-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Ambersail-2“ drauge su „The Ocean Race“ dalyvauja svarbioje aplinkosaugos konferencijoje

​​​​​​​Savo kelią pradėjusi šį pavasarį ant „Ambersail-2“ denio, pasaulinė „The Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį tvarumo iniciatyva „Relay 4 Nature“, tęsia savo misiją ir drauge su Jungtinių Tautų sekretoriaus specialiuoju pasiuntiniu vandenynams Peteriu Thomsonu, „The Ocean Race“ vadovu Richardu Brisiumi bei Lietuvos buriuotojais nugabeno šios tvarumo iniciatyvos simbolinę estafetę į svarbiausią pasaulio aplinkosaugos konferenciją „IUCN World Conservation Congress“ Marselyje, Prancūzijoje.
„Ambersail-2“ finišavo Genujoje
„Ambersail-2“ finišavo Genujoje / Aistės Ridikaitės nuotr.

Rugsėjo pirmąją iš Barselonos į Marselį pajudėjusiai „Ambersail-2“ įgulai bei garbingiems svečiams vadovavo kapitonas Rokas Milevičius, kuris, pasiekus Prancūzijos krantus, simbolinę kovos už vandenynų tvarumą estafetės lazdelę perdavė Marselio mero pavaduotojai aplinkos apsaugos klausimais.

Ši simbolinė estafetės lazdelė žymi kvietimą aktyviais veiksmais prisidėti prie kovos dėl vandenynų ir visos gamtos tvarumo. Būtent tokią žinutę ir kvietimą dalyvaudami „IUCN World Conservation Congress“ konferencijoje ir išsakys P. Thomsonas ir R. Briusius drauge su Europos Komisaru aplinkai, vandenynams ir žvejybai Virginijumi Sinkevičiumi bei vandenynus tyrinėjančia biologe Sylvia Earle.

„Ši konferencija yra ta esminė vieta, kur pasidalinti savo turimomis žiniomis ir idėjomis susitinka visos pagrindinės pasaulio organizacijos ir asmenys, aktyviais veiksmais prisidedantys prie tvarumo skirtingose aplinkosaugos srityse. Be galo džiugu, kad Lietuva čia atpažįstama ir matoma – tiek dėl eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus dalyvavimo, tiek dėl Klaipėdoje, „The Ocean Race Europe“ Prologo metu ant „Ambersail-2“ denio startavusios „Relay 4 Nature“ iniciatyvos. Mums didelė garbė tokio masto renginyje atstovauti savo šaliai ir parodyti, kad Lietuva šiandien yra viena tarp drąsių, matomų ir girdimų tvarumo žinios nešėjų“, – teigia „Ambersail-2 globalios programos vadovas Regimantas Buožius, taip pat dalyvavęs „Ambersail 2“ tvarumo misija pažymėtoje kelionėje iš Barselonos į Marselį.

Pasak jo, ši kelionė buvo puiki progą užmegzti tvirtesnę pažintį su svarbiais, tvarumo problematiką pasauliniu mastu sprendžiančiais asmenimis bei pasidalinti bendru nerimu dėl mūsų vandenynų ir planetos ateities bei galimų veiksmų esamą padėtį pakeisti į gera.

„Ambersail-2“ įgula nuo pat „The Ocean Race Europe“ ir Prologo varžybų pradžios aktyviai įsijungė į pasaulinę „The Ocean Race“ tvarumo programą – Lietuvos įgula tapo pirmaisiais, kurie varžybų metu gabeno simbolinę tvarumo estafetės lazdelę, visų lenktynių metu jachtoje plukdė įmontuotą specialią vandens pavyzdžių surinkimo mokslinę sistemą, kurios pagalba surinkti pavyzdžiai buvo perduoti Kylio GEOMAR Helmholtz vandenynų tyrimų centrui, tyrinėjusiam mikroplastikų kiekį juose, bei garsiai skelbė tvarumo žinutę visoje Europoje.

Dėl šios priežasties „Ambersail-2“ nedvejodama ėmėsi ir garbingos misijos nugabenti „Relay 4 Nature“ tvarumo iniciatyvos simbolį bei „The Ocean Race“ atstovus į Marselyje vyksiančią konferenciją.

„Mes labai džiaugiamės galėdami būti šio didelio įvykio dalimi ir perduoti savo ambiciją, kad buriavimo sportas geba įkvėpti aktyviems veiksmams tvarumo labui. Lygiai kaip mus visus jungia vandenynas, „Relay 4 Nature“ iniciatyva paliečia skirtingas, tačiau tarpusavyje susijusias grėsmes mūsų planetai. Lenktynių aplink pasaulį metu mes ne kartą įsitikinome tuo, ko daugelis žmonių dar nemato: spartų mūsų vandenynų nuosmukį. Mes norime atkreipti į tai dėmesį, pabrėžti, kokią milžinišką vietą jūros ir vandenynai užima mūsų planetos gyvavime ir pakviesti pasaulio lyderius imtis aktyvių veiksmų“, – teigė R.Brisius, kuris konferencijos metu ir pristatys jos dalyviams „Relay 4 Nature“ iniciatyvą.

Pasak „Ambersail 2“ atstovų, ši konferencija yra vienas svarbiausių aplinkosaugos renginių, kuriame skirtingos šalys, organizacijos ir asmenys ne tik dalinasi įžvalgomis apie esamą tvarumo padėtį skirtingose srityse, tačiau ir priims svarius, globalią aplinkosaugos politiką lemsiančius sprendimus.

Viso „Relay 4 Nature“ projekto tikslas – suteikti kuo stipresnį balsą kalbant apie vandenynų ateitį bei jų reikšmę visos planetos ateičiai. Dalyvavimas šioje konferencijoje leis padėti stiprius pamatus vandenynų tvarumo temai ir vėliau šiemet įvyksiančiai 26-ąjai Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijai, kuri planuojama Glazge, Škotijoje, lapkričio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius