Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 07 /20:53

Vladimiras Putinas atidarė Sočio žiemos olimpiadą, scenoje pasirodė ir milžiniškas kūjis su pjautuvu

Penktadienio vakarą atidarytos 22-osios žiemos olimpinės žaidynės Sočyje. Jas atidarė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pasakydamas tradicinę frazę: „22-ąsias žiemos olimpines žaidynes skelbiu atidarytomis“. Nors atidarymo pradžioje neišvengta nesklandumų, kai neišsiskleidė vienas iš penkių milžiniškų olimpinių žiedų, toliau viskas klostėsi sklandžiai. Vaidinimas pavadinimu „Sapnai apie Rusiją“ pasakojo Rusijos istoriją. Olimpinę ugnį stadione uždegė ledo ritulio legenda Vladislavas Tretjekas kartu su Irina Rodnina.
Sočio olimpiados atidarymas.
Sočio olimpiados atidarymas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po trumpos meninės pradžios ir olimpinių žiedų suformavimo į tribūnas žengė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir paspaudė ranką tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentui Tomasui Bachui. Po to buvo giedamas Rusijos himnas – jį atliko vyrų choras. Himno metu švytinčios raudonos, baltos ir mėlynos spalvos aprangą vilkintys aktoriai stadione suformavo Rusijos vėliavą. Į dangų buvo pakelta ir tikra medžiaginė vėliava, kurią kėlė kosmonautai.

BNS pranešė, kad atidarymo ceremonijos metu  neišsiskleidė vienas iš penkių olimpinių žiedų, nors per repeticijas tai vykdavo sėkmingai. Penkios snaigių pavidalo struktūros, nukarusios nuo Fišto stadiono, turėjo virsti olimpiniais žiedais, kurie tada turėjo būti nušviesti. Tačiau atsivėrė tik keturios figūros – snaigės virto žiedais, o penktoji snaigė taip ir liko nepakitusi.

Po himno ir vėliavos į areną ėmė žengti visų valstybių delegacijos. Pirmoji, kaip įprasta – Graikija, o toliau delegacijos pasirodė rusiškos abėcėlės tvarka. Paskutinė į stadioną įžengė Rusijos rinktinė. Ji ėjo skambant grupės T.A.T.U. dainai „Nas ne dogoniat“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikija

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikija

Iš viso olimpiadoje dalyvauja 88 valstybių atletai, o atidarymo ceremonijos metu lietuviai į stadioną įžengė 41-i. Trispalvę nešė Deividas Stagniūnas, o kolonoje žygiavo kalnų ir lygumų slidininkai Ingrida Ardišauskaitė, Vytautas Strolia, Ieva Januškevičiūtė, Rokas Zaveckas, čiuožėjos Isabella Tobias, Agnė Sereikaitė.

Taip pat žygiavo treneriai, medikai, misijos vadovės Vida Vencienė, Lina Vaisetaitė, olimpinis atašė Antanas Muraška. Nebuvo biatlonininkų Dianos Rasimovičiūtės ir Tomo Kaukėno, kurie rengėsi startams.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos olimpinė rinktinė
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos olimpinė rinktinė

Po eisenos prasidėjo atidarymo ceremonijos šou, kurios metu daugybė aktorių su įvairiomis dekoracijomis pavaizdavo visą Rusijos istoriją. Scenoje aukštai kabėjo ir kūjis su pjautuvu. Pagrindinis atidarymo ceremonijos sumanytojas ir vykdytojas – Rusijos Pirmojo kanalo direktorius Konstantinas Ernstas.

Po meninės dalies prasidėjo oficialios kalbos. Į sceną žengė Sočio olimpinių žaidynių organizacinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas ir IOC prezidentas Thomasas Bachas, su žiūrovais pasisveikinęs rusiškai.

„Sveiki atvykę į 22-ąsias olimpines žiemos žaidynes. Didžiausiai pasaulio valstybei, besidriekiančiai per du žemynus, tai yra unikalus renginys. Mūsų žaidynės bus karštos ne vien dėl palmių lauke, bet dėl aistros mūsų širdyse. Mūsų žaidynės bus puikios dėl naujų arenų ir stadionų. Mūsų žaidynės bus jūsų dėl to, kas jungia mus visus skirtingus ir lygius“, – sakė Sočio olimpinių žaidynių organizacinio komiteto prezidentas Aleksandras Žukovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sočio olimpiados atidarymas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sočio olimpiados atidarymas.

„Sveiki atvykę į 22-ąsias olimpines žiemos žaidynes. Dėkoju visiems darbininkams dėl jų indėlio kartais sunkiais momentais. Dėkoju Sočio ir viso Krasnodaro regiono žmonėms. Tūkstančiai savanorių mus pasitiko su visame pasaulyje garsiu rusišku svetingumu – ačiū jiems visiems. Rusija ir rusai šią sceną suteikė jums – geriausiems žiemos sportininkams planetoje.

Nuo šio momento jūs esate ne tik geriausi – jūs olimpiniai atletai. Jūs mus visus įkvėpsite savo pasiekimais. Atvykote čia dėl sporto, kad įgyvendintumėte savo olimpinę svajonę ir mes norime, kad ji išsipildytų. Jūs pergales švęsite oriai ir pralaimėjimus priimsite taip pat oriai. Todėl jūs visi gyvenate po vienu stogu olimpiniame kaimelyje – nesvarbu, kokie jūsų pasiekimai. Olimpinės žaidynės visada skirtos žmonių vienijimui, o ne skaldymui. Olimpinės žaidynės yra skirtos suvienyti skirtingus žmones. Pasaulio lyderiams noriu pasakyti ačiū už sportininkų rėmimą – jie yra geriausi jūsų valstybių ambasadoriai“, – kalbėjo T.Bachas.

Po šių žodžių V.Putinas oficialiai atidarė olimpiadą: „22-ąsias žiemos olimpines žaidynes skelbiu atidarytomis“. Į stadioną buvo įnešta olimpinė vėliava bei sugiedotas olimpinis himnas.

Olimpinę ugnį į stadioną įnešė tenisininkė Marija Šarapova, olimpiadoje iškovojusi sidabro medalį. Ji deglą perdavė šuolininkei su kartimi olimpinei čempionei Jelenai Isinbajevai. Po jos olimpinę ugnį perėmė Aleksandras Karelinas ir perdavė dviejų olimpinių medalių savininkei ir V.Putino meiluže vadinamai Alinai Kabajevai. Penktoji deglą paėmė Irina Rodnina ir tada olimpinė ugnis atsidūrė ledo ritulio legendos Vladislavo Tretjeko rankose, o pagrindinį stadiono deglą uždegė abu šie sportininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius