Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 04

Be Rūtos, bet su lyderiu ir debiutante: 6 lietuviai neria į „trumpo vandens“ čempionatą

Europos plaukimo čempionatas 25 metrų baseine prasideda antradienį Rumunijoje, kur varžysis ir nedidelė Lietuvos komanda – be Rūtos Meilutytės, bet su Danu Rapšiu, Andriumi Šidlausku ir Europos jaunimo čempione Smilte Plytnykaite priešakyje. Apie jų perspektyvas – 15min pokalbis su mūsų šalies plaukimo lyderių trenere Ina Paipeliene.
Danas Rapšys, Smiltė Plytnykaitė, Andrius Šidlauskas.
Danas Rapšys, Smiltė Plytnykaitė, Andrius Šidlauskas. / Dariaus Kibirkščio/LTU Aquatic nuotr.

Lietuvos geriausi plaukikai pasirinko skirtingus kelius likus kiek daugiau nei pusmečiui iki olimpinių žaidynių.

Šį rudenį puikią sportinę formą pasaulio taurės varžybose demonstravęs ir medalius ten raškęs Danas Rapšys bus tarp šešių mūsų šalies atstovų, kurie gruodžio 5-10 d. varžysis per 20 km nuo Bukarešto nutolusiame Otopeni miestelyje.

28 metų panevėžiečiui iki šiol priklauso Europos plaukimo pirmenybių trumpajame (25 m) baseine rekordas, pasiektas 400 m laisvuoju stiliumi rungtyje prieš ketverius metus Glazge.

Rumunijoje varžysis ir pernai pirmą karjeroje Europos čempionato medalį nuraškęs Andrius Šidlauskas, ir šių metų Europos jaunimo čempionė Smiltė Plytnykaitė. 16-metei vilnietei tai bus pirmas startas tokio lygio suaugusiųjų varžybose.

Varžybos „trumpame vandenyje“, kaip sako plaukikai, skiriasi keliais svarbiais aspektais nuo plaukimo dukart ilgesniame 50 m olimpinių matmenų baseinuose. Apie tai, ir daugiau, 15min kalbėjosi su Ina Paipeliene.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ina Paipelienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ina Paipelienė

Palangoje dirbanti plaukimo trenerė dažniausiai per atstumą treniruoja mūsų rinktinės lyderius – D.Rapšys pas buvusią trenerę sugrįžo pernai, o A.Šidlauskas – šiais metais.

Nors plaukikus Vilniuje ir per stovyklas užsienyje, tarp jų ir pastarąją savaitę Siera Nevados kalnuose, prižiūri treneris Paulius Povilionis, už strategiją yra atsakinga ilgametė trenerė I.Paipelienė.

– Kokia yra čempionato 25 metrų baseine specifika lyginant su varžybomis 50 metrų baseine? 15min paklausė I.Paipelienės.

– Trumpame baseine labai reikalingi techniniai dalykai, ypač posūkiai. Manau, kad Danas techninius dalykus atlieka labai gerai. Jam 25 metrų čempionatas turėtų būti sėkmingas, nes jo ir plaukimo technika ir posūkiai yra arti tobulumo – mažai kas pasaulyje taip techniškai atlieka posūkius kaip Danas. Tai – jo didelis pliusas trumpame baseine.

AP nuotr./Danas Rapšys
AP nuotr./Danas Rapšys

Andriui bus sunkiau, nes jo išėjimai po posūkių nėra tobuli, nors turi labai didelę reikšmę plaukiant 25 metrų baseinuose. Tai yra jo pagrindinė problema, nors ir dirbame ta kryptimi. Savo plaukimu Andrius iš principo nenusileidžia geriausiems plaukikams krūtine, bet per posūkius ir išėjimus po vandeniu jis labai daug praranda.

Į šį Europos čempionatą Danas ir Andrius vyksta tiesiai iš stovyklos Siera Nevadoje (Ispanija). Nusileidus iš kalnų jiems turėtų pakakti deguonies geriau atlikti išėjimus po posūkių. Tikiuosi, kad viskas bus gerai.

– Anksčiau plaukikai įprastai telkdavosi 1-2 svarbiausioms varžyboms per metus, o 2024 metais vyks ir pasaulio čempionatas (vasarį Dohoje), ir olimpinės žaidynės (liepą-rugpjūtį Paryžiuje). Kaip į planus įtelpa šis Europos čempionatas?

– Pastaruoju metu jau nebėra taip, kad plaukikai siektų 1-2 sportinės formos pikų per metus. Matėte, kad ir pasaulio taurės varžybose rudenį buvo aukštų rezultatų, net pasaulio rekordų.

1-2 pikai per metus – jau praeitis. Vis dėlto, svarbu ir dažnai plaukti varžybose, nes tik ten dalyvaudamas gali kokybiškai nugludinti savo plaukimą konkrečioje distancijoje. Vien treniruočių neužtenka.

– Tada ar jūsų nenustebino jau anksčiau priimtas Rūtos Meilutytės sprendimas nedalyvauti Europos čempionate?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius