Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 09 18

Daviso taurė: Berankio ir Grigelio pora parodė charakterį ir nukovė slovėnus! (nuotraukos, komentarai)

Iki Lietuvos teniso istorijos perrašymo mūsiškiams trūksta vos vieno žingsnelio. Dėl vietos kitų metų Daviso taurės Europos-Afrikos zonos I grupėje kovojantys lietuviai šeštadienį mače su slovėnais išsiveržė į priekį 2:1.
Mačo akimirka
L.Grigelio ir R.Berankio pora oficialiose varžybose nėra patyrusi pralaimėjimo kartėlio / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Po lygios pirmosios vienetų dienos (1:1) kapitono Remigijaus Balžeko auklėtiniai šeštadienį Vito Gerulaičio vardo teniso akademijoje Vilniuje laimėjo dvejetų susitikimą – Ričardo Berankio ir Lauryno Grigelio pora po atkaklios penkių setų kovos 5:7, 4:6, 6:1, 6:3, 6:3 įrodė savo pranašumą prieš Grego Žemljos ir Luko Gregorco duetą.

Permaininga kova tęsėsi net 3 valandas ir 28 minutes.

Lemiami mūšiai Lietuvos ir Slovėnijos rinktinių mače užvirs sekmadienį. Pirmasis 14.00 val. į kortus žengs Lietuvos lyderis R.Berankis. Jis susitiks su geriausiu slovėnų tenisininku G.Žemlja.

Po šio mačo kausis antrosios rinktinių raketės – L.Grigelis ir Blažas Kavčičius. Lietuviams užteks laimėti bent vieną iš šių dvikovų, kad taptų mačo nugalėtojais ir patektų į aukštesnę Daviso taurės grupę.

Komentarai

„Nors slovėnai ir pirmavo 2:0, jaučiau, kad tai dar ne viskas. Jie šiek tiek atsipalaidavo, o mes pagavome tą momentą ir perėmėme iniciatyvą. Kai trečiajame sete išsiveržėme į priekį, žaidėjų akys sužibo“, - spaudos konferencijoje džiaugėsi R.Balžekas.

„Iš pradžių reikėjo kiek įsižaisti, tačiau vėliau viskas klostėsi jau sėkmingai“, - teigė R.Berankis.

„Kartu esame tikrai stipri pora“, - pridūrė L.Grigelis.

„Ši pergalė yra labai svarbi ir džiugi, tačiau darbas nesibaigė. Tai pasakiau ir žaidėjams. Labai atsakingai ruošiamės sekmadienio dvikovoms“, - kalbėjo rinktinės kapitonas.

„Penktadienį slovėnai sakė, kad 15 procentų dvikovos nugalėtojo lemia žiūrovai. Šiandien jie lėmė kokius 200 procentų! Nerealus palaikymas, labai ačiū visiems gerbėjams. Ypač už bangą“, - pridūrė R.Balžekas.

„Apmaudu, nes pirmavome 2:0. Varžovai žaidė tikrai labai gerai. Ypač buvo sunku laimėti jų padavimą. Tačiau nieko negalėjome padaryti, ši pora yra stipriausi mūsų žaidėjai dvejetuose, - neslėpė slovėnų kapitonas Blažas Trupejus. - Prieš atvykdami čia žinojome, kad lengva tikrai nebus. Atsiliekame 1:2, tačiau mačas dar nesibaigė ir tikime, jog vis dar turime galimybių laimėti sekmadienį.“

„Esu nusivylęs. Padariau keletą grubių klaidų labai svarbiais mačo momentais. Ypač apmaudu kad pralaimėjome todėl, jog pirmavome 2:0“, - pridūrė L.Gregorcas.

Prieš susitikimą

Pagal pirminį planą Lietuvos rinktinės dvejetų porą turėjo sudaryti 19-metis Laurynas Grigelis ir 18-metis Dovydas Šakinis, tačiau komandos kapitonas Remigijus Balžekas, kaip ir tikėtasi, D.Šakinį nusprendė pakeisti geriausiu mūsų šalies tenisininku 20-mečiu R.Berankiu.

R.Balžekas neslėpė, jog dvejetų susitikimas bus labai svarbus, tačiau galimybė laimėti mačą nebus prarasta net ir šeštadienį pralaimėjus.

R.Berankis ir L.Grigelis dvejetų mačą oficialiose varžybose kartu žais antrą kartą. Debiutinį savo pasirodymą geriausi Lietuvos tenisininkai paženklino pergale – Daviso taurėje buvo nugalėtas Airijos dvejetas.

Pasaulio vienetų reitinge R.Berankis yra 106-as, o L.Grigelis – 404-as, tačiau dvejetų klasifikacijoje jų pavardės įrašytos kur kas žemiau – atitinkamai 1099-oje ir 583-ioje pozicijose.

Nežiba ir slovėnai. Vienetų reitinge 23 metų G.Žemlja yra 119-as, o dvejetų – vos 533-ias. Tuo tarpu 382 vietą vienetų klasifikacijoje užimantis 26 metų L.Gregorcas dvejetuose apskritai nepatenka tarp ATP reitingo žaidėjų.

Žinoma, žemiems tenisininkų reitingams dvejetuose didžiausią įtaką daro mažai sužaistų turnyrų skaičius.

Pirmąją varžybų dieną penktadienį vykusiuose vienetų susitikimuose lietuviai ir slovėnai pasidalino po pergalę. Geriausias Lietuvos tenisininkas R.Berankis 3:6, 6:2, 7:6 (11:9), 6:4 įveikė 23 metų Blažą Kavčičių (ATP 120), o L.Grigelis rezultatu 3:6, 6:7 (4:7), 3:6 buvo priverstas pripažinti slovėnų lyderio G.Žemljos pranašumą.

Lietuviai iki lemiamo Daviso taurės Europos–Afrikos zonos II grupės mačo atžygiavo vienodais rezultatais 3:2 įveikę britus ir airius, o slovėnai dukart 5:0 sutriuškino norvegus ir bulgarus.
 
Lietuvos ir Slovėnijos mačo nugalėtojas pelnys bilietą kitąmet žaisti aukštesnėje – I-ojoje – Daviso taurės Europos–Afrikos zonos grupėje, tuo tarpu pralaimėjusi rinktinė 2011-aisiais vėl žais II grupėje.

Dvikovos eiga

5 minutės iki mačo

Tenisininkai apšilinėja. R.Berankis ir L.Grigelis bei G.Žemlja ir L.Gregorcas dėvi baltos spalvos aprangą.

1 setas

Pirmieji padavinėja lietuviai. Tai daro L.Grigelis. Deja, mačo pradžia susiklosto pagal slovėnų scenarijų - jie iš karto pelno tris taškus ir šauna į priekį (0:40).

1 setas

Aktyviai savų sirgalių palaikomi lietuviai nepasiduoda ir išlygina geimo rezultatą (40:40).

1 setas

Slovėnai susikuria dar vieną galimybę laimėti lietuvių padavimą (40:A), tačiau lietuviai laimi užsitęsusį pirmąjį geimą (1:0).

1 setas

Slovėnų gretose pirmasis padavinėja G.Žemlja. Lietuviai išsiveržia į priekį (0:30, 30:40), tačiau slovėnai sugeba išlyginti (40:40). Po kelių taiklių smūgių lietuviai dar tris kartus turėjo galimybę laimėti varžovų padavimą (40:A), tačiau jų išnaudoti nepavyko. Pirmojo seto rezultatas tapo lygus 1:1.

1 setas

R.Berankio padavimo metu vėl vyksta atkakli kova (30:30). Deja, kitus du taškus pelno slovėnai, kurie laimi trečiąjį geimą ir išsiveržia į priekį pirmajame sete (1:2).

1 setas

L.Gregorco padavimo metu mūsiškiams pavyko pelnyti tik vieną tašką (15). Slovėnai didina pranašumą (1:3).

1 setas

Tik vieną klaidą (15) L.Grigelio padavimo metu padaro ir lietuviai, kurie pirmajame sete vis dar atislieka (2:3).

1 setas

G.Žemljos padavimo metu varžovai išsiveržia į priekį (40:0), bet lietuviai nepasiduoda (40:30). Deja, viena klaida reiškia, jog mūsiškiai šeštąjį geimą pralaimi (2:4).

1 setas

Antrojo R.Berankio padavimo lietuviai nebepralaimi (3:4).

1 setas

Deja, sukliudyti L.Gregorcui laimėti savo padavimą mūsiškiams nepavyksta (3:5).

1 setas

Galingas R.Berankio žaidimas prie tinklo ir lietuviai nesunkiai laimi L.Grigelio padavimą (4:5).

1 setas

G.Žemljos padavimo metu lietuviai išsiveržia į priekį (0:30) ir susikuria net dvi galimybes laimėti slovėnų padavimą (15:40). Nelaimei, slovėnai rezultatą lygina (40:40). Tačiau lietuviai nepasiduoda ir po poros sėkmingų epizodų laimi 10-ąjį geimą, taip išlygindami seto rezultatą (5:5).

1 setas

R.Berankio padavimo metu teisėjai įskaito abejotiną slovėnų tašką ir lietuviai atsiduria keblioje situacijoje (15:40). Vieną tašką mūsiškiams dar pavyksta laimėti (30:40), bet kitas R.Berankio smūgis lekia į tinklą ir slovėnai vėl išsiveržia į priekį (5:6).

1 setas

L.Gregorco padavimo pradžioje du taškus pelno lietuviai (0:30), tačiau slovėnai atsako trimis taškais iš eilės (40:30). Slovėnai turi galimybę laimėti pirmąjį setą, tačiau neatlaiko L.Gregorco nervai - varžovas padaro dvigubą klaidą (40:40). Deja, daugiau slovėnai neklysta ir laimėję geimą, laimi ir pirmąjį setą (5:7). Mačo iki trijų laimėtų setų rezultatas tampa 0:1 slovėnų naudai.

2 setas

Pirmasis vėl paduoda L.Grigelis. Slovėnai sugeba išsiveržti į priekį (0:30), bet lietuviai pelno keturis taškus iš eilės, paskutinį jų - „eisu“, ir laimi pirmąjį geimą (1:0).

2 setas

Paduodant G.Žemljai jau lietuviai šauna į priekį (0:30), tačiau iš sudėtingos situacijos išsisuka ir slovėnai (1:1).

2 setas

R.Berankio padavimo metu lietuviams nepavyksta laimėti nė vieno taško. Slovėnai vėl išsiveržia į priekį (1:2).

2 setas

Atsikovoti prarasto geimo L.Gregorco padavimo metu mūsiškiams nepavyksta. Pelnę tik tašką jie priversti pripažinti varžovų pranašumą (1:3).

2 setas

L.Grigelis atlieka tris „eisus“ ir mūsiškiai savo padavimą laimi „sausai“ (2:3).

2 setas

Deja, „sausai“ laimėtu padavimu atsako ir G.Žemlja (2:4).

2 setas

R.Berankio padavimo metu lietuviai užtikrintai išsiveržia į priekį (40:15), tačiau R.Berankis padaro dvi dvigubas klaidas iš eilės ir rezultatas tampa lygus (40:40). Kiek pyktelėjęs ant savęs R.Berankis daugiau tokių dovanų slovėnams nebesuteikia ir mūsiškiai laimi septintąjį geimą (3:4).

2 setas

L.Gregorcas laimi slovėnams dar vieną geimą (3:5). Slovėnai nepaleidžia iniciatyvos iš savo rankų.

2 setas

L.Grigelio padavimą dar kartą užtikrintai laimi lietuviai (4:5).

2 setas

Lietuviai stengėsi neleisti slovėnams laimėti dešimtojo geimo ir po kelių gražių epizodų žaidė lygiai (30:30), tačiau du galingi G.Žemljos padavimai lėmė varžovų pergalę ir antrajame sete (4:6). Mače iki trijų laimėtų setų slovėnai pirmauja jau 0:2.

3 setas

Trečiąjį setą lietuviai vėl pradeda L.Grigelio padavimu. Mūsiškis neklysta ir „eisu“ padovanoja pirmąjį seto geimą (1:0).

3 setas

L.Gregorcas daro dvigubą klaidą ir suteikia lietuviams galimybę laimėti varžovų padavimą (30:40). L.Gregorcas klysta dar kartą ir dovanoja geimą Lietuvai (2:0). Supykęs L.Gregorcas sviedžia raketę į žemę.

3 setas

R.Berankio padavimas. Slovėnai lengvai nepasiduoda (40:30), tačiau gražus lietuvių taškas ir mūsiškiai trečiajame sete laimi jau trečią geimą iš eilės (3:0).

3 setas

Galingas G.Žemljos padavimas suteikia slovėnams solidų pranašumą (40:0), tačiau mūsiškiai nepasiduoda ir lygina rezultatą (40:40). Slovėnai klysta ir dovanoja dar vieną geimą lietuviams, kurie trečiajame sete toliau pirmauja „sausai“ (4:0).

3 setas

Slovėnai mėgina atsigriebti L.Grigelio padavimo metu (30:40). Ir jiems tai pavyksta (4:1).

3 setas

L.Gregorcas pelno du taškus iš eilės (30:0), bet tuomet iniciatyvą susigrąžina lietuviai. R.Berankis ir L.Grigelis pelno keturis taškus iš eilės ir tęsia dominavimą trečiajame sete (5:1).

3 setas

Slovėnai nepasiduoda (15:30), tačiau sėkmingai paduodantis R.Berankis padovanoja geimą Lietuvai ir pirmąjį laimėtą setą mače (6:1). Mačo rezultatas švelnėja iki 1:2.

4 setas

Šį kartą pirmasis paduoda G.Žemlja. Slovėnų lyderis žaidžia sėkmingai ir varžovai laimi pirmąjį geimą (0:1).

4 setas

Sėkmingą žaidimą slovėnai pratęsia ir R.Berankio padavimo metu (15:40). Rinktinės lyderis susikaupia ir lygina rezultatą (40:40). Varžovai stengiasi iš paskutiniųjų - susikuria dar net penkias galimybes laimėti lietuvių padavimą (40:A), tačiau mūsiškiai parodo charakterį ir sausi išbrenda iš sudėtingos situacijos (1:1).

4 setas

L.Gregorco padavimo metu mūsiškiams pavyksta laimėti tik vieną tašką (15), tad slovėnai vėl išsiveržia į priekį (1:2).

4 setas

Galingi L.Grigelio padavimai ir išlygintas seto rezultatas (2:2).

4 setas

Deja, savo padavimą laimėjo ir G.Žemlja (2:3).

4 setas

Trys R.Berankio „eisai“ ir užtikrintai laimėtas šeštasis mačo geimas (3:3).

4 setas

L.Gregorco padavimai slovėnams susiklostė tragiškai – įspūdingai sužaidę lietuviai septintąjį geimą laimėjo sausai (4:3).

4 setas

Arenoje susirinkę sirgaliai banguoja iš džiaugsmo.

4 setas

„Ant bangos“ žaidžia ir lietuviai. Užtikrintai laimėtas L.Grigelio padavimas (5:3).

4 setas

Slovėnai atrodo sutrikę. G.Žemljos padavimų metu iniciatyva priklauso lietuviams (0:30, 30:40), kurie laimi ketvirtą geimą iš eilės ir trečiąjį setą (6:3). Mačo rezultatas tampa lygus 2:2. Dvejetų susitikimo nugalėtojas spręsis lemiamame penktajame sete.

5 setas

Slovėnai ima nervintis. L.Gregorcas po dar vienos klaidos sviedžia raketę į žemę, o R.Berankis geimą užbaigia „eisu“ (1:0).

5 setas

G.Žemlja išvedė slovėnus į priekį (40:15), tačiau nepasidavė ir sugebėjo net du kartus išsiveržti į priekį (40:A). Deja, slovėnai išsisuko (1:1).

5 setas

Trečiajame geime varžovai išsiveržė į priekį (15:30), tačiau galingi L.Grigelio padavimai daugiau vilčių slovėnams nesuteikė (2:1).

5 setas

Susikaupęs L.Gregorcas laimėjo savo padavimą (2:2). Tai padaryti jam padėjo ir abejotinas teisėjos iš Latvijos sprendimas.

5 setas

R.Berankio padavimo metu lietuviai atsiliko (15:40), tačiau vėl pademonstravo savo šaltakraujiškumą ir, pelnę keturis taškus be atsako, šventė pergalę penktajame geime (3:2).

5 setas

G.Žemlja išvedė slovėnus į priekį (40:0), bet audringai savų sirgalių palaikomi lietuviai atsitiesė (40:40). Slovėnams išsiveržus į priekį (A:40), lietuviams nusišypsojo fortūna - po L.Grigelio smūgio kamuoliukas lietė tinklą ir suklaidino slovėnus (40:40). Mūsiškiai pelnė dar du taškus ir laimėjo šeštąjį geimą (4:2).

5 setas

L.Grigelio padavimą lietuviai laimėjo užtikrintai - slovėnai pelnė tik vieną tašką (15). Iki pergalės penktajame sete ir kartu laimėto viso mačo lietuviams trūksta tik vieno geimo - 5:2.

5 setas

Padavinėjo L.Gregorcas. Varžovai šovė į priekį (30:0, 40:15) ir nors lietuviams pavyko laimėti dar vieną tašką, slovėnai pralaimėti dar nebuvo nusiteikę (5:3).

5 setas

Padavinėjo R.Berankis. Slovėnai pasižymėjo pirmieji (0:15), bet lietuviai pelnė tris taškus be atsako ir susikūrė dvi galimybes laimėti mačą (40:15). Nuo pirmosios slovėnams apsiginti pavyko (40:30), bet galingo R.Berankio padavimo G.Žemlja nepriimė ir lietuviai triumfavo.

5 setas

Galutinis mačo rezultatas - 5:7, 6:4, 6:1, 6:3, 6:3 Lietuvos naudai!

5 setas

Bendras Lietuvos ir Slovėnijos mačo rezultatas tapo 2:1 mūsų naudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius