-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lekiam į Sočio žaidynes – kiek tūkstančių lietuviui kainuos savaitė olimpiniame šurmulyje?

Sočio miesto centre esantis žiemos žaidynių laikrodis nenumaldomai skaičiuoja dienas ir minutes iki svarbiausios šių metų sporto šventės. Ir jis labai greitai rodys apskritus nulius, o vasario 7-ąją 20 valandų 14 minučių – aliuzija į 2014 metus – pagrindiniame Sočio stadione iškilmingai startuos žiemos olimpiada. Patikėkite, su įspūdinga programa ir nepakartojamais fejerverkais... O ką – gal imkite ir nuvažiuokite pasižiūrėti jau šimtmečio žaidynėmis tituluojamo renginio?
Sočio žaidynių olimpinis deglas
Sočio žaidynių olimpinis deglas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sočis Sočis 2014

15min.lt pabandė suskaičiuoti pinigus piniginėje ar banko sąskaitoje, kurių reikia, kad galėtumėte savaitę pabūti olimpinės šeimos dalimi, pasidžiaugtumėte lietuvių startais žaidynėse, nesuliesėtumėte nuo bado ir dar atsivežtumėte ne tik puikių emocijų, bet ir suvenyrų. Pasirodo, reikia turėti gerą kapšą pinigų. Šimtus tūkstančių rusiškų rublių arba daugiau nei 8 tūkstančius litų.

Važiuojame šešioms dienoms

Sočio olimpinės žaidynės vilioja ne vieną sporto gerbėją. Tačiau kaina, už kurią galėtumėte stebėti XXII žiemos žaidynes Rusijoje, tikrai kandžiojasi. Bet jei jau nutarėme, tai lekiam... Juk ne kiekvieną dieną vyksta tokie renginiai.

Sočio žaidynių olimpinės ugnies estefetės nešėjai
Sočio žaidynių olimpinės ugnies estefetės nešėjai

Taigi planuojame kelionę į Sočį vasario 6-12 dienomis: ir, matyt, atidarymą pasižiūrėsime, ir kelis lietuvių startus aplankysime.

Kaip suprantate, mūsų kelionių agentūros ne itin domisi galimybe siųsti sporto aistruolių grupes į Sočį, tad viską tenka daryti patiems. Taigi Sočis laukia.

Rusija – ne Europa

Jau ne vienas Europą be paso išmaišęs tautietis užmiršo, kad patekti į Rusiją galima tik per šios šalies ambasadą – reikia gauti vizą, su kuria ir galėtumėte vykti į žiemos svajonių miestą – Sočį.

Bet į olimpiados sostinę šiaip sau nepateksite – norint gauti vizą, turite prieš tai nusipirkti bilietą bent į vienerias žaidynių varžybas ir pateikti ambasadoje ar Rusijos vizų centre elektroninį bilieto patvirtinimą – tik tada turėsite galimybę prieiti prie geidžiamo olimpinio langelio ir pateikti prašymą vizai.

Vizos forminimo kaštai nemaži – jau dabar tektų darytis skubią Rusijos vizą, už kurią su visais mokesčiais reikės suploti 362 litus. Be to, vertėtų neužmiršti, kad viza nebus išduodama, jei neturėsite medicininių išlaidų poliso – kelionės draudimo, kuris jums kainuos dar 130 litų.

Į Sočį – per Sankt Peterburgą ir Maskvą

Kitas klausimas – kaip pasiekti žiemos žaidynių sostinę ir kur gyventi? Variantų skristi nėra idaug. Pagrindiniai skrydžių keliai veda per Rygą, Minską, Sankt Peterburgą ir Maskvą. Tam, kad galėtumėte į Sočį skristi per Baltarusijos sostinę, tektų dar minti kelius į šios šalies ambasadą, kad gautumėte Baltarusijos tranzitinę vizą.

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Tu-134A
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Tu-134A

Tad vertėtų rinktis tokius kelius: Vilnius-Maskva-Sočis arba Vilnius-Ryga-Sant Peterburgas-Sočis. Bilietai į Sočį ir atgal kainuotų nuo 2686 iki 2928 litų. Tiesa, bandant pasiekti žaidynių vietą, teks apsišarvuoti kantrybe – kai kurie skrydžiai su persėdimais gali trukti nuo 8 iki 25 valandų.

Atskridus į Sočio-Adlerio oro uostą, gyventi žaidynių sostinėje galima pagal  piniginės storumą. Savaitė Sočio viešbutyje atsieis 14-18 tūkst. litų. Ir tai ne prabanga – tai normalios, per žaidynes 3-5 kartus pakeltos paprastų viešbučių kainos.

Tačiau galima susirasti šiokius tokius nakvynės namus, kur lova šešioms naktims šešiaviečiame kambarėlyje kainuos apie 1200 litų. Tačiau faktas kaip blynas – pačiame Sočyje šešias dienas įmanoma be prabangos gyventi už vidutinę 2300 litų kainą, o šalia žaidynių sostinės esančiuose Tuapsės, Lazarevskajos ar Adlerio miesteliuose – už 1400 litų. Tiesa, teks pakloti ne vieną šimtą litų už keliones iki Sočio.

Į priekį ir atgal vietiniais autobusais ar traukiniais kasdien tektų sumokėti po 44 litus.

Bilietas į atidarymo iškilmes kainuos solidžius pinigėlius – nuo 480 iki 4000 litų. Pasirengę mokėti? Jei taip – pirmyn... Jei ne – alaus bokalas Sočyje jums kainuos 20 litų.

Į varžybas – nepigu

Jei jau atsidūrėme žiemos žaidynėse Sočyje, galima pagalvoti ir apie galimybę savo akimis stebėti olimpiados atidarymą vasario 7-ąją. Bet ar reikia? Gal užtektų nueiti į vieną ar kitą Sočio kavinukę ir, gurkšnojant alų, šiltai pasižiūrėti televizijos transliaciją? Juk bilietas į atidarymo iškilmes kainuos solidžiai – nuo 480 iki 4000 litų. Pasirengę mokėti? Jei taip – pirmyn... Jei ne – alaus bokalas Sočyje jums kainuos 20 litų.

Žinoma, jei esate nusistatęs imti viską iš gyvenimo, reikia pirkti ir bilietą į šį šou, bet gal vertėtų pataupyti pinigėlius varžyboms, kuriuose varžysis ir Lietuvos olimpiečiai? Juk ir šis malonumas nėra iš pigiausių.

Mūsų sportininkai pasirodys penkiose žiemos sporto šakų rungtyse, o nuo vasario 7 iki 12 dienos bus galima skanduoti „Lietuva“ slidinėjimo, biatlono, greitojo čiuožimo trumpuoju taku ir kalnų slidinėjimo varžybose.

Tad kiek kainuos malonumas pamatyti varžybas? Bilietą į slidinėjimo kovas galima nusipirkti už 100-400 litų, į biatlonininkų varžybas bilietų yra už 120-520 litų, kalnų slidinėjimą – už 240-440 litų, o greitojo čiuožimo trumpuoju taku dienos bilietą galima nusipirkti už 50-480 litų.

Vidutiniškai per dieną bilietas į varžybas jums kainuos apie 150 litų, tad per 6 dienas išleisite apie 900 litų.

Suvenyrų kainos – „kosminės“

Kad draugai patikėtų, jog iš tiesų buvote Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse, o bendrovės direktorius, jus išleidęs nemokamų atostogų, galėtų pasidžiaugti kokiu nors niekučiu iš olimpiados, jums teks nueiti ir į žaidynių suvenyrų parduotuvę.

Sočio žaidynių suvenyrai
Sočio žaidynių suvenyrai

Tačiau pigiai „apsisukti“ su dovanomis kolegoms ir draugams, deja, nepasiseks: pasirenkite „kosminėms“ kainoms.

Rusija žiemos žaidynėms „prištampavo“ įvairiausios olimpiados atributikos – nuo ženkliukų, aprangos iki stalo įrankių rinkinių.

Tad pradedame. Ženkliukai su olimpinių rungčių vaizdais jums kainuos nuo 20 litų, olimpinės margaspalvės pirštinės – nuo 40 litų, o Sočio kepurėlė – nuo 54 litų.

Kuo toliau, tuo linksmiau – Sočio olimpiados talismanai: leopardas, zuikutis ar meška vidutiniškai jums kainuos nuo 24 iki 90 litų. Jei norite pirkti jų komplektą – prašome sukrapštyti 130 litų.

Jei norėsite apsirengti Sočio žaidynių marškinėliais, jums teks pakloti nuo 160 iki 200 litų, o už sportinį kostiumą atseikėsite 440-520 litų. O jei dar sumąstysite nusipirkti olimpinę striukę, jūsų piniginė ar kreditinė kortelė neteks dar 720 litų.

Na ir dar... Nežinau, ar tai labai verta, tačiau Sočyje galėsite nusipirkti sidabrinių ar paauksuotų stalo įrankių rinkinių. Pavyzdžiui, už paauksuotus šaukštą, šakutę ir peilį teks sumokėti 1700 litų, o už tokį patį sidabrinį rinkinį – 3000 litų.

Greičiausiai statistinis žiemos žaidynių svečias suvenyrams vidutiniškai išleis apie 400 litų, tad manykime, kad ir jūs nutarsite nusipirkti tik marškinėlius, keletą ženkliukų ir talismanų.

Maistas – nepigus

Reikia susitaikyti su mintimi, kad Sočyje bus neįmanoma pavalgyti pigiai – juk kavinės ir arbatinės bandys iš olimpinių turistų užsidirbti metams į priekį. Be to, reikia prisiminti, kad Sočis – kurortas prie jūros. Pasižiūrėkite į mūsų Palangos kavinių kainas ir viskas pasidarys aišku.

Mintis pavalgyti šalia olimpinių arenų bus ne itin vykusi – už arbatą ir paprastą duonos bandelę išalkusiam turistui reiks pakloti apie 10 litų, o už karšto vyno taurę ir dešrainį – 28 litus.

Taigi mintis pavalgyti šalia olimpinių arenų bus ne itin vykusi – už arbatą ir paprastą duonos bandelę išalkusiam turistui reiks pakloti apie 10 litų, o už karšto vyno taurę ir dešrainį – 28 litus.

Dar labiau piniginė nukentės, jei norėsite pavalgyti olimpinių sporto objektų teritorijose, – greito maisto kavinėse „Bosco-cafe“ už kavos puodelį ir mėsainį sumokėsite 35 litus. Tiesa, didesnio asortimento nebus – juk greitas maistas...

Kaip teigė olimpinių žaidynių gidai, valgiui ir malonumams, kelionėms autobusais ir traukiniais užsienio turistas per dieną greičiausiai išleis apie 220 litų. Tad per šešias dienas jums „susikraus“ 1320 litų.

Susumuokime visas išlaidas – jei norite vykti į Sočio žaidynes bent šešioms dienoms ir nors kažką pamatyti, pasirenkite nemažoms išlaidoms – teks pakloti apie 8200 litų. Daug tai ar mažai? Kas ten žino – juk 2014 metų Sočio olimpiada vyks tik kartą. Bet galima ir neišlaidauti – namuose televizorius ir atidarymą, ir uždarymą, ir svarbiausias varžybas rodys nemokamai.

Kelionė į Sočio žaidynes

Rusijos viza ir kelionės draudimas – 492 litai

Bilietai į Sočį ir atgal – apie 2800 litų

Viešbutis Sočyje – 2300 litų

Bilietai į varžybas – 900 litų

Suvenyrai – 400 litų

Maistas ir papildomos išlaidos – 1320 litų

Iš viso – 8212 litų

Sočio žaidynių suvenyrai
Sočio žaidynių suvenyrai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius