Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 06 11

Aplink Lietuvą bėgančio ugniagesio Aido Ardzijausko dienoraštis: kova su uodais ir į kultūrinę programą įsiterpęs futbolas

Ugniagesys gelbėtojas, žinomas ultramaratonininkas 41-erių Aidas Ardzijauskas tęsia istorinį bėgimą aplink Lietuvą. 15min.lt skaitytojams – A.Ardzijausko įspūdžiai tiesiai iš trasos.
Aidas Ardzijauskas
Aidas Ardzijauskas / 15min.lt nuotr.

9 diena: Jurbarkas – Pagėgiai

Buvo labai daug įspūdžių, nuo kurių apsisuko galva. Pasibaigus dienai, sėdėdamas lovoje, jaučiau, kaip apleidžia jėgos, akys merkiasi.

Kova su uodais

Praėjusi diena žadėjo, kad bus karšta. Pirmą dienos pusę bėgimo metu prakaitas nuo kaktos žliaugė upeliais. Tai pareikalavo daugiau pastangų, norint judėti į priekį. Prie karščio dar prisidėjo ir labai įkyrios musės, kurios, pajutusios prakaitą, lindo kur tik buvo galima įlysti. O tai labai erzino. Šią problemą žinojau ir buvau pasiruošęs ją išspręsti savo naudai. Stodavau, kaip visada, kas 5 km ir visą kūną išsipurkšdavau priemone nuo musių, uodų bei erkių. Pradžioje atrodė, kad priemonė veiksminga, deja, iš jos tikėjausi daugiau. Prie šios problemos sprendimo prisidėjo gamta, antroje dienos pusėje oras pradėjo vėsti, o, įbėgant į Pagėgius, dangus prakiuro ir nukrito net keli lašai.

Teko prabėgti Viešvilės miestelį ir stabtelėti prie Viešvilės vaikų globos namų, kur mes su Lina vaikams įteikėme dovaną bei vaikams palinkėjome svajoti ir siekti žinių, o įgytas žinias panaudoti Lietuvoje. Iki finišo likus kiek daugiau kaip 10km prie manęs prisijungė Tauragės bėgimo mėgėjų klubo nariai Aloyzas Urbikas ir Algis Čepauskas.

Po bėgimo

Po bėgimo ir trumpo poilsio išsiruošėme pavalgyti ir padaryti trumpą ekskursiją po apylinkes. Pagėgių kraštas turtingas lankytinomis vietomis, bet mes iš visos didelės siūlomos gausos išsirinkome tik du taškus, į kuriuos nusprendėme nuvykti. Užkandę, tiksliau prisivalgę, ir lietaus liūliuojami, pasileidome link Rambyno kalno. Matomi vaizdai sužavėjo. Norėjosi ilgiau grožėtis Nemuno vingiais, bet laikas vertė mus vykti toliau. Antrasis pasirinktas taškas, tiksliau vieta, buvo Gandrų kolonija. Tiek gandrų vienoje vietoje niekada anksčiau nesu matęs. Bandžiau juos visus suskaičiuoti, deja nepavyko, nes pamečiau skaičių, o skaičiuoti iš naujo nebeturėjau jėgų.

Laikas

Nubėgau 63,14 km, pagal planą buvo numatyti 60 km. Minėtą nuotolį įveikiau per 6:25:14 (6:06 min/km). Nokia N8, padedama Sport Traked programos, suskaičiavo, kad bėgimo metu padariau 56091 žingsnius, arba 145 žingsnius per vieną minutę.

Parama

Vaikams, padedamas Samsung Galaxy II, jau surinkau 77 eurus. Hope Realay programa suskaičiavo 42 mano nubėgtus km, kuriuos pavertė į eurus, jų gavosi 14-a.

VIDEO: Aidas Ardzijauskas: Jurbarkas - Pagėgiai.wmv

10 diena: Pagėgiai – Šilutė

Saulės spinduliai pažadino iš gilaus miego ir žadėjo bėgimui mažiau palankų orą. Nusprendžiau startuoti visa valanda anksčiau, kad nereikėtų degintis siaurame Pagėgiai - Šilutė plente. Plentas siaurokas ir bėgti buvo sunku dėl padidėjusio automobilių judėjimo šioje bėgimo atkarpoje. Ties miesteliais kelis kartus iš plento išbėgdavau į dviračių takus, tik gaila, kad tie takai buvo trumpi.

Nokia

Vakar atidžiai nepasižiūrėjau, ar telefonas neišsikrovęs. Taigi šiandien jis man išsikrovė po 20 min. bėgimo. Labai gaila, kad taip atsitiko ir kad mano Nokia N8 negalėjo pasinaudoti Sport Traked programos privalumais. Apsižiūrėjau tik finišavęs Šilutės miesto centre prie Šilutės PGT pastato, kuris pastatytas 1911 metais. Bėgimo metu visada išjungiu vibracijos funkciją ir išjungiu garsinį signalą, tai bėgimo metu neišgirdau signalų apie išsikraunantį telefoną su įjungtomis GPS bei Sport Traked programomis.

Parama

Hope Realay programėlė nepasileido, dėl negalėjimo susisiekti su serveriu. Vaikams, padedamas Samsung Galaxy II, po šios dienos esu sukaupęs tuos pačius 77 eurus.

P.S.

Rašant šias eilutes paskambino man Ruslanas Seitkalyjevas. Su juo sutarėme, kad jis prie manęs prisijungs ties Vilkyčiais. Tai pusiaukelė mano rytojaus bėgime. Smagu bus ryt bėgti su Ruslanu, galėsime pasidalinti įspūdžiais bei treniruočių patirtimi, ruošiantis artėjančiam 100 km bėgimui Vilniuje, kuris vyks liepos 22 dieną. Aš dar viliuosi, kad Ruslanas pasiruoš ir dalyvaus 100 km bėgime, jei gerai prisimenu, jis norėjo savo jėgas išbandyti ne šimtinėje, o IX-jame Tarptautiniame Vilniaus maratone. Ryt bus gera proga viską sužinoti iš pirmų lūpų.

VIDEO: Aidas Ardzijauskas: Pagėgiai - Šilutė.wmv

11 diena: Šilutė–Vilkyčiai–Priekulė–Klaipėda.  

Vakar įbėgant į Šilutę mane pasitiko Šilutės "Leitė" bėgimo klubo jaunieji bėgikai. Mes visi kartu įveikėme paskutinius 2,5 km Šilutės miesto gatvėmis. O po bėgimo, kaip jau tapo įprasta, susitikimas su vietinės spaudos atstovais. Po visų formalumų apsistojome nedideliame viešbutyje „Deim", užkandome ir išsiruošėme pasižvalgyti po apylinkes. Pasirinkome Rusnę. Pasižvalgę po istorinius objektus, grįžome į viešbutį. Tada dienoraščio rašymas, futbolas ir miegas.

Jau vakar buvau nusprendęs, kad Šilutėje startuosiu valanda anksčiau, dėl karščio, kuris nėra pagalbininkas bėgant. Nuo Šilutės PGT pastato pajudėjome trise - aš ir du ugniagesiai. Bėgome apie tris kilometrus. Laiko prasme trumpas tarpas, bet mes spėjome pasikalbėti ne tik apie darbą, bet ir apie bėgimą. Kalbant apie darbą, kolegos užsiminė, kad už išgelbėtas gyvybes abu yra apdovanoti aukščiausiais apdovanojimais. Bėgimo tema pasirodė mums įdomesnė ir jai skyrėme daugiau dėmesio. Vienas kolega užsiminė, kad penkiasdešimtmečio proga norėtų įveiki klasikinį maratoną, jis bėgime nėra naujokas, bėgioja dukart per savaitę, o vieną kilometrą įveikia greičiau nei per 3:40. Pasiūliau išbandyti jėgas Vilniuje vykstančiame Tarptautiniame maratone.

Bėgimas

Kaip jaučiau, pirmoje bėgimo pusėje buvo karšta, o ties Vilkyčiais kelias visai suprastėjo, pasirinkau dviračių taką. Prakaitas tekėjo upeliais, pradėjo jaustis nuovargis, o buvo įveikta tik pusiaukelė. Gerai, kad Vilkyčiuose mane pasitiko Ruslanas. Su juo užsikalbėjome ir tik likus apie 7 km iki finišo pastebėjome, kad keičiasi oras, jis pradėjo vėsti. Danguje atsirado daugiau debesų, kurie nepraleido saulės spindulių ir atsiradusi vėsa lengvino mūsų bėgimą.

Ruslanas

Visgi pavyko sužinoti, kad Ruslanas ruošiasi 100 km bėgimui Vilniuje, nors dar nėra užsiregistravęs šiam bėgimui. Kaip jis pats sakė, liko tik laiko klausimas, kol atsiras jo pavardė prie užsiregistravusių dalyvių sąrašo. Ruslanas į bėgimą žiūri rimtai ir kas savaitę įveikia apie 120-150 km. Kalbant apie rudens planus Ruslanas paminėjo, kad norėtų įveikti maratono distanciją Vilniuje. Reikia tikėtis, kad Ruslaną galėsime pamatyti IX-me Tarptautiniame Vilniaus maratone. Ruslanas labai norėtų būti Vilniuje ir birželio 23 dieną, Olimpinės dienos paminėjimo bėgime. O ryt mes kartu dar įveiksime ir Klaipėda-Kretinga atkarpą.

Močiučių Palanga ir futbolas

Šiandien bėgimą baigiau 3-joje Klaipėdos APGV komandoje. Po finišo atvykau į Palangą, kur apsistojome dvejoms dienoms. Nieko nelaukdami su Lina išsiruošėme prie jūros. Pasėdėję ant jūros kranto, pasimėgavę bangų mūša, neatsispyrėme pagundai pražingsniuoti J. Basanavičiaus gatve. Močiučių Palanga, ir viskas tuo pasakyta.

Nepatikėsite, bet Lina rimtai domisi futbolu, taigi mūsų kultūrinę programą koreguoja futbolo TV transliacijos žydruose ekranuose. Dabar barškindamas kompiuterio klaviatūrą viena akim stebiu futbolo varžybas tarp Ispanijos ir Italijos.

Parama

Hope Realay programėlė nepasileido dėl negalėjimo susisiekti su serveriu!? Vaikams, padedamas Samsung Galaxy II, po šios dienos esu sukaupęs tuos pačius 77 eurus. Viskas atrodė labai keistai, nes Hope Realay programėlė Ruslano Samsung telefone veikė kuo puikiausiai.

Laikas

Nubėgau 50,40 km, pagal planą buvo numatyti 52 km. Minėtą nuotolį įveikiau per 5:04:10 (6:02 min/km). Nokia N8, padedama Sport Traked programos, suskaičiavo, kad šiandien bėgimo metu padariau 44354 žingsnius, arba 145 žingsnius per vieną minutę.

VIDEO: Aidas Ardzijauskas: Šilutė - Klaipėda.wmv

Rytojus

Pirmadienį startas Klaipėdoje prie Klaipėdos APGV 3-čios komandos (Lypkių g. 43), apie 10 val. 00 min., o finišas Kretingoje prie paminklo skirto bėgimui aplink Europą, apie 12:40. Reikės nubėgti apie 23 km, jeigu nuspręsime bėgti tiesiai į Kretingą neprabėgdami pro Klaipėdos centrą.  Maršrutas: Klaipėda–Kretinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius