutelkti jėgas ir iki finišo sėkmingai išlaikyti vietą.

Vienas iš daugelio trenerių teiginių – jeigu sportininkas čiuožia pirmasis, maža tikimybė, kad kažkas sutrukdys, kaip dažnai pasitaiko čiuožiantiems gale. Tokį pavyzdį parodė Agnė Sočyje 1000 m distancijoje. Jai reikėjo prasibrauti bent į antrą vietą, kas kainuoja daug jėgų ir taip atsiranda klaidos. Agnė taktinius veiksmus puikiai gali taikyti Europos taurės varžybose, o ne olimpinėse žaidynėse. Galų gale kam ta taktika, jeigu jai yra apskritai sudėtinga dideliu greičiu įveikti tuos pačius 500 metrų.

2013 m. pavasarį LEU Sporto tyrimų instituto specialistai patvirtino jos funkcinio pajėgumo sumažėjimą, kas ir parodo, kodėl Agnei neužtenka jėgų visuose nuotoliuose. Taktinius veiksmus nuolatos naudojo daugkartinė olimpinė čempionė bulgarė Jevgenija Radanova. Ji visuomet čiuoždavo paskutinėse gretose, o likus vienam ar dviem ratams išoriniu taku pasiekdavo pirmąją vietą.

Manau niekas neatkreipė dėmesio, kad Agnė po 1000 m finišo tiesiog patenkinta išėjo iš ledo arenos su treneriu Jarmilu, ko niekada nebūna po nesėkmingo starto. Argi yra puiku, kai tiesiog tave aplenkia stipresnė sportininkė, o vėliau taisant padėtį sportininkė būna diskvalifikuota? Daugelį kartų po nepavykusio starto Agnė ašarojo, tą juk matėme ir Sočyje. Tačiau šį kartą buvo visiškai kitaip... Taigi aiškiai matėsi, kad diskvalifikacija buvo iš anksto suplanuota. Agnė juk puikiai žino, kad už tokius šiurkščius veiksmus yra garantuota diskvalifikacija.

Manau niekas neatkreipė dėmesio, kad Agnė po 1000 m finišo tiesiog patenkinta išėjo iš ledo arenos su treneriu Jarmilu, ko niekada nebūna po nesėkmingo starto.

Būtina pažymėti, kad Agnės asmeniniai rezultatai kartas nuo karto pagerinami. Taip nutiko ir Sočyje, kur džiaugėsi 5 sekundėmis pagerinusi savo 1500 m rekordą. Tačiau tai yra natūralus sportininko tobulėjimo rezultatas. Su kiekviena diena, su kiekvienomis varžybomis bei startais sportininkas žengia į priekį. Todėl ir rezultato pagerinimas yra tų žingsnių sudedamoji dalis. Bet juk mūsų sporto šakoje parodytas laikas yra antraeilis, nes čia viską lemia finiše užimta vieta.

Nejaugi tokiais būdais čekas Jarmilas Hruza skelbiasi geriausiuoju. Galbūt jo per didelį pasitikėjimą savimi lemia tai, jog jo sesuo Marcela Bradova yra jų federacijos darbuotoja ir pagrindinė tarptautinių varžybų Čekijoje organizatorė, o jos vyras Andrejus Brada yra federacijos prezidentas?

Viskas buvo slepiama iki tol, kol patys nepamatėme. 2013 m. birželio mėnesį LTOK viceprezidentas V. Vasiliauskas bei LGČA buvęs prezidentas Česlovas Staišiūnas su tuometiniu generaliniu sekretoriumi A.Vilčinsku nuvyko į Benatky miestą Čekijoje pažiūrėti kokiomis sąlygomis treniruojasi Agnė. Čia ir išaiškėjo visa tiesa.

Praėjusį balandžio mėnesį mūsų asociacija nusprendė pakeisti Agnės trenerį, nes kovo mėnesį jau buvo pasibaigusi bendradarbiavimo sutartis. Po šio žingsnio kilo didelė sumaištis, nes tiek Agnė, tiek Jarmilas stengėsi prieš mus nuteikti visą Lietuvos sporto visuomenę. Tačiau po visų mūsų pastangų, Agnė liko treniruotis Čekijoje. Mūsų asociacijai prieštaraujant, bendradarbiavimo sutartį pasirašė LOSC su Čekijos greitojo čiuožimo federacija, kur Agnės treneriu įrašytas Jinrichas Parikas, o ne Jarmilas Hruza.

Ir pabaigai dar viena smulkmena. Po praėjusio sezono prastų rezultatų Tarptautinė čiuožimo sąjunga nusprendė padėti Agnei pasiruošti Sočio olimpinėms žaidynėms. Jie pasiūlė jai treniruotis su Vengrijos rinktine, kurią treniruoja trenerė iš Kinijos, o konsultuoja vienas geriausių trenerių Yves Nadeu.

Trenerių paslaugos mums būtų nekainavę, tačiau Agnei ir Jarmilui nesutikus mokėjome ir mokame kas mėnesį po 500 eurų. Galbūt tada neverta sakyti, kad žiemos sportui skiriama per mažai lėšų? Tuo tarpu ilgametė Agnės priešininkė vengrė Zofija Konija šiais metais tapo Europos čempionato trečios vietos laimėtoja, o Bernadeta Heidum užėmė aukštas vietas pasaulinių reitingų lentelėse.

Kodėl tada Agnė – labai talentinga čiuožėja – yra tolokai nuo lyderių, nors prieš porą metų visas pasaulis džiaugėsi jos puikiu pasipriešinimu Azijos valstybių čiuožėjoms?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius