Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Rapšys – apie aukso kainą, premijas ir pasaulio rekordo medžioklę

Danas Rapšys pasaulio plaukimo taurės varžybose nuraškė tiek medalių, kad oro uoste sutiktas krepšininkas Mantas Kalnietis jam pasiūlė atkreipti dėmesį į bagažo antsvorį, atsiradusį dėl septynių spindinčių apdovanojimų. Pirmadienį geriausias Lietuvos plaukikas pasakojo apie savo sėkmę 15min studijoje.
Danas Rapšys
15min studijoje – Danas Rapšys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apmaudi nesėkme pasaulio plaukimo čempionate pažadino D.Rapšyje tūnojusį medžiotoją.

Nors dėl nežymaus krustelėjimo pasaulio pirmenybių finale jam nepavyko užkopti ant garbės pakylos, 24 metų panevėžietis ėmė vaikytis medalius kitose varžybose.

Per tris pastaruosius pasaulio taurės etapus Japonijoje, Kinijoje ir Singapūre D.Rapšys laimėjo net 6 aukso apdovanojimus, plaukdamas 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi, ir pridėjo sidabrą jam mažiau įprastoje 200 m kompleksinio plaukimo rungtyje.

Pastarasis startas praėjusį savaitgalį 200 m laisvuoju stiliumi Singapūre buvo vienas greičiausių plaukimo per šio sporto istoriją – tik penki plaukikai yra startavę šioje distancijoje greičiau nei D.Rapšys, pagerinęs Lietuvos rekordą (1 min. 44,38 sek.).

Apie D.Rapšio rekordus ir trofėjus, nelemtą krustelėjimą pasaulio čempionate ir ateities iššūkius – pokalbis su plaukiku 15min studijoje.

– Danai – ar jau įsigijote seifą, kur laikysite trofėjus, kurių vis daugėja?

– Ne, dar tik vakar sugrįžau. Krepšiuką su medaliais padėjau namuose. Neturėjau dar kada apie viską pagalvoti, bet svarbiausia buvo gerai išsimiegoti. Maišelį su laimikiais kol kas saugo mano katinas (šypsosi).

– Nė vienas plaukikas iki jūsų, net Rūta Meilutytė, pasaulio taurės varžybose nepatyrė tokių rezultatų serijos, dar ir Lietuvos rekordas 200 m laisvuoju stiliumi praėjusį savaitgalį Singapūre – ar Danai jaučiate, kad plaukiate greitai, kaip niekada gyvenime?

– Nenoriu sureikšminti šių medalių, nes priešininkai nebuvo stipriausi. Visgi laikai yra įspūdingi ir jie vis gerėja. Tai man yra svarbiausia.

– Dėkojote savo komandai – galite trumpai apibūdinti, kas už ką yra atsakingas: Ina Paipelienė, Andrius Bogdelis.

– Visi mano, kad esu vienas, ateinu ir praplaukiu. Visgi viskas ne taip paprasta. Net prieš pat startą aš dar savo kineziterapeuto Andriaus paklausiu, ar viskas yra gerai ir ar pavyks praplaukti. Trenerė – išvis kosmosas. Neįsivaizduoju, kaip ji taip sugeba viską suplanuoti iki smulkmenų. Dar yra masažuotoja Lina Katelytė. Šie trys žmonės yra mano komanda, kuri su manimi praleidžia su manimi visą dieną. Jie nematomi, bet padaro visą darbą. Man telieka tik praplaukti tuos metrus.

VIDEO: Plaukikas Danas Rapšys: apie rekordus, trofėjus ir ateities iššūkius

– Tik penki plaukikai yra plaukę greičiau nei 1 min. 44,38 sek. Sun'o Yango ir Ryano Lochtes rekordai yra žemesni už jūsų. Tačiau pasaulio rekordas vis dar tolimas – iki jo beveik dvi sekundės. Paulo Biedermanno rekordas (1 min. 42 sek.) – buvo pasiektas 2009 metais, kai buvo plaukiojama greitaisiais kostiumais, pagamintais iš poliureteno. Ar pačiam yra tekę plaukti supergreitais kostiumais?

– Tuo metu buvau labai jaunas, neturėjau pinigų jį nusipirkti. Atsimenu, kad vienose varžybose man tokį kostiumą buvo paskolinęs draugas. Tuomet net pats nustebau, kad mano laikas taip staigiai šovė į priekį – plaukiau net 5 sekundėmis greičiau. Būtų įdomu, jei dabar sportininkai varžytųsi su kostiumais, nes su jais vyrai atrodydavo tikrai galingai. Bet, žinoma, jei jie būtų leidžiami ir toliau, tai būtų ne sportininkų, o technologijų kova. Kaip bebūtų, pastarieji metai rodo, kad mūsų laikai artėja prie tų, kurie buvo pasiekti su tais garsiaisiais kostiumais.

– Rezultatų progresija auga, o trenerė Ina Paipelienė pabrėžė, kad jūsų plaukime yra nušlifuotos visos detalės, judesiai – ar laikote savo techniką tobula?

– Viskas prasideda nuo pat pirmo judesio, nuo pat pirštų galiukų. Tobulumui ribų nėra, dar tikrai yra kur tobulėti. Trenerė kas kartą turi vis naujų pastabų.

– Buvote greitas ir kompleksiniu plaukimu, bet sakėte, kad norite pamiršti startus nugara – kuris iš keturių plaukimo būdų jums yra sunkiausias?

– Plaukiau nugara ir mano tikslas būdavo patekti į finalus. Tai pavykdavo, bet buvęs plaukimo federacijos prezidentas Tomas Kučinskas man jau tuomet sakydavo, kad verta išmėginti save plaukiant laisvu stiliumi. Pabandėme su trenere ir puikiai sekėsi. Sunkiausia plaukti krūtine, nes tuomet jaučiuosi lėtas. Tai lėčiausias būdas ir juo varžytis man ypač sunku. Kitais trimis būdais sekasi puikiai, bet šis... Tikrai kompleksinio plaukimo rezultatas būtų kur kas geresnis, jei pavyktų pagerinti šį būdą.

– Kiek sudėtinga buvo tiek laiko keliauti ir varžytis Azijoje – ką patartumėte krepšininkams, kurie šią savaitę iškeliaus į Pietų Korėją, paskui į Kiniją.

– Pasiimti kuo mažiau rūbų. Drėgmė ir karštis ten – didžiausias. Išeini iš viešbučio ir jau visas šlapias. Laimei, mūsų sporto šaka tokia, kad gali atsigaivinti įšokęs į baseiną.

– Ar jau pamėgote azijietišką virtuvę – kaip vyksta maitinimas pasaulio taurės turuose?

– Jų virtuvė įdomi, daug pasirinkimo, bet aš nesu iš tų, kurie mėgtų išbandyti vis naujų patiekalų. Kai dalyvauju varžybose, stengiuos maistą rinktis atsakingai. Atostogos – visai kas kita.

– Jūsų greitis atneša iš šiek tiek atlygio – apie 10 tūkst. dolerių uždirbote, nes už pirmąsias vietas FINA skiria po 1,5 tūkst. eurų prizą. Bet didesnės sumos galima tikėtis metų gale, jei pasaulio taurės įskaitoje išsilaikai tarp elitinių plaukikų, kuriems skiriamos solidžios premijos, ar ne?

– Jei plaukime nori užsidirbti, gali būti greitas ir labai greitas. Per šias savaites pavyko uždirbti maždaug keturis kartus didesnę sumą nei paminėjote. Plaukimo sporto šakoje uždirbti sunku. Net man reikia eiti keliais, kad tuos pinigus uždirbčiau. Smagu, kad jau atsirado toks turnyras kaip Čempionų lyga. Ten uždirbti galima daugiau, tikiuosi, kad ir kitą sezoną būsiu ten pakviestas.

– Pinigai jums svarbus kriterijus renkantis varžybas prieš sezoną?

– Tačiau didžiausios premijos per pasaulio pirmenybes?

– Pietų Korėjoje pasaulio čempionate buvo greičiausias 200 m laisvuoju stiliumi. Greitesnis už patį Sun Yangą. Bet dėl nelemto krustelėjimo ant bokštelio buvote diskvalifikuotas. Turbūt daug kartų sukote laiką atgal ieškodamas atsakymo, kodėl nežymiai sujudėjote prieš startą – ar radote atsakymą?

– Čia ne gėda apie tai kalbėti. Sunku net ir dabar pasakoti kodėl. Galbūt dėl to, kad labai „gaudžiau“ startą. Galbūt smegenys užfiksavo jį per greitai. Svarbiausia, kad neįšokau į baseiną per anksti. Praplaukiau puikiai, labai džiaugiausi nugalėjęs, emocijos buvo puikios, bet po to susiklostė viskas taip. Ką darysi, reikia mokytis iš to ir klaidų nekartoti. Liūdna – tai viskas, ką belieka pasakyti. Pripažįstu, kad judesys buvo.

– Pasaulio čempionatas Pietų Korėjoje garsėjo ir plaukų reakcijomis į Sun'ą Yangą – kai kurie jų nelipo ant garbės pakylos su kinu, kuris yra sykį diskvalifikuotas, o kitas jo bylos klausimas bus rugsėjį, kai bus svarstomas jo atvejis – ar jis iš tiesų sudaužė dopingo mėginius per kontrolierių vizitą. Nepaisant tokių įtarimų ir nebūtinai mielo Sun' Yango elgesio (net J.Jefimova teigė, kad jis labai aršiai plaukia per apšilimą, nesaugodamas kitų), esate draugiškas kinui. Kodėl?

– Kiekvienas turi skirtingą nuomonę. Vertinu jį per tai, kaip jis su manimi elgiasi. Su manimi jis yra draugiškas ir malonus. Kalbant apie jo dopingo klausimą – kol kas irgi nėra daug aiškumo. Dauguma kaltina jį, kad sudaužė dopingo mėginius, bet kalbama ir apie tai, kad kontrolieriai negalėjo patvirtinti savo tapatybių. Tiesiog, trūksta daugiau aiškumo. Žinoma, esu prieš dopingą, bet nemanau, kad savo emocijas ir nepasitenkinimą reikia rodyti ant prizininkų pakylos. Stengiuosi nesikišti į tokiu dalykus, man svarbiausia yra plaukti.

– Kas yra geriausias draugas plaukimo planetoje?

– Sutariu su visais puikiai. Neturiu tokio, su kuriuo pykčiausi. Plaukikai – tarsi šeima. Iš užsienio plaukikų labai gerai sutariu su italu Gabrieliu Detti.

– Kaip žvelgiate į Tarptautinę plaukimo federaciją – dalis plaukikų turi priekaištų jai už vangią plaukimo raidą, mažus atlygius, juk būtent todėl susikūrė alternatyvi plaukimo lyga, kuri netrukus startuos. Ji žada 20 mln. dolerių biudžetą, iš jų 6-7 mln. atiteks plaukikams, kaip premijos. Ar nesijaučiate tarsi tarp dviejų ugnių, nes iš pradžių FINA tarsi bandė gąsdinti tuos, kurie rinksis alternatyvią ISL lygą.

– Svarbiausia, kad žmonės stengtųsi ką nors daryti. Man atrodo, kad sveika konkurencija yra labai geras dalykas, kad plaukikai galėtų rinktis, kur dalyvauti. Jei kvies, stengsimės visur dalyvauti. Su tokia komanda viskas įmanoma.

– Plauksite „Energy standart“ komandoje, kuriai atstovaus daug žvaigždžių kaip Sarah Sjostrom, Chadas le Closas, Benjaminas Praudas.

– Pirmą kartą plaukimo pasaulyje turėsime komandines varžybas. Tai bus tarsi pasaulio čempionatas trumpajame vandenyje. Trumpame baseine man varžytis labai patinka. Įdomu, kaip čia viskas išsivystys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius