-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po Europos čempionato Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas įsitikino: olimpiadoje patekti į dešimtuką būtų fantastika

Pasibaigusiame Europos dailiojo čiuožimo čempionate Sočio olimpiadai besirengianti Lietuvos pora Isabella Tobias ir Deividas Stagniūnas užėmė devintąją vietą. Jie pagerino savo karjeros rekordą ir teisėjus sužavėjo nauja ir puikiai atlikta laisvąja programa pagal filmo apie Džeimsą Bondą „Skyfall“ muziką. Kaip sakė Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentė Lilija Vanagienė, po Europos čempionato lietuvių pora kur kas labiau pasitiki savimi ir tikisi Sočyje rezultatą pagerinti, bet planas lieka toks pats – patekti į penkioliktuką.
Šokėjai ant ledo Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobilas
Šokėjai ant ledo Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobilas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Europoje užimta devinta vieta. Ką tai sako apie mūsų poros galimybes olimpiadoje?

– Tai bus jau kitos varžybos, kiti teisėjai. Mums Europos čempionate svarbiausia buvo „švarūs“ pračiuožimai ir pasitikėjimas savimi. Nuo spalio mėnesio jie nedalyvavo rimtose varžybose, tad pasirodymas tikrai geras.

Manau, kad po ketverių metų vyksiančioje olimpiadoje Isabella ir Deividas jau kovos dėl vietos ant podiumo.

Mūsų realistinis planas olimpiadai išlieka patekimas į 15-uką. Jei užimsime 16-ą vietą, irgi bus gerai. Jeigu žiūrėsime realiai, yra dvi Kanados, trys JAV ir 4–5 Europos poros, kurių tikrai neaplenksime.

Taigi patekimas į dešimtuką jau būtų fantastika. Su visais kitais kovoti galime ir „įtilpti“ į 15-uką – taip pat.

Po varžybų teisėjai visada kelias valandas diskutuoja apie rezultatus ir pasirodymus. Kaip mums pasakojo vyriausiasis teisėjas, buvo daug kalbėta apie mūsų porą.

Teisėjai gyrė jų šokį ir jo pristatymą, sakė, kad mūsiškiai turėjo būti aukštesnėje vietoje. Mums tai tikrai džiugu ir tai svarbiau nei užimta vieta.

– Bendras rezultatas yra rekordinis. Kiek jis dar gali gerėti?

– Jis gali gerėti su kiekvienomis varžybomis ir būtų labai smagu, jeigu Sočyje rezultatą dar pavyktų pagerinti. Sportininkai tikrai yra gerai nusiteikę, svarbiausia dabar yra išvengti traumų.

Lilija Vanagienė
Lilija Vanagienė

Sočyje programa bus ta pati, kaip ir Europos čempionate, tačiau ji dar tobulinama.

Būna, kad sportininkai keičia programas. Jos būna išbandomos žemesnio rango varžybose ir jei nelabai pasiseka, tenka grįžti prie senesnės programos.

Kažkada programą teko keisti ir Margaritai Drobiazko su Povilu Vanagu.

Tačiau mūsų programa visiems patiko, nuo praėjusių metų Isabella ir Deividas padarė didelę pažangą.

Manau, kad po ketverių metų vyksiančioje olimpiadoje Isabella ir Deividas jau kovos dėl prizinių vietų. Nemažai porų iš stipriausiųjų dešimtuko jau turėtų baigti karjerą, tad būsime aukščiau.

– Kaip jaučiasi patys sportininkai?

– Po Lietuvos pilietybės suteikimo Isabellai jų motyvacija yra visai kita, jie lyg kiti žmonės, jaučiasi laisviau, labiau pasitiki savimi.

Žinote, vienu metu atrodė, kad tikrai viskas bus baigta, tad motyvacija tikrai buvo kritusi. Praėjusiame pasaulio čempionate Londone prieš startą sužinojome, kad pilietybė nebus suteikta. Isabella tada net nebenorėjo žengti ant ledo, tačiau mes ją įkalbėjome.

Jeigu pastaruosius metus būtume galėję treniruotis ir rengtis taip, kaip dabar, galėjome iškovoti ir bronzą. Trečią vietą Europos čempionate užėmusią anglų porą jie yra aplenkę, „Skate America“ varžybose buvo aplenkti ir azerbaidžaniečiai.

Deividas juokais žadėjo jiems olimpiadoje atsigriebti. Su geru nusiteikimu galima kalnus nuversti, o jis dabar yra tikrai didžiulis.

– Sočyje jau bus ir mūsų teisėja. Kiek teisėjai turi įtakos rezultatams?

– Taip, teisėja dalyvautų net jei ten nebūtų mūsų poros. Taip jau buvo praėjusioje olimpiadoje ir tai visus labai stebino. Jei tai nutiktų antrą kartą, pasaulis mūsų būtų nesupratęs.

Yra trylika teisėjų, tačiau varžybose teisėjauja tik devyni. Pusvalandis prieš trumpąją programą yra traukiami burtai ir keturi teisėjai tampa atsarginiais. Ta pati procedūra kartojama prieš laisvąją programą, tačiau tie keturi jau tikrai dalyvauja.

Po pilietybės suteikimo jų motyvacija yra visai kita, jie lyg kiti žmonės, jaučiasi laisviau, labiau pasitiki savimi.

Būtų gerai, kad mūsų teisėja dalyvautų per trumpąją programą.

Isabellos ir Deivido laisvoji programa yra geresnė. Be to, trumpoji programa rodoma pirmąją dieną ir geras rezultatas pridėtų pasitikėjimo.

Nuo teisėjų priklauso daug, nes vertinimas vis dėlto yra subjektyvus dalykas. savų teisėjų buvimas visada daro didelę įtaką, su tavimi tada kitaip elgiamasi.

Kaip pavyzdį galiu paminėti Ingą Janulevičiūtę, kuri irgi dalyvavo Europos čempionate. Ji pateko į finalą, o jame iš 21-os vietos pakilo į 18-ąją.

Pagal techniką ji užėmė net dvyliktą vietą, o trečią vietą užėmusią gruzinę aplenkė dešimčia taškų. Tačiau pagal kitus parodymus mūsiškė gavo kone dvigubai mažiau taškų – tai parodo, kad teisėjavimas nėra visiškai objektyvus. Gruzinė gavo įvertinimą tokį, koks duodamas už idealų pasirodymą, o taip tikrai nebuvo, ji net pargriuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius