Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patyrė šoką – plaukimo teisėjo mintys apie Dano Rapšio diskvalifikaciją

Lietuvos plaukimo bendruomenė kėlė rankas aukštyn kartu su Danu Rapšiu, kai mūsų šalies plaukikas pirmasis palietė finišo sienelę pasaulio čempionato 200 m laisvuoju stiliumi finale. Tačiau auksas nuplaukė, o džiaugsmo šūksniai sustingo ore po kelių akimirkų, kai paaiškėjo, kad D.Rapšys buvo diskvalifikuotas ir neteko didžiausios pergalės savo karjeroje. „Esu šoke“, – pripažino buvęs plaukikas, o dabar tarptautinis plaukimo teisėjas Saulius Binevičius, kartu su kolegomis per didelį ekraną Palangoje sekęs tautiečio plaukimą Pietų Korėjos baseine.
Dano Rapšio triumfas ir apmaudas
Dano Rapšio triumfas ir apmaudas / „Scanpix“ nuotr.

Palangoje LRT Opus terasoje susirinkusiems Lietuvos plaukimo bendruomenės atstovams šventė per kelias sekundes virto neviltimi dėl dramatiškų įvykių Pietų Korėjoje.

D.Rapšys plaukė sau rekordiniu greičiu ir finišavo pirmas 200 m laisvuoju stiliumi rungtyje, bet buvo diskvalifikuotas dėl pirmu žvilgsniu neįžvelgiamos klaidos, kurios nepajuto ir jis pats.

„Mes viską matėme, bet klaidos neįžvelgėme, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos generalinis sekretorius Tomas Pakštys. – Tačiau kartais teisėjai vertina iš kito kampo, vaizdo kameromis matoma daugiau.“

„Kartais per televizorių negalima pamatyti, – D.Rapšio klaidos plika akimi neįžvelgė ir S.Binevičius. – Man šokas, viskas dar turi susigulėti.“

Plaukimo specialistai iškart suprato, kad klaida galėjo atsitikti tik starto metu, nes plaukiant laisvuoju stiliumi neįmanoma suklysti atliekant posūkį, kaip plaukiant krūtine ar peteliške.

S.Binevičius išgirdo pastebėjimus, kad D.Rapšys galėjo nežymiai pakelti galvą ir kiek sujudinti kūną akimirką prieš starto signalą.

Tai iš tiesų galima įžiūrėti sulėtintame vaizdo įraše. 24 metų panevėžietis tikrai nešoko pirmas, bet, sustingus visiems plaukikams, vos vos sujudėjo.

„Jei tai iš tiesų įvyko, jei buvo bent nedidelis judesys – galvos pakėlimas ar užpakalio sujudėjimas, – tai traktuojama kaip klaida, – pabrėžė S.Binevičius. – Nors rezultatui toks judesys jokios įtakos neturi, tai traktuojama kaip klaida ir plaukikas būna diskvalifikuojamas.“

Jam pritarė ir kitas buvęs plaukikas Vytautas Janušaitis.

„Pagal taisykles, po komandos „į vietas" visi turi būti sustingę lyg akmuo. Jei pajudi, tai laikoma klaida, – sakė V.Janušaitis. – Plaukime tai labai retas atvejis – vadinasi, teisėjai prisikabino arba Danas šiurkščiai suklydo.“

Maždaug po valandos nuo starto susigulėjo ir D.Rapšio mintys.

„Sportas yra skaudus ir man lieka tik linkėti Danui, kad tai daugiau niekada nepasikartotų“, – sakė S.Binevičius.

Buvęs olimpietis pabrėžė, kad ir plaukimo teisėjams nuolat akcentuojama, kad jie privalo būti 100 proc. įsitikinę savo teisėtumu, jei nusprendžia diskvalifikuoti plaukiką.

„Žmogiškų klaidų pasitaiko, bet per visus teisėjų kursus akcentuojama, kad teisėjas privalo būti 100 proc. įsitikinęs, jei nusprendžia diskvalifikuoti plaukiką“, – sakė S.Binevičius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys ir Saulius Binevičius (kairėje).
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys ir Saulius Binevičius (kairėje).

Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis Pietų Korėjoje iškart parašė protestą, bet viltys sugrąžinti titulą D.Rapšiui yra menkos.

„Protestą reikėjo teikti, nes diskvalifikuotas pasaulio čempionas. Taip galima bus aiškiau pamatyti, nes atsakyme į apeliacija bus išdėstyta teisėjo pozicija juodu ant balto, – kalbėjo S.Binevičius. – Pasitaiko, kad teisėjų sprendimai būna atšaukti, bet įprastai tai atsitinka greitai, iškart.

Kartais būna, jog plaukimo teisininkai padeda kovoti dėl teisybės, o išskirtinais atvejais plaukimo taisyklės perrašomos ar koreguojamos.“

Tačiau laukiant teisėjų paaiškinimo, neviltis yra didelė ir Pietų Korėjoje, ir Palangoje, kur naujame baseine vyksta vandens šventė.

Plaukimo bendruomenė svarsto, kas galėjo nutikti ir ką dar galima padaryti, bet per ekraną matant, kaip ant aukščiausios pakylos kyla antras atplaukęs kinas Sun Yangas, abejonių lieka mažai.

„Matau, kad vyksta apdovanojimai, o ant garbės pakylos Dano nėra“, – reziumavo S.Binevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius