Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 07

Daviso taurės Taline užkulisiai: estų pagyros lietuvių sirgaliams, pokštai iš savęs ir medikas be tvarsčių

Po Lietuvos ir Estijos teniso rinktinių mačo į istorijos metraščius nuguls tik rezultatas – 2:3 estų naudai. Tačiau tai ne viskas, kas savaitgalį vyko Taline.
Laurynas Grigelis
Laurynui Grigeliui kelį sutvarstė lietuviai. / A.Gimžausko/Sportas.info nuotr.

Kaip lietuviai estus emocijų mokė

Lietuvių sirgalių teniso centre „Rocca al Mare“ nebuvo galima nepastebėti. Geltona, žalia ir raudona spalvomis nusidažiusių gerbėjų jūra tiesiog užtvindė šeimininkų namų areną.

Sporto varžybose ne dažnai nutinka taip, kad svečių sirgaliai dominuoja tribūnuose, bet Taline buvo būtent taip. Ypač ryškus lietuvių pranašumas buvo pirmosiomis dienomis. Tačiau mūsiškiai pirmavo ne tik kiekybe, bet ir kokybe – vienas lietuvis buvo keliskart aistringesnis už vieną estą.

„Jūsų sirgaliai – nuostabūs. Taip reikia palaikyti savo komandą Daviso taurėje. Tuo tarpu mūsiškiai sėdi, analizuoja...“ – lietuviais žavėjosi estas, vienas mačo organizatorių.

Mačai pasibaigs, ateis pirmadienis ir estai varstys mūsų centro duris, klausinės, kada viskas prasidės, – ironizavo organizatorius.Jis ironiškai atsiliepė ir apie vangiai į varžybas besirinkusius tautiečius. „Mačai pasibaigs, ateis pirmadienis ir estai varstys mūsų centro duris, klausinės, kada viskas prasidės“, – su šypsena pasakojo estas.

Jis neklydo. Jau sekmadienį estų tribūna prisipildė. Šeimininkai netruko iš svečių išmokti ir emocijų. Fantastiškame keturių valandų mače tarp geriausio mūsų šalies tenisininko Ričardo Berankio ir estų lyderio Jurgeno Zoppo lygi kova vyko ne tik aikštelėje, bet ir tribūnuose.

Vienas estas netgi ėmė kopijuoti legendinį Lietuvos teniso sirgalių Evaldą Žilionį, pravarde Pifas: prieš mūsiškių padavimus taip pat šaukdavo „doublefault, doublefault!“ (liet. dviguba klaida).

Estams moterų tenisas įdomus, vyrų – ne

Užkulisiuose estai lietuviams nusileido ir žurnalistų skaičiumi. Apie mūsų šalies rinktinės žaidimą iš Talino rašė daugiau kaip dešimt žiniasklaidos atstovų, o estų pusėje šis skaičius retai viršijo penkis.

„Juk čia vyrų tenisas – jis neįdomus. Kitaip nei moterų“, – paaiškino viena estų žurnalistė.

Tokia nuomonė suprantama. Estija turi Kaia Kanepi, kuri geriausių pasaulio tenisininkių reitinge užima 16 vietą, o šalies moterų teniso rinktinė žaidžia aukščiausiojoje „Fed cup“ grupėje.

Estijos ir Lietuvos vyrų teniso rinktinių mačas Talino gyventojams buvo paslaptis. Per penkias dienas Estijos sostinėje neteko sutikti tokių, kurie žinotų apie šiuo metu vykstantį kaimynių rinktinių mačą.

Estų medikas neturėjo net tvarsčių

Taline mačą organizavę estai išsiskyrė dėmesingumu – pro ausis nepraleisdavo nė vieno pageidavimo, tačiau profesionalumo jiems trūko. Pradedant tenisininkams sudarytomis treniruočių sąlygomis ir baigiant pasiruošimu suteikti pirmąją pagalbą susižeidusiam žaidėjui.

Lietuvos tenisininkai Taline turėjo treniruotis su mažamečių grupėmis, kurios žaisdavo šalia esančiuose kortuose. Kartą tokia treniruotė vos nesibaigė skaudžiai. Vienas iš vaikų permušė kamuoliuką į Lietuvos rinktinės kortą, kur tuo metu bėgiojo Ričardas Berankis. Lietuvis nepastebėjo kamuoliuko ir užlipo tiesiai ant jo. Laimė, traumų išvengti pavyko.

Estų pasiūlytas kortas taip pat neatitiko tenisininkų lygio. Buvo aiškiai matyti, jog kamuoliukas nuo jo atšoka nevienodai – vietomis jis tarsi stabtelėdavo. O dėl aikštės dydžio priekaištavo net estų žaidėjai. Paskutinio mačo metu bandydamas ištraukti kamuoliuką estas Jaakas Poldma rakete kliudė linijos teisėją ir pirmiausiai ne atsiprašė, o mosuodamas rankomis apeliavo į aikštės dydį.

Nesublizgėjo ir estų medikai. Nors tenise, kaip ir visose sporto šakose, traumos yra neišvengiamas dalykas, per mačą dirbantis medikas neturėjo net paprasčiausių tvarsčių, kad galėtų padėti susižeidusiam Laurynui Grigeliui. Tenisininkui kelį sutvarstė Lietuvos rinktinės atstovai. Estų medikas taip pat neskubėjo padėti skausmo perkreiptu veidu korte besirangančiam lietuviui ir padarė tai tik paragintas Lietuvos rinktinės kapitono Remigijaus Balžeko.

Dar keisčiau estai elgėsi ligoninėje, į kurią L.Grigelis nuvyko tikėdamasis persišviesti sužeistą kelį. Jie paaiškino, jog dabar yra penktadienio vakaras, ir pasiūlė kelį šviestis tik pirmadienį Italijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius