-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Europos suaugusiųjų čempionate lietuviams iššūkį mes irklavimo elitas

Trečiadienį tarptautinė irklavimo federacija (FISA) paskelbė Europos čempionate Serbijoje dalyvausiančių valstybių ir atletų sąrašą. Iškart tapo aišku, kad Europos čempionatas bus rekordinis dalyvių skaičiumi.
Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė
Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė / Alfredo Pliadžio nuotr.

Europos suaugusiųjų čempionate, kuris gegužės 27-ą – birželio 2-ą dienomis vyks Serbijos sostinėje Belgrade, iš viso dalyvaus 659 atletai iš 36 valstybių. Tai absoliutus Europos čempionatų rekordas, iki šio daugiausiai dalyvių buvo sutraukęs 2010 metų Europos čempionatas Montemore (Portugalija) – ten plaukė 552 dalyviai. Rekordinis bus ir įgulų skaičius – 252.

Atsižvelgiant į pastaruoju metu Balkanuose siaučiantį potvynį – šie skaičiai itin džiugina. Kaip dar kartą patvirtino Serbijos irklavimo federacija, Europos čempionatui pasirengimas vyksta pagal planą, o grėsmė, kad čempionatas neįvyks yra nulinė.

Serbijos irklavimo federacija ir organizacinis komitetas pažada optimaliausias įmanomas sąlygas, atitinkančias visus FISA standartus, taip pat tikimės, kad, nepaisant nematytų iššūkiu, visi dalyviai iš Belgrado išsiveš tik pačius geriausius įspūdžius

„Brangūs draugai, baisiausios gamtos stichijos Serbijos istorijoje mastas yra nepamatuojamas. Žuvusių žmonių, prarastų namų, materialių ir neįvertinamų gėrybių skaičiai yra dideli, tad organizacinis komitetas susidūrė su dideliais iššūkiais, siekdamas tinkamai pasirengti čempionatui. Tai procesas, trunkantis pastaruosius dvejus metus.

Noriu padėkoti visų Europos šalių federacijoms už jų dalyvavimą čempionate. Serbijos irklavimo federacija ir organizacinis komitetas pažada optimaliausias įmanomas sąlygas, atitinkančias visus FISA standartus, taip pat tikimės, kad, nepaisant nematytų iššūkiu, visi dalyviai iš Belgrado išsiveš tik pačius geriausius įspūdžius“, - sakė organizacinio komiteto pirmininkas Nebojsa Jevremovičius.

Gausiausias sportininkų delegacijas į Belgradą siunčia Vokietija, Italija ir Nyderlandai – po 52 irkluotojus. Didžiajai Britanijai atstovaus 51 sportininkas, Rusijai – 49, Prancūzijai – 41, Čekijai – 38, Lenkijai – 36 irkluotojai.

Galingi Lietuvos irkluotojų varžovai

Lietuvos garbę Europos čempionate gins dešimt irkluotojų, o Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė dviviečių valčių klasėje mėgins apginti ir Europos čempionių vardus.

Lietuvėms iššūkį mes praėjusiame Europos čempionate antrąją, o Londono olimpinėse žaidynėse trečiąją vietą užėmusios lenkės, Magdalena Fularczyk ir Natalija Madaj. Į kovą taip pat stos stipri Baltarusijos įgula – Jekaterina Karsten ir Tacjana Kukhta. J.Karsten šioje rungtyje pernai Europos ir pasaulio čempionatuose buvo trečia, tačiau irklavo su kita partnere – Julija Bichyk. Iš viso šioje rungtyje Belgrade plauks trylika įgulų.

Europos vicečempionų titulus gins ir laipteliu aukščiau palypėti sieks ir vyrų porinė dvivietė – Saulius Ritteris ir Rolandas Maščinskas. Jų rungtis sutraukė net 21 įgulą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Irkluotojas Mindaugas Griškonis
Alfredo Pliadžio nuotr./Irkluotojas Mindaugas Griškonis

Europos čempionų vardus čia gins italai Francesco Fossi ir Romano Battisti, kuriuos mūsiškiai pernai aplenkė pasaulio čempionate. Lietuviai laimėjo sidabrą, o italai – bronzą. Plauks Serbijoje ir pasaulio čempionai norvegai Nilsas Jakobas Hoffas bei Kjetilas Borchas, kurie pernai Europos pirmenybėse pasipuošė bronzos medaliais.

Itin stiprūs varžovai laukia vienvietininko Mindaugo Griškonio, kuriam tai bus aštuntasis Europos čempionatas.

Pagrindinis rungties favoritas neabejotinai bus praėjusių metų Europos ir pasaulio čempionas bei 2012 metų olimpinis vicečempionas čekas Ondrejus Synekas. Plauks ir vokietis Marcelis Hackeris (2013 Europos čemp. sidabras ir pasaulio čemp. bronza), britas Alanas Campbellas (2012 m. Olimpinė bronza), Roelis Braasas (2013 Europos čemp. bronza).

Iš pastarųjų trijų įgulų Lietuvos irklavimo federacija (LIF) ir šio sporto aistruoliai tikisi daugiausiai – Europos čempionato medalių.

Primename, kad Europos čempionate dalyvaus ir naujai sudaryta lietuviška keturvietė, kurią irkluos Andrius ir Vytautas Lapatiukai, Dominykas Jančionis ir Aurimas Adomavičius. Lietuviams keliamas tikslas papulti į A finalą, o iš viso čia plauks vienuolika įgulų.

Šioje rungtyje pamatysime daug naujų veidų. Pasaulio čempionė ir olimpinė vicečempionė Kroatija rungtyje nedalyvaus, o Europos čempionų, pasaulio vicečempionių ir olimpiados bronzos medalių laimėtojų vokiečių įguloje liko tik du pernai šiuos titulus nuskynę irkluotojai – tai Karlas Shulze'as ir Timas Groohmannas. Prie jų šiemet prisijungs Kai Fuhrmannas ir Philippeas Wende'as.

Visiškai kitus sportininkus į šią rungtį siunčia ir pernai Europos čempionate sidabrą laimėjusi Lenkija, ir bronzą nuskynusi Italija.

Lietuvos vienvietininkė Lina Šaltytė varžysis su 23 varžovėmis, tarp kurių bus ir čekė Miroslava Knapkova – Europos ir olimpinės čempionė bei pasaulio čempionato bronzinė prizininkė.

Be jos Belgrade į startą stos Europos vicečempionė Magdalena Lobnig, tačiau nebus praėjusio čempionato bronzinės prizininkės olandės Inge Jannsen bei olimpinės vicečempionės danės Fie Udby Erichsen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius