Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant podiumo tyčia nelipusį australą kiti plaukikai sutiko ovacijomis

​​​​​​​Mackas Hortonas buvo karštai sutiktas sportininkų kaimelio valgykloje, kur Rūtos Meilutytės buvusi varžovė Lilly King ir kiti plaukikai jam plojo už netradicinį sprendimą – sidabrą 400 m laisvuoju stiliumi laimėjęs australas nelipo ant garbės pakylos, nepanoręs paspausti rankos ir atsistoti greta čempionu tapusiu kino Sun Yango.
Mackas Hortonas laimėjo sidabrą, bet nenorėjo stoti greta čempionu tapusio Sun'o Yang'o.
Mackas Hortonas laimėjo sidabrą, bet nenorėjo stoti greta čempionu tapusio Sun Yango. / „Scanpix“ nuotr.

Pasaulio plaukimo čempionate Pietų Korėjoje M.Hortonas sulaukė atletų ir trenerių paramos dėl nebylaus protesto prieš savo ir Dano Rapšio varžovą iš Kinijos.

Sekmadienį pasaulio čempionu 400 m laisvuoju stiliumi tapęs Sun Yangas anksčiau yra baustas dėl dopingo, o pernai rudenį buvo patekęs į skandalą, kai per testą ne varžybų metu susikivirčijo su jį aplankiusiais antidopingo specialistais ir per keturias valandas užsitęsusį ginčą taip ir nepridavė kraujo ir šlapimo mėginių.

Dėl šių istorijų M.Hortonas atsisakė jam paspausti ranką po 200 m laisvuoju stiliumi rungties, kurioje australas pelnė sidabrą, ir nelipo ant garbės pakylos.

„Scanpix“ nuotr./Mackas Hortonas laimėjo sidabrą, bet nenorėjo stoti greta čempionu tapusio Sun Yango.
„Scanpix“ nuotr./Mackas Hortonas laimėjo sidabrą, bet nenorėjo stoti greta čempionu tapusio Sun Yango.

15min žiniomis, D.Rapšys australo pavyzdžiu nesektų. Lietuvis gerai sutaria ir su kinu, o pats labiau linkęs nesitaškyti sprogusio skandalo pursluose.

Bet dalis plaukimo bendruomenės nusiteikusi aršiau.

Australų legendinis plaukimo treneris Billas Sweetenhamas paragino savo tautiečius palaikyti M.Hortoną, kuris parodė „nuostabią moralinę nuostatą“, o Australijos plaukimo rinktinę treniruojantis olandas Jacco Verhaerenas pasakojo, kad M.Hortono poelgis tapo staigmena.

„Tai buvo jo idėja. Pasakysiu taip: aš jį puikiausiai suprantu. Jis ir anksčiau stipriai ir garsiai pasisakė apie tai, o dėl to jį galima tik gerbti“, – sakė J.Verhaeerenas.

Beje, Sun Yangas anksčiau daug laiko treniruodavosi Australijoje. Tačiau po 2014 m. dopingo diskvalifikacijos šios šalies baseinų durys kinui užsivėrė, nes Australijoje galioja taisyklė neleisti šalyje sportuoti atletams, pažeidusiems antidopingo taisykles.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas - Kinijos sporto superžvaigždė, tris kartus olimpinis čempionas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas - Kinijos sporto superžvaigždė, tris kartus olimpinis čempionas.

J.Verhaerenas užtikrino, kad niekas Australijos rinktinėje nebandys drausminti ar tildyti M.Hortono, nors šis plaukikas gali turėti rūpesčių.

Buvęs Australijos antidopingo agentūros vadovas Richardas Ingsas socialiniame tinkle parašė, kad nors pats ir nėra Sun Yango sirgalius, nujaučia, kad M.Hortonas už nelipimą ant pakylos bus nubaustas Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA).

Pats Sun Yangas taip kalbėjo Kinijos naujienų portalui: „Ne visi mane mėgsta. Man tai nerūpi. Viskas gerai, jei jis nemėgsta manęs asmeniškai, bet per apdovanojimų ceremoniją, kuri yra labai svarbi čempionato dalis, mes visi atstovaujame savo šalims, privalai stovėti ant pakylos ir parodyti pagarbą mano šaliai Kinijai ir savo šaliai Australijai, taip pat publikai.“

„Scanpix“ nuotr./Mackas Hortonas laimėjo sidabrą, bet nenorėjo stoti greta čempionu tapusio Sun Yango.
„Scanpix“ nuotr./Mackas Hortonas laimėjo sidabrą, bet nenorėjo stoti greta čempionu tapusio Sun Yango.

23 metų M.Hortonas aršiai puolamas kinų socialiniuose tinkluose ir gali turėti problemų Tarptautinei plaukimo federacijai (FINA) svarstant jo elgesį. FINA nedrįso pradėti tyrimo dėl Kinijos sporto superžvaigžės atsisakymo priduoti dopingo mėginius, bet teisinis procesas tęsiasi Sporto arbitražo teisme.

Tuo metu M.Hortoną palaiko ne tik Australijos rinktinė.

Vokietijos plaukimo rinktinės atstovas teigė, kad kone visi vokiečių atletai plojo M.Hortonui.

„Esu laimingas, kad pagaliau kažkas pasiuntė stiprią žinutę. Tai, kad Sun Yangas vis dar plaukia, yra pasityčiojimas iš visų švarių atletų. Tai smūgis per veidą kiekvienam, kuris yra už sąžiningą sportą.

Tikiuosi, kad šis signalas yra pakankamai stiprus, kad FINA (Tarptautinė plaukimo federacija) suvoktų, kad iki to negalima prieiti“, – sakė plaukimo treneris B.Sweetenhamas, treniravęs Australijos, Didžiosios Britanijos, Honkongo ir Argentinos plaukikus.

Buvusi Rūtos Meilutytės varžovė, už švarų sportą irgi drąsiai pasisakanti JAV plaukikė Lilly King buvo M.Hortono pusėje ir prieš trejus metus. Tada Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse amerikietė garsiai kalbėjo, jog neteisinga tarp startuojančių plaukikų matyti rusę Juliją Jefimovą, kurios praeitį supa dopingo šešėliai.

Dabar Pietų Korėjoje L.King išreiškė paramą M.Hortonui, pasakiusi, kad australo sprendimas nelipti ant garbės pakylos buvo tinkamas gestas: „Mes visi laukėme apdovanojimų ceremonija, kad pamatytume, kuo tai pasibaigs. Buvo neįtikėtina: kai jis įžengė vakarieniauti, visa salė pakilo ir pradėjo ploti. Buvo smagu matyti atletus, stovinčius už jį ir palaikančius.“

„Scanpix“ nuotr./Lilly King
„Scanpix“ nuotr./Lilly King

Britas Duncanas Scottas, kitas Sun Yango varžovas, teigė, kad komentuos po 200 m laisvuoju stiliumi rungties finalo.

Antradienį 14 val 200 m laisvuoju stiliumi finale varžysis ir Sun Yangas, ir D.Rapšys. Kinas ir lietuvis, pusfinalyje parodė atitinkamai antrą ir trečią rezultatą.

M.Hortonas šioje rungtyje neplaukė, pasirinkęs 800 m distanciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius