Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinių žaidynių deglas iškeliavo į kosmosą

Sočio žiemos olimpinių žaidynių deglas iškeliavo į kosmosą – jį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) pakėlė raketa „Soyuz FG“. Kosminė misija prasidėjo Baikonuro aerodrome Rusijoje.
Rusijos kosmonautas Mikhailas Tyurinas laiko Sočio olimpinių žaidynių deglą
Rusijos kosmonautas Mikhailas Tyurinas laiko Sočio olimpinių žaidynių deglą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sojuz TMA-11M“ kosminio laivo kapitonas Michailas Tiurinas olimpinį deglą perduos TKS kosmonautams Olegui Kotovui ir Sergejui Riazanskiui, kurie lapkričio 9-ąją dieną su olimpine ugnimi pirmą kartą istorijoje apsilankys atvirame kosmose.

Iš Baikonuro aerodromo olimpinis deglas į kosmosą pakilo lapkričio 7-osios dienos ryte – 8 val. 14 minučių vietos laiku. Erdvėlaivio, nešančio olimpinę ugnį, įgulą sudaro rusas įgulos vadas M.Tiurinas, japonas Koichi Wakata ir amerikietis Richardas Mastracchio.

O.Kotovas ir S.Riazanskis kosmose laiką leidžia jau daugiau nei mėnesį ir, sulaukę olimpinio deglo, kosmonautai jį perneš per visas TKS dalis. Lapkričio 9-ąją šie kosmonautai bus pirmieji, kurie išneš olimpinę ugnį į atvirą kosmosą.

​S.Riazanskis į atvirą kosmosą eis nešinas TV kameromis, o O.Kotovo rankose bus olimpinis deglas. Kosmonautai atvirame kosmose praleis keturias valandas, o šis pasivaikščiojimas bus tiesiogiai transliuojamas per televiziją.

Olimpinis deglas į žemę sugrįš lapkričio 11 dieną.

„Rusija buvo pirmoji pasaulio valstybė, pasiuntusi į kosmosą žmogų, o dabar mes rašome olimpinę istoriją – į atvirą kosmosą išnešime olimpinę ugnį. Ši kelionė pažymi nesustabdomas žmonijos galimybes ir neša žinią sportininkams siekti dar didesnių aukštumų“, – kalbėjo Sočio olimpiados organizacinio komiteto vadovas Dmitrijus Černišenko.

Tai jau trečiasis kartas, kai olimpinė ugnis nukeliavo į kosmosą – ji ten pabuvojo 1996 ir 2000 metais, tačiau niekada nebuvo išnešta į atvirą kosmosą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius