-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rūke paskendusiame Sočyje debiuto laukiantis Rokas Zaveckas žvaigždžių neraško: „Medalio nelaimėsiu – nebent visi iškris“

Rūkas, kylant į kalnus. Tirštas rūkas kalnuose. Jis tapo pagrindine problema olimpiados rengėjams, dėl kurios tenka stabdyti lauke vykstančias varžybas. Sekmadienį nuo rūko nukentėjo biatlonininkai, kuriems buvo atidėtos masinio starto varžybos iki antradienio. Nepasisekė ir snieglentininkams – ir jų kovos atidėtos iki rytdienos.
Sočio olimpiada paskendo rūke
Sočio olimpiada paskendo rūke / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pirmadienį į dangų viltingai žiūrėjo, tačiau nieko įžvelgti negalėjo ir du Sočio olimpiadoje debiutuosiantys Lietuvos kalnų slidininkai – Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūtė. Jau rytoj 19 metų lietuvė turėtų startuoti slalomo milžino rungtyje, o 17-metis R.Zaveckas šioje rungtyje – trečiadienį.

„Treniruojamės. Didžiosios valstybės pasidaro kalnuose sau trasas, o mes susikooperuojame su mažomis šalimis, statome vartus ir treniruojamės“, – teigė Lietuvos kalnų slidininkų treneris Giedrius Zaveckas.

Pirmadienį lietuviai vis dar nežinojo, ar sugebės startuoti artimiausiomis dienomis: varžybos „Laura“ slidinėjimo ir biatlono centre buvo uždraustos, kalnų slidinėjimo centras „Roza Chutor“ buvo apgaubtas tiršto rūko. Jame tylu – slalomo ir slalomo milžino varžybos numatytos vasario 18-22 dienomis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Sočio olimpiada paskendo rūke
Alfredo Pliadžio nuotr./Sočio olimpiada paskendo rūke

„Pagal prognozes antradienį ir trečiadienį lauks dar geresnis oras – palis ir pasnigs“, – nieko paguodžiančio nežadėjo kalnų slidininkams ir vienas iš žaidynių atstovų. Tačiau net ir subjuręs oras nesugadino nuotaikos pirmą kartą olimpiadose startuosiantiems dviem jauniems lietuvių sportininkams.

Jaudulį sieks užmiršti

Pirmoji olimpinę Sočio trasą išbandys į nuvažiuojantį slalomo milžino olimpinį traukinį įšokti suspėjusi I.Januškevičiūtė.

– Ieva, ar pasirengusi savo pirmajam startui olimpiadoje?

– Tai, žinoma, pasirengusi. Tiek laiko užėmė patekti į šias varžybas, dabar – treniruotis, tad būtų keista, jei būčiau nepasirengusi. Galiu tik pasakyti, kad stengiuosi negalvoti – koks tai startas.

– Kokie įspūdžiai iš trasų?

– Sniegas buvo minkštokas, tačiau ten, kur mes gavome galimybę pasitreniruoti – visai neblogos sąlygos. Kai atvykome, dar nebuvo daug žmonių, todėl galėjome sau leisti treniruotis itin geromis sąlygomis.

– Jaudinatės?

– Žinoma, kad jaudinuosi. Prieš bet kurį startą jaudiniesi ir prieš kiekvienas varžybas bandai tą jaudulį nugalėti. Bet susitvarkysiu. Negalvosiu apie tai ir jaudulys dings. Reikia jį užmiršti.

– Ar galima kalbėti apie planuojamas vietas slalomo ir slalomo milžino rungtyse?

– Galima numatyti vietą pagal savo pajėgumą, tačiau juk negali numatyti, kiek sportininkių iškris, kiek iš favoritų padarys klaidų. Super pasirodymas man būtų nepadaryti klaidų per visus nusileidimus. Mūsų sporte taip jau yra: klaida ir nusileidimas perniek. Bet jei aš sugebėčiau patekti į šešiasdešimtuką, būtų tikrai labai geras rezultatas.

Medalių nesitiki

Nors kalnų slidininkas R.Zaveckas yra jauniausias Lietuvos olimpinės delegacijos narys, vaikinas sako, kad gali šį bei tą nuveikti Sočio olimpiadoje. Tiesa, apie medalius

Alfredo Pliadžio nuotr./Rokas Zaveckas
Alfredo Pliadžio nuotr./Rokas Zaveckas

jaunuolis nešneka: būtų naivu jų tikėtis.

– Kaip vyko pasirengimas?

– Iki šiol buvo viskas labai gerai – švietė saulė, o dabar rūkas – viskas pasunkėjo. Bet viskas gerai.

– Kokiu dienos režimu gyvenate Sočyje?

– Keliamės visi šeštą ryto, pavalgome ir iš karto ant kalno treniruotis. Po po pavalgome, valanda poilsio, sporto klubas, vakarienė ir miegas. Viskas labai paprasta.

– Ar tai, kad kartu su jumis treniruojasi, kartu valgo garsiausi planetos kalnų slidininkai, psichologiškai nespaudžia?

Svarbiausia, nučiuožti be klaidų. Juk medalio nelaimėsiu. Nebent visi iškris.

– Kodėl? Tikrai, ne. Juk pamatai, kad jie tokie patys paprasti žmonės, su savo problemomis ir bėdomis. Man kaip tik labai įdomu juos matyti arti savęs – anksčiau juos matydavau tik televizoriaus ekranuose.

– Apie vietą, kurią galėtumėte iškovoti, galvojote?

– Svarbiausia, nusileisti be klaidų. Juk medalio nelaimėsiu. Nebent visi iškris.

– Mūsų šalies slidininkai ir biatlonininkai pasakojo, kad jų olimpinės trasos buvo išties labai sunkios. Kokios jūsų trasos?

– Reikia pasakyti, kad mums neleidžia kol kas „prisiliesti“ prie olimpinių trasų. Dar nė karto nebuvome nusileidę čia. Dėl blogo oro pirmadienį atšaukė moterų trasų išbandymą, tad ir šiandien niekas taip ir nepamatė tos trasos. Viena aišku, jos bus ilgos ir varginančios. Dėl sudėtingumo – trasą pamatysiu likus valandai iki starto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius