Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apibendrinimas: Rūta ir du panevėžiečiai pasirodė geriau nei Lietuvos plaukimo legionieriai

Praėjusį sekmadienį Vengrijos sostinėje pasibaigęs planetos vandens sporto šakų pasaulio čempionatas užminė nemažai klausimų, į kuriuos atsakymų dabar dar nėra. Lietuvos sportininkų rezultatai, lyginant su prieš dvejus metus Kazanėje pademonstruotais pasiekimais, neguodžia, bet šalies plaukimo federacijai vadovaujantis Emilis Vaitkaitis tikina, jog skambinti pavojaus varpais per anksti – tai yra tik pirmieji olimpinio ciklo metai.
Lietuvos rinktinės lyderiai
Lietuvos rinktinės lyderiai

Du iš keturių

„Rezultatai darbiniai. Prieš pasaulio čempionatą turėjome išskaidytą pasirengimą: Ina Paipalienė dirbo su Danu Rapšiu, Andriumi Šidlausku ir Deividu Margevičiumi, Rūta Meilutytė sportavo su Pauliumi Andrijausku, Giedrius Titenis dirbo Austrijoje, o likusieji komandos nariai – Jungtinėse Valstijose. Tai reiškia, kad turėjome savotiškas keturias komandas. Negali būti, kad visų keturių pasirengimo planai pasiteisintų visu 100 proc. Šį kartą sėkmingai pasirodė abi lietuviškos grupės: panevėžiečiai ir Rūta, prasčiau sekėsi Giedriui ir amerikiečiams“, – trumpai Budapešte Lietuvos plaukikų rezultatus apibendrino E.Vaitkaitis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Emilis Vaitkaitis
Alfredo Pliadžio nuotr./Emilis Vaitkaitis

Viena, kas akivaizdžiai krenta į akis – daugumos Lietuvos plaukikų užimtos vietos Budapešte yra prastesnės nei prieš dvejus metus vykusiose planetos pirmenybėse Kazanėje.

Vengrijos sostinėje mūsiškiai pirmą kartą po dviejų prieš tai sėkmingų čempionatų liko be medalių. Budapešte lietuviai plaukė 4 finaluose, 7 pusfinaliuose ir 9 kartus pagerino asmeninius sezono rezultatus.

Kazanėje identiški mūsiškių pasiekimai buvo tokie – sidabro medalis, 4 finalai, 5 pusfinaliai, 7 asmeniniai sezono rekordai.

„Anksčiau buvome įpratę, kad Rūta plaukia dėl medalio, o daugiau sportininkų, pretenduojančių į labai aukštas vietas, neturėdavome. Šį kartą net trys mūsų sportininkai plaukė finaluose. Dar du iš dabartinės komandos taip pat yra potencialūs finalininkai. Euforijos tikrai nėra, tačiau apraiškų, jog einame geru keliu – nemažai“, – rezultatus analizavo federacijos vadovas.

Budapešte geriausiai sekėsi R.Meilutytei. Gana banguotą pasirengimą praėjusi sportininkė vos per pusmetį treniruočių sugebėjo grįžti į viršūnę ir iškovojo dvi ketvirtąsias vietas plaukdama 50 ir 100 metrų krūtine.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Maloniai nustebino ir Andrius Šidlauskas, kuris debiutiniame savo čempionate ne tik pralenkė kur kas labiau patyrusį komandos draugą Giedrių Titenį, bet ir prasibrovė į 100 m krūtine plaukimo finalą.

200 m nugara finale plaukė ir aštuntą vietą užėmęs D.Rapšys.

Lietuvos sportininkų finalai
Sportininkas Rungtis Vieta
Rūta Meilutytė 50 m krūtine 4
Rūta Meilutytė 100 m krūtine 4
Andrius Šidlauskas 100 m krūtine 6
Danas Rapšys 200 m nugara 8

Besileidžianti kreivė

Kur kas didesnis nuosmukis matyti, jeigu vertinsime individualius mūsiškių pasirodymus.

Iš devynių Budapešte startavusių Lietuvos atstovų, penki varžėsi ir prieš dvejus metus Tatarstane.

Rezultatai – neguodžiantys. Savo vietą su prieš tai vykusiomis pirmenybėmis pavyko pagerinti tik Danui Rapšiui ir Tadui Duškinui.

Audriaus Krivicko nuotr./Danas Rapšys
Audriaus Krivicko nuotr./Danas Rapšys

Panevėžietis savo mėgstamoje 200 metrų plaukimo nugara distancijoje Budapešte prasibrovė į pirmąjį tokio lygio varžybų finalą ir užėmė 8-ąją vietą. Prieš dvejus metus jam sekėsi kur kas prasčiau – 19-oji vieta.

Įdomu, kad per dvejus metus Danas savo rezultatą pagerino net 2,33 sek.

T.Duškino atvejis – kiek kitoks. Prieš dvejus metus sportininkas užėmė 49-ąją vietą, o šįsyk buvo 45-as, tačiau šis rezultatas tikrai neguodė nei sportininko, nei trenerių, nei rinktinės vadovų.

Visi kiti mūsų sportininkai šiame čempionate turėjo tenkintis prastesnėmis pozicijomis nei Kazanėje.

Lietuvos sportininkų rezultatai
Sportininkas Rungtis 2015 2017 Pokytis
Rūta Meilutytė 50 m krūtine 29,74 (4) 30,20 (4) =
100 m krūtine 1:05,64 (2) 1:05,65 (4) Substituted off2
50 m laisvu stiliumi - 26,03 (37) -
Giedrius Titenis 50 m krūtine 27,20 (5-6) 27,24 (14) Substituted off9
100 m krūtine 58,96 (6) 59,66 (12) Substituted off6
200 m krūtine 2:10,45 (11) 2:12,37 (21) Substituted off10
Simonas Bilis 50 m laisvu stiliumi 22,31 (20) 22,51 (29) Substituted off9
100 m laisvu stiliumi - 48,64 (43) -
Danas Rapšys 200 m nugara 1:59,00 (19) 1:56,67 (8) Substituted in11
200 m laisvu stiliumi - 1:46,56 (10) -
100 m nugara 54,86 (28) - -
Tadas Duškinas 50 m peteliške 23,85 (20) 24,10 (30) Substituted off10
100 m peteliške 54,76 (49) 53,97 (45) Substituted in4
Estafetės komanda 4x100 m kompleksiniu 3:35,30 (12) 3:36,75 (17) Substituted off5
* Ugnė Mažutaitytė, Andrius Šidlauskas, Deividas Margevičius ir Gytis Stankevičius prieš dvejus metus pasaulio čempionate nedalyvavo.

Dvi medalio pusės

Tiesa, derėtų pažymėti vieną dalyką, kad Kazanės čempionatas buvo prieš svarbiausią sportininkų startą – Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tuo tarpu šiemetinės pirmenybės – pirmaisiais olimpinio ciklo metais, kai sportininkų rezultatai nebūtinai būna aukščiausi.

Alfredo Pliadžio nuotr./Giedrius Titenis
Alfredo Pliadžio nuotr./Giedrius Titenis

Tą Budapešte po savo paskutinio starto pabrėžė G.Titenis, su tuo linkęs sutikti ir E.Vaitkaitis.

„Pirmasis čempionatas po olimpiados visada būna panašus. Labai daug atvejų yra tokių, kad pirmaisiais metais pasiektus labai aukštus rezultatus išlaikyti viso olimpinio ciklo metus yra nepaprastai sudėtinga“, – svarstė E.Vaitkaitis.

G.Titenis gana smarkiai pablogino savo pozicijas visuose nuotoliuose. Praėjusiose pirmenybėse anykštėnas tiesiog žibėjo, pasiekdamas du finalus ir pusfinalį, o šį kartą jam beliko tenkintis vos dviem pusfinaliais.

Po finišo Giedrius neslėpė, jog tikėjosi aukštesnių rezultatų, bet koją pakišo tai, kad dar visai neseniai sportininkas pakeitė treniruočių vietą ir trenerį, tad adaptacija užtruko. Anykštėnas prieš pusmetį išvyko gyventi ir treniruotis į Austriją pas Vokietijos specialistą Dirką Lange.

O pirmenybės Kazanėje Giedriui buvo nepaprastai sėkmingos. Jo pasiekti rezultatai 50 ir 100 metrų pusfinaliuose iki šiol yra nepagerinti Lietuvos rekordai. 200 metrų sportininkas Rusijoje plaukė beveik 2 sek. greičiau nei „Duna“ arenos baseine.

„Sportininko laidoti dar tikrai nereikėtų. Giedrius labai ambicingai nusiteikęs, matomi akivaizdūs pokyčiai treniruočių metu, plaukikas yra numetęs 7 kg. Žinoma, 28 metai šiuolaikiniam plaukikui jau nėra tas amžius, kai jis gali rodyti stebuklus ir plaukti dar greičiau nei per 27 sek. Bet savo lygį jis „palaikyti“ tikrai gali“, – Austrijoje besitreniruojančio G.Titenio perspektyvas vertino E.Vaitkaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius