Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Roko Zavecko nesklandumai neišmušė iš vėžių

„Labai gerai“, – taip pirmą nusileidimą Sočio olimpinių žaidynių slalomo milžino varžybose įvertino vienas jauniausių dalyvių 17-metis Rokas Zaveckas
Rokas Zaveckas
Rokas Zaveckas / Alfredas Pliadis nuotr.

99-tas startavęs R.Zaveckas po pirmo nusileidimo – 70-tas. Varžybas tęs 79 sportininkai, o dar 28 dalyviai nesugebėjo įveikti trasos. Kai kurie po griuvimų atsidūrė ant neštuvų.

R.Zavecko neišmušė iš vėžių incidentas prieš debiutą žiemos žaidynėse. Prieš startą paprašęs jam skirto 99-ojo numerio, lietuvis sužinojo, kad jis kažkur prapuolęs. 17-mečiui teko vilktis atsarginę liemenę, o numeris ant jos buvo užrašytas ranka.

1996 m. balandžio 15 d. gimęs R.Zaveckas – vienas jauniausių slalomo milžino rungties dalyvių. Jaunesnis už lietuvį tik 1996 m. lapkričio 13-ąją gimęs San Marino sportininkas Vincenzo Romano Michelotti. Bet jis jau pasitraukė iš kovos.

Pirmame nusileidime nefinišavo ir vyriausias Sočio olimpiados slalomo milžino varžybų dalyvis – 43 metų Venesuelos atstovas Antonio Jose Pardo Andretta. Jis, dar nesulaukęs debiuto olimpiadoje, jau atsidūrė žiniasklaidos taikiklyje.

A.J.Pardo Andretta yra vienintelis Venesuelos atstovas Sočio žaidynėse. Vyras pradėjo mėgėjiškai slidinėti 1988 metais, sulaukęs 18-os. Jo karjera finansų pasaulyje leido keliauti į Šveicariją, Austriją ir kitas šalis, labiau tinkamas slidinėjimui nei Venesuela.

Tarptautinėse varžybose venesuelietis bankininkas pradėjo dalyvauti tik pernai, kai neteko darbo. Dviejų vaikų tėvas, kuris yra ir Venesuelos slidinėjimo federacijos prezidentas, suprato, kad tai yra vienintelė jo galimybė dalyvauti žiemos žaidynėse.

„Prieš tai aš neturėjau nei laiko, nei galimybių rimčiau sportuoti, nes privalėjau dirbti. Tačiau kai finansų rinka buvo paralyžiuota, pasakiau sau – tai metas įgyvendinti savo svajonę“, – teigė A.J.Pardo Andretta, dalyvausiantis tik olimpinėse slalomo milžino varžybose – slalome jam nepavyko įveikti kvalifikacinio barjero.

Jis tapo vos penktuoju savo šalies istorijoje sportininku, dalyvaujančiu žiemos olimpinėse žaidynėse.

Draugiškas, išsilavinęs, solidus, bet kartu linksmas žmogus. Taip J.A.Pardo Andrettą apibūdino Giedrius Zaveckas, Roza Chutoro kalnų slidinėjimo centre kasdien susitinkantis su Venesuelos atstovu – jie ruošia slides tame pačiame konteineryje.

R. Zaveckas per pirmąjį bandymą distanciją įveikė 1 min. 36,06 sek. ir 14,98 sek. atsiliko nuo lyderio amerikiečio Tedy Ligety. Po pirmo nusileidimo lietuvis užėmė 70-ą vietą tarp 79-ių finišavusių sportininkų.

– Ar viskas gerai? – po pirmo nusileidimo finišo paklausėme R.Zavecko.

– Viskas ėjosi taip, kaip norėjau. Jau dabar 70-ta vieta. Dar laukia antras nusileidimas, galiu pakilti daugiau. Atsilikau nuo lyderio net mažiau, nei galvojau, kad būtų labai gerai. Aišku, mums sąlygos tikrai prastesnės, nei startuojantiems pirmiems. Taigi pagal savo numerį, manau, pasirodžiau gerai.

Per televizorių gal nesimato, bet yra dvi vietos, kur labai statu. Ir tose vietose skersos ir labai gilios duobės. Buvo sunku, bet susitvarkiau.

– Kalbama, kad visi varžybų nebaigę sportininkai griuvo beveik toje pačioje vietoje?

– Aš žiūrėjau, kaip leidžiasi geriausieji, o jie visi finišavo. Todėl net nežinau, apie kurią vietą kalbama. Stengiausi imti pavyzdį iš geriausiųjų ir finišavau.

Stengiausi imti pavyzdį iš geriausiųjų ir finišavau.

– Vakar per moterų varžybas lijo ir snigo. Šiandien šviečia saulė.

– Oras šiandien geras. Labai džiugu, labai nustebome, nes prognozė rodė, kad bus geriau, bet ne taip gerai, kaip dabar.

Vienintelis minusas – saulė įkaitino tas dvi stačias vietas ir aptirpo sniegas. Bet šiaip trasa beveik visa ledinė – viskas gerai.

– Ar trasa labai sunki?

– Tokią ilgą važiavau pirmą kartą gyvenime. Net pasaulio taurės etapuose tokio ilgio nebūna. Čia viena ilgiausių trasų pasaulyje. Susitvarkiau su tuo – protingai paskirsčiau jėgas, todėl jų dar liko.

Susitvarkiau su tuo – protingai paskirsčiau jėgas, todėl jų dar liko.

– Ar labai jaudinotės?

– Vakar užmigau nesijaudindamas, bet šiandien ryte buvo atsiradęs jaudulys, tačiau įveikiau jį jau eidamas starto link.

– Kai nusileidote, palaukėte iš paskos čiuožusio varžovo – Jevgenijaus Timofejevo iš Kirgizijos. Apie ką kalbėjotės?

– Tas varžovas – mano draugas. Labai dažnai kartu treniruojamės. Visąlaik jį lenkdavau, bet kai praėjusį sezoną patyriau kelio traumą, jis mane prisivijo. Dabar visąlaik – kuris kurį. Bet linksmai, draugiškai bendraujame.

– Ką veiksite iki antro nusileidimo?

– Stengsiuosi atgauti jėgas. Netrukus bus pastatyta antrojo nusileidimo trasa, apžiūrėsime ją.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius