-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 06 /13:04

Sočio olimpinių žaidynių išvakarėse skamba garsūs raginimai nediskriminuoti homoseksualų

Homoseksualumo neslepianti legendinė amerikiečių tenisininkė Billie Jean King pasitraukė iš JAV delegacijos Sočio žiemos olimpiadoje, savo sprendimą motyvuodama pablogėjusia motinos sveikata. Ją pakeis kita homoseksualumo neslepianti legendinė atletė. Tuo tarpu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas likus dienai iki Sočio olimpinių žaidynių pradžios, pareiškė, kad „mes visi privalome garsiai pasisakyti“ prieš atakas, nukreiptas prieš homoseksualius asmenis“. Rusija į tai atsakė įspėjimu nepropaguoti homoseksualizmo per žaidynes.
Olimpiados atidarymo repeticija
Olimpiados atidarymo repeticija / „Twitter“/Rustemo Adagamovo nuotr.

Baltieji rūmai akcentuoja homoseksualų teises

Pernai gruodį Baltųjų rūmų paskelbtas sprendimas įtraukti teniso legendą B.J.King į olimpinę delegaciją, dalyvausiančią žaidynių atidarymo ceremonijoje, sulaukė prieštaringų vertinimų turint galvoje polemiką dėl Rusijos priimti įstatymų, nukreiptų prieš homoseksualius asmenis.

„Dėl prastėjančios motinos sveikatos negalėsiu prisijungti prie JAV prezidentinės delegacijos šią savaitę vyksiančioje Sočio olimpiados atidarymo ceremonijoje“, – nurodė B.J.King. „Man svarbu būti su mama ir broliu šiuo sunkiu metu“, – pridūrė ji.

B.J.King vietą delegacijoje, kuri dalyvaus žaidynių atidarymo ceremonijoje, užims buvusi amerikiečių ledo ritulio žvaigždė Caitlin Cahow, kuri taip pat neslepia homoseksualumo.

„Noriu padėkoti prezidentui Barackui Obamai už tai, kad pakvietė mane dalyvauti šioje istorinėje misijoje, ir aš nekantriai laukiu, kai galėsiu paremti mūsų atletus, kai jie varžysis Sočyje“, – sakė buvusi sportininkė.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai sakė, kad B.J.King vietą delegacijoje, kuri dalyvaus žaidynių atidarymo ceremonijoje, užims buvusi amerikiečių ledo ritulio žvaigždė Caitlin Cahow, kuri taip pat neslepia homoseksualumo. Anksčiau planuota, kad C.Cahow dalyvaus žaidynių uždarymo ceremonijoje.

„Prezidentas šiuo sunkiu metu savo mintimis ir maldomis yra kartu su panele King ir jos šeima“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Shinas Inouye.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billie Jean King
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billie Jean King

J.B.King įtraukimas į delegaciją buvo simbolinis žingsnis, kurį Baltieji rūmai žengė verdant aistroms dėl pernai birželį Rusijos priimto įstatymo, kuriuo draudžiama „gėjų propaganda“ nepilnamečiams.

70-metė B.J.King, buvusi pirmoji pasaulio raketė, 39 kartus laimėjusi Didžiojo kirčio turnyrą, jau seniai aktyviai kovoja už gėjų ir lesbiečių teises.

Šių metų žiemos olimpinės žaidynės yra pirmoji olimpiada nuo 2000-ųjų, kai JAV delegacijoje nebus prezidento, viceprezidento arba pirmosios ponios.

JT vadovas: „Privalome garsiai pasisakyti prieš atakas“

Tuo tarpu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas Sočio olimpinių žaidynių išvakarėse pareiškė, kad „mes visi privalome garsiai pasisakyti“ prieš atakas, nukreiptas prieš homoseksualius asmenis“.

Šį raginimą JT vadovas paskelbė kreipdamasis į Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK) likus dienai iki Sočio olimpinių žaidynių pradžios.

„Daug profesionalių atletų, gėjų ir tradicinės lytinės orientacijos, pasisako prieš išankstinį nusistatymą“, – sakė Ban Ki-moonas, kreipdamasis į TOK narius.

„Mes visi privalome garsiai pasisakyti prieš atakas, nukreiptas prieš lesbietes, gėjus, biseksualius ir transseksualius ar interseksualius žmones. Turime nepritarti areštams, įkalinimams ir diskriminaciniams suvaržymams, su kuriais jie susiduria“, – pabrėžė JT vadovas.

Homofobiškas įstatymas

Ban Ki-moonas konkrečiai neužsiminė apie situaciją Rusijoje, kur pernai parlamentas priėmė labai prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo draudžiama „gėjų propaganda“ nepilnamečiams.

Dėl šio įstatymo, kurį teisių aktyvistai laiko itin homofobišku, pasipylė raginimai boikotuoti Sočio žaidynes.

Faktas, kad Ban Ki-moonas nusprendė paskelbti tokį ryžtingą pareiškimą Rusijoje likus vos vienai dienai iki olimpinių žaidynių pradžios turi didžiulę simbolinę reikšmę.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) šią savaitę portale „YouTube“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip Rusijoje persekiojami, užgauliojami ir mušami gėjai. Pasak HRW, šį įrašą sudaro vaizdo medžiaga, filmuota pačių skriaudikų.

Faktas, kad Ban Ki-moonas nusprendė paskelbti tokį ryžtingą pareiškimą Rusijoje likus vos vienai dienai iki olimpinių žaidynių pradžios turi didžiulę simbolinę reikšmę.

„Žinau, kad šeštasis Olimpinės chartijos principas įtvirtina TOK nepritarimą visoms diskriminacijos formoms“, – sakė JT vadovas.

„XXI amžiuje nėra vietos jokiai neapykantai“, – pridūrė jis.

„Olimpiada demonstruoja sporto galią suburti žmones nepriklausomai nuo jų amžiaus, rasės, klasės, tikėjimo, gebėjimų, lyties, seksualinės orientacijos ar genderinės tapatybės“, – sakė Ban Ki-moonas.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Ban Ki-moonas
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Ban Ki-moonas

Trečiadienį virtinėje pasaulio miestų buvo surengtos protesto akcijos, nukreiptos prieš pagrindinius olimpinių žaidynių rėmėjus, kurių buvo reikalaujama garsiai pasisakyti prieš Rusijoje priimtą įstatymą.

Liepą prezidento Vladimiro Putino pasirašytas įstatymas draudžia homoseksualių santykių propagavimą nepilnamečių akivaizdoje.

Kritikai teigia, kad šis įstatymas yra toks varžantis ir iš esmės užkerta kelią bet kokiai paramos gėjų teisėms raiškai viešumoje.

TOK prezidentas Thomas Bachas ne kartą sakė, jog V.Putinas jį patikino, kad žaidynėse nebus jokio pobūdžio diskriminacijos.

„Galiu jus užtikrinti, kad Tarptautinis olimpinis komitetas ėmėsi visų priemonių, ir mums buvo garantuota, kad šiose žaidynėse bus laikomasi Olimpinės chartijos, įskaitant 6-ojo principo nuostatas, nes būtent tai gina sportas“, – sakė Th.Bachas JT vadovui.

Savo kalboje Ban Ki-moonas pagyrė V.Putiną už jo pastangas „siekti taikos, vienybės ir augimo per sportą“.

Rusija įspėja neužsiimti „homoseksualizmo propaganda“

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas ketvirtadienį įspėjo atletus ir žiūrovus olimpinių žaidynių metu nepropaguoti gėjų teisių, pabrėžęs, jog Olimpinė chartija ir Rusijos priimtas įstatymas draudžia propagandą šios sporto šventės metu.

Nerimstant aistroms dėl naujojo Rusijos įstatymo, kuriuo draudžiama „gėjų propaganda“ nepilnamečiams, D.Kozakas dar kartą pabrėžė, jog Rusijoje žmonės nediskriminuojami dėl jų seksualinės orientacijos.

Tačiau jis priminė žaidynių dalyviams, jog šis įstatymas reiškia, jog draudžiama propaguoti homoseksualizmą nepilnamečiams. Būtent šią nuostatą teisių aktyvistai laiko labai homofobiška.

Jie (gėjai) gali užsiimti propaganda apie savo seksualinę orientaciją tarp suaugusiųjų. Tačiau nėra reikalo įtraukti vaikus. Sakiau tai daugybę kartų, – pabrėžė D.Kozakas.

„Pas mus piliečių teisės dėl jų seksualinės orientacijos nevaržomos. Esame suaugę žmonės ir galime gyventi taip, kaip manome esant reikalinga“, – sakė vicepremjeras žurnalistams.

„Jie (gėjai) gali užsiimti propaganda apie savo seksualinę orientaciją tarp suaugusiųjų. Tačiau nėra reikalo įtraukti vaikus. Sakiau tai daugybę kartų“, – pabrėžė D.Kozakas.

Vicepremjeras pridūrė, jog nepaisant kilusios polemikos jis viliasi, kad per žaidynių atidarymą, jų uždarymą ir pačias varžybas nekils „jokių problemų ar konfliktų“ dėl gėjų.

„Politinę propagandą sporto renginių metu draudžia Olimpinė chartija ir Rusijos įstatymas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius