Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11 /17:48

Du medaliai per pusvalandį: vyrų duetas iškovojo sidabrą, moterų – bronzą!

Lietuva turi pirmuosius medalius Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Bronzą iškovojo Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė. Saulius Ritteris ir Mindaugas Griškonis vos po pusvalandžio pridėjo sidabro medalį. Lietuvos irkluotojai pastaraisiais metais buvo įsitaisę pasaulio elite ir jų pastangos virto svajonių išsipildymu – olimpiniais medaliais.
Sidabro ir bronzos medaliai Lietuvos sąskaitoje
Sidabro ir bronzos medaliai Lietuvos sąskaitoje / 15min.lt montažas

Pirmosios į kovą stojo Milda Valčiukaitė ir Donata Vištartaitė. Merginos nuo pat pradžių įsitaisė tarp lyderių ir nusileidusios tik Lenkijos ir Didžiosios Britanijos irkluotojoms pasipuošė bronzos medaliais.

Apdovanojimų ceremonijoje ašarų nesulaikė jauniausia medalininkė 22-jų Milda Valčiukaitė. Vilnietė su D.Vištartaite vienoje valtyje varžosi nuo 2013 metų, kai jos partnerė Ieva Adamovičiūtė nusprendė persikelti studijuoti už Atlanto. M.Valčiukaitė ir D.Vištartaitė jau pirmą sezoną drauge tapo Europos ir pasaulio čempionėmis. Mildai tuomet buvo vos 19-a.

Vytauto Dranginio nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė

Po pusvalandžio Lietuvos žmonių širdis dar stipriau privertė plakti vyrų duetas. Vos prieš mėnesį kartu į valtį sėdę Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris tapo olimpiniais vicečempionais. Lietuviai nusileido tik broliams iš Kroatijos Martinui ir Valentui Sinkovičiams.

S.Ritteris visą olimpinį ciklą medalius skynė su Rolandu Maščinsku, bet šis likus mėnesiui iki olimpinių žaidynių susilaužė ranką ir turėjo praleisti svarbiausią startą. Tuomet buvo nuspręsta į dvivietę valtį perkelti vienvietę irklavusį, patyrusį Mindaugą Griškonį. Eksperimentas pavyko.

Olimpinės patirties iš keturių ketvirtadienio finalistų neturėjo tik Milda Valčiukaitė. Jos porininkė Donata Vištartaitė dalyvavo Londono žaidynėse ir vienviečių varžybose užėmė 8-ąją vietą. Tokia pat vietą užėmė ir vienvietę irklavęs Mindaugas Griškonis, o Saulius Ritteris dvivietėje su Rolandu Maščinsku buvo šeštas.

Vytauto Dranginio nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė

Lietuvos porinė keturvietė B finale finišavo trečia ir bendrojoje įskaitoje žaidynes baigė 9-ojoje vietoje. Šią įgulą sudarė Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius.

Finalų eiga:

2000 metrų. Kroatai Martinas ir Valentas Sinkovičiai spurtavo ir laimėjo auksą. Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris tapo olimpiniais vicečempionais! Bronza atiteko norvegams Olafui Tufte ir Kjetil Borchui.

1500 metrų. Lietuviai išsiveržė į priekį! Likus 500 metrams M.Griškonis ir S.Ritteris buvo pirmi. Kroatai – antri.

1000 metrų. Lyderių duetas nepasikeitė. Kroatai ir lietuviai jau gerokai pirmavo prieš kitas įgulas.

500 metrų. Po pirmosios atkarpos lietuviai buvo antri ir atsiliko tik nuo favoritais laikomų kroatų Martino ir Valento Sinkovičių.

17:28 min. Prie starto linijos stojo Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris. Laukiame dar vieno medalio!

Finišas: Lietuvos įgula nepavijo dviejų lyderių - bronza mūsų! Olimpinės čempionės – Lenkijos irkluotojos.

Laikas:
Lenkija – 7:40,10 min
Didžioji Britanija – 7:41,05
Lietuva – 7:43,76
Graikija – 7:48,76
Prancūzija – 7:52.03
JAV – 8:06,16

1500 metrų: dėl lyderių vardo kovojo britės ir lenkės, o mūsiškės buvo trečioje vietoje. Likus trys įgulos jau atsiliko ženkliu atstumu – kova dėl medalių paskutinėje atkarpoje vyks tarp Lenkijos, Lietuvos ir Didžiosios Britanijos.

1000 metrų: prancūzės greitai pradėjo atsilikti nuo lyderių trejeto. Lietuvės įrėsi trečioje vietoje ir išlaikė poziciją įveikus pirmąją distancijos pusę. Atsilikimas nuo lyderių – 2,25 sek.

500 metrų: įveiktas pirmasis distancijos trečdalis. Puikiai startavo Prancūzijos įgula, tačiau jas netrukus aplenkė britės. Įveikus 500 metrų priekyje buvo britės, už jų lenkės, o Lietuvos įgula vos 0,09 sek. atsiliko nuo trečios vietos.

17:08 val. Važiuojam! Milda ir Donata startavo.

16:45 val. Vieną kartą vokiečių himnas jau nuskambėjo – apdovanoti vyrai. Netrukus dėl medalių kovos vyrų pavienio irklo dvivietės, tada dar kartą išgirsime Vokietijos himną, kai apdovanos moteris. Tada jau sirgsime už savus.

16:30 val. Vokietija triumfuoja! Du aukso medaliai iš eilės – ką tik laimėję keturviečių vyrų varžybas vokiečiai laimėjo ir analogiškas moterų varžybas. Daugiau nei 1500 metrų pirmavusios Lenkijos moterys neatlaikė paskutiniuose metruose ir liko su bronza, o sidabras atiteko olandėms.

16:20 val. ESTIJA! Kaimynai iš Estijos ką tik nusinešė bronzos medalius keturviečių porinių valčių vyrų varžybose!

16:00 val. Oras irklavimo kanale – puikus. Šviečia saulė, pučia nestiprus vėjelis, o į irkluotojus nuo kalno žvelgia Rio simbolis – Jėzaus Kristaus statula. Iki pirmojo Lietuvos starto liko tik pusvalandis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius