Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 27 /14:25

Bronza: plaukikas Edgaras Matakas – Tokijo paralimpiados prizininkas

Plaukikas Edgaras Matakas iškovojo pirmąjį medalį Lietuvai Tokijo paralimpinėse žaidynėse. 22-ejų lietuvis penktadienį iš baseino išniro su bronzos medaliu.
Edgaras Matakas (dešinėje) su bronzos medaliu
Edgaras Matakas (dešinėje) su bronzos medaliu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visiškai nematančių plaukikų S11 klasės atrankoje E.Matakas buvo pats greičiausias – 50 metrų laisvuoju stiliumi jis įveikė per 26,16 sek.

Finale Ramūno Leono auklėtinis plaukė šiek tiek lėčiau – 26,38 sek. – ir užėmė 3-ąją vietą.

Lietuvį aplenkė brazilas Wendellis Belarmino Perreira (26,03 sek.) ir Kinijos plaukikas Dongdongas Hua (26,18 sek.).

Prieš 5-erius metus Rio de Žaneiro olimpiadoje E.Matakas šioje rungtyje buvo vienuoliktas, bet vėliau laimėjo auksą pasaulio čempionate (2017 m.) ir net tris – šiemet Europos pirmenybėse, plaukdamas 50 ir 100 m laisvuoju stiliumi bei 100 m krūtine.

Sunkiausia yra būti favoritu.

„Sunkiausia yra būti favoritu, kai turi pateisinti lūkesčius. Aš labai tikėjausi greičiau plaukti, o kai pasakė rezultatą... labiausiai dėl to gaila buvo. Manau, kad reikia džiaugtis, nes ne kiekvieną dieną iškovojamas paralimpinis medalis. Plaukime išvis seniai tai buvo pavykę, todėl smagu, jog iškovojau aš.

Jaudulio kaip tik gal nebuvo. Jaučiausi palyginus ramiai. Sunku pagauti tą sportinę formą ir tuos pačius aukštus rezultatus demonstruoti visą sezoną. Vis dėlto mes kalbame apie 50 metrų sprintą, kuriame kiekviena klaidelė, kiekvienas ne taip atliktas grybšnis lemia labai daug. Treneris pasakė, kad niekas neprarasta ir dar laukia 2024 m. Paryžiaus paralimpinės žaidynės“, – po finalo sakė E.Matakas.

E.Matakas – tik antras plaukikas iš Lietuvos, kuriam pavyko tapti paralimpiniu prizininku. Vienintelį medalį šioje sporto šakoje mūsų šaliai buvo iškovojęs Kęstutis Skučas (2004 m. sidabrą Atėnuose).

Dano Sodaičio / Lietuvos paralimpinio komiteto nuotr./Edgaras Matakas
Dano Sodaičio / Lietuvos paralimpinio komiteto nuotr./Edgaras Matakas

E.Matakas jau gimė su negalia, bet tada dar matė. Jo regėjimas pradėjo silpti paauglystėje, kol galiausiai dėl glaukomos šviesa plaukiko akyse visiškai užgeso.

„Anksčiau dar tikėjau, kad atsiras naujų gydymo metodų ir vaistų, o aš kada nors ir vėl matysiu. Bet laikui bėgant supratau, kad niekas nesikeis ir gyvensiu taip, kaip gyvenu dabar. Man netrukdo, kad nematau. Džiaugiuosi gyvenimu, tuo, kad galiu daryti tai, kas man patinka“, – sakė E.Matakas.

Labiausiai jis svajoja palikti įspaudą žmonių su negalia sporte. Įkvėpti jaunus neregius žmones sportuoti. Rasti savo sporto šaką ir jai visiškai atsiduoti. „Noriu tapti tuo pavyzdžiu, kuriuo visi sektų“, – prisipažino plaukikas.

22-ejų plaukikas Tokijo paralimpiadoje dar dalyvaus 100 metrų laisvuoju stiliumi rungtyje. Jos atranka prasidės rugsėjo 1-ąją.

Lietuvos garbę paralimpiadoje iš viso gina 11 negalią turinčių Lietuvos sportininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius