Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danas Rapšys – apie naują superkomandą, kosminius metus ir R.Meilutytės pauzę

Pasaulio plaukimo čempionas Danas Rapšys šeštadienio popietę su bendražygiais iškeliavo į kalnus Arizonoje, kišenėje turėdamas sutartį su nauju plaukimo superklubu.
Danas Rapšys pasaulio čempionate Kinijoje.
Danas Rapšys pasaulio čempionate Kinijoje. / „Scanpix“/AP nuotr.

Vilnius-Kopenhaga-Čikaga-Finiksas, o tada kelionė išnuomotu automobiliu į Arizonos valstijos kalnus.

Šešių Lietuvos plaukimo rinktinės atstovų išvyka į treniruočių stovyklą aukštikalnėse nebus lengva, bet atrodo lyg maudynės sukūrinėje vonioje lyginant su tuo, kas laukia plaukikų šiais metais.

Nuo sausio vidurio sezonui besirengiantys Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas ir Deividas Margevičius Arizonoje treniruosis tris savaites, iki pat pirmųjų varžybų Švedijoje.

Kęsto Rimkaus nuotr./Plaukikai iškeliavo į treniruočių stovyklą Arizonoje.
Kęsto Rimkaus nuotr./Plaukikai iškeliavo į treniruočių stovyklą Arizonoje.

O tada užsisuks varžybų karuselė, kuri bus itin greita D.Rapšiui.

Praėjusiais metais Europos čempionate sidabrą, o pasaulio pirmenybėse 25 m baseine auksą ir sidabrą laimėjęs 23 metų panevėžietis yra vienintelis lietuvis, startuosiantis naujose komercinėse plaukimo varžybose.

Balandį ir gegužę jis dalyvaus Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) pirmą kartą rengiamose 3,5 mln. eurų prizinio fondo trijų etapų varžybose Kinijoje, Vengrijoje ir JAV.

Liepą ateis svarbiausios metų varžybos – visų vandens sporto šakų pasaulio čempionatas Pietų Korėjoje.

Paskui laukia pasaulio taurės etapai, o prieš gruodį vyksiančias Europos pirmenybes 25 metrų baseine – debiutas ISL aštuonių tarptautinių komandų varžybose.

Šios rudenį vyksiančios lenktynės yra unikalus reiškinys plaukime, nes iš Ukrainos kilusio milijardieriaus Konstantino Grigorišino projekte numatytas 20 mln. eurų metinis biudžetas, iš kurių 7 mln. turėtų atitekti plaukikams ir komandoms kaip prizinis fondas.

K.Grigorišinas yra teigęs, jog elitinis plaukikas stipriausioje komandoje gali tikėtis uždirbti per 100 tūkst. eurų per kelis trumpus etapus ISL varžybose.

Būtent su K.Grigorišino kompanijos remiama komanda „Energy Standart“ sutartį prieš pat kelionę į JAV pasirašė D.Rapšys.

„Plaukime ateina naujovės, kurios mums palankios, – sakė D.Rapšio trenerė Ina Paipalienė. – Plaukimas ilgai buvo sporto šaka, kurioje trūko rimtų komercinių varžybų ir pinigų patiems plaukikams. Šiais metais yra kitaip. Gal tik gaila, kad viskas iš karto. Iššūkių bus labai daug.“

D.Rapšys atrodo pasirengęs.

Ilga šilta striukė turėtų praversti Arizonos aukštikalnėse, kur plaukimo baseiną supa minus 7 laipsniai šalčio. Jis pasirengęs ir ilgam sezonui bei debiutui ryškių plaukimo žvaigždžių pilnoje „Energy Standart“ komandoje.

Danai, kaip pasirinkote plaukimo komandą ISL varžyboms, turėdamas ne vieną pasiūlymą? – 15min paklausė D.Rapšio prieš pat jo kelionę.

– Turbūt iš kone kiekvienos komandos sulaukiau kvietimų. Tačiau „Energy Standart“ buvo viena tų, kuri ir užsuko šias varžybas.

Ji visą laiką buvo aktyvi, stūmė savo idėją ir dirbo, kad varžybas pripažintų FINA. Man regis, ši komanda yra labiausiai pažengusi, turi ryšių su geriausiais sportininkais, turi labai gerą bazę. Kol kas ten turėtų būti geriausia.

Tikriausiai palieka įspūdį ir komandos sudėtis, kurioje tokios plaukimo žvaigždės, kaip Chadas Le Closas, Sarah Sjostrom, Benjaminas Proudas ir kiti?

– Dar ne visi atletai patvirtinti, bet sudėtis tikrai bus stipri. Ji jau buvo surinkusi pajėgią sudėtį prieš porą metų (tada vyko proginės varžybos tik vieną savaitgalį), kai įveikėme visas kitas komandas, tarp jų ir amerikiečių.

– Ar jau aiškus varžybų formatas ir sezono tvarkaraštis?

– Viskas yra sudėliota. Šie metai man bus kosminiai – atostogų turėsiu, regis, tik penkias dienas. Iš tiesų tvarkaraštis nerealus – vien stovyklos, varžybos, stovyklos, varžybos. Tikrai bus sunku viską ištverti. O metų pabaigoje dar ir Europos čempionatas. Pačiam įdomu, kaip pavyks išlaikyti visą krūvį.

– Kuo ISL varžybos skirsis nuo FINA Čempionų lygos?

– FINA Čempionų lyga labiau panaši į šou. Po keturis geriausius plaukikus varžysis tik finaluose. Nebus atrankos varžybų.

O ISL bus pusfinaliai, finalai. Plaukikų rezultatai sumuosis ir komandos uždirbs taškus. Iš viso bus keturi etapai, po kurių paaiškės komandos, kurios varžysis dėl didžiausio prizinio fondo finaliniame etape Las Vegase.

– Kaip manote, ar ISL varžybose bus kitų lietuvių?

– Simonas Bilis turėtų dalyvauti. Jis ilgai negavo vizos į JAV, bet reikalai turėtų susitvarkyti – jis labai stiprus trumpajame baseine, kokiame ir vyks ISL varžybos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Bilis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Bilis

Jei vyktų 50 metrų baseine, ten tiktų ir Andrius Šidlauskas, bet 25 m baseine kiek sudėtingiau.

Rūta Meilutytė kaip tik šią savaitę sugrįžo į Lietuvą tikrintis sveikatos. Ką manote apie jos užsitęsusią pauzę plaukime?

– Rūta yra gana uždaras žmogus. Ji nėra linkusi pasakoti apie save kitiems plaukikams.

Jei ji nėra linkusi diskutuoti, mes irgi pernelyg nekišame nosies į jos reikalus.

Tačiau, manau, kad ji pati geriausiai žino, kas jai būtų geriausia. Palaikome ją, kad ir koks būtų sprendimas.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Iš tiesų, buvo planuota, kad ji bus su mumis Amerikoje stovykloje kalnuose. Tačiau neseniai sužinojome, kad ji atšaukė šiuos planus ir su mumis jos nebus.

Rūta sako, kad aiškiau turėtų būti gegužę – ar užtektų laiko pasirengti pasaulio pirmenybėms, kurios liepą vyks Pietų Korėjoje?

– Bent jau iš savo patirties galiu pasakyti, kad tai nėra įmanoma. Mes pasaulio čempionatui pilnu tempu pradėjome ruoštis nuo sausio pradžios. Reikia įdėti daug darbo, stiprus pasirengimas reikalingas tam, kad galėtum atlaikyti ir varžybas, kurios vyks po pasaulio čempionato. Todėl metų pradžioje ir treniruojamės tiek daug, kad visus metus galėtume ištempti.

Pradėjus treniruotis gegužę, galbūt ir galėtum sudalyvauti pasaulio pirmenybėse, bet paskui būtų labai sunku. Aišku, viskas įmanoma, bet labai sunku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius