Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Titenio ir A.Šidlausko pusfinalis: ko tikėtis ir kas yra lietuvių varžovai?

Vengrijos sostinėje Budapešte sekmadienį prasidėjusiose FINA vandens sporto šakų pasaulio čempionato plaukimo varžybose jau spėjo pradžiuginti ir Lietuvos sportininkai. Giedrius Titenis ir Andrius Šidlauskas sėkmingai įveikė atranką ir prasibrovė į vakare vyksiantį 100 metrų krūtine pusfinalį.
Andriaus Šidlausko ir Giedriaus Titenio laukia svarbus startas
Andriaus Šidlausko ir Giedriaus Titenio laukia svarbus startas

Visos Lietuvos plaukimo gerbėjus prie televizorių ekranų prikaustantis pusfinalis vyks 19:12 val.

Jau aišku, kad Giedrius ir Andrius kartu neplauks. Abu jie varžysis skirtinguose plaukimuose: G.Titenis – pirmajame, A.Šidlauskas – antrajame.

28-erių G.Titenio vieta pusfinalyje pernelyg nenustebino nei paties sportininko, nei plaukimo specialistų. 100 metrų yra pati mėgstamiausia anykštėno rungtis, kuriai treniruotėse jis skiria daugiausiai dėmesio.

Prieš dvejus metus pasaulio planetos pirmenybėse G.Titenis šioje distancijoje pasiekė vis dar tebegyvuojantį Lietuvos rekordą (58,96 sek.) ir užėmė 6-ąją vietą.

Atrankoje Budapešte jis distanciją įveikė per 59,79 sek., buvo 12-as, bet pats pripažino, kad pabaigoje šiek tiek sumažino apsukas, tad gali plaukti dar greičiau.

Pirmojo pusfinalio dalyviai
Pirmojo pusfinalio dalyviai

20-etis „Panevėžio Žemynos“ plaukimo klubo auklėtinis A.Šidlauskas aštuntajame plaukime finišavo per 59,91 sek. ir pagerino savo asmeninį rekordą.

A.Šidlauskas debiutuoja tokio rango varžybose.

Antrojo pusfinalio dalyviai
Antrojo pusfinalio dalyviai

A.Peaty turi dėl ko kovoti

Atrankos varžybas laimėjo favoritu laikomas pasaulio čempionas britas Adamas Peaty (58,21 sek.). Antras buvo amerikietis Cody Milleris (59,14), o trečią vietą užėmė jo tautietis Kevinas Cordesas (59,15).

A.Peaty šią rungtį laimėjo ir prieš dvejus metus Kazanėje. Jeigu britui Budapešte pavyks apginti čempiono titulą, jis taps tik trečiuoju žmogumi planetoje, kuriam pavyko šios rungties pasaulio čempionu tapti daugiau nei vieną kartą.

Iki šiol šiuo pasiekimu puikuojasi tik amerikietis Brandanas Hansenas (2005 ir 2007) bei vengras Norbertas Rozsa (1991 ir 1994).

Be Lietuvos ir Didžiosios Britanijos po du plaukikus pusfinalyje turės JAV, Brazilija ir Rusija.

A.Peaty galimybes geriausiai vertina ir bukmekeriai. Pastaraisiais metais sunkiai aplenkiamas britas pernai laimėjo ir Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Triumfavęs Budapešte, jis taptų ir dar vieno barzdoto pasiekimo autoriumi.

Paskutinį kartą olimpiniam čempionui iškovoti pasaulio čempiono titulą pavyko 1998-aisiais ir tai padarė belgas Fredas Deburghgraeve.

Antrajame pusfinalio plaukime dalyvaus ir A.Peaty tautietis Rossas Murdochas. Paskutinį kartą du tos pačios šalies atstovai aukso ir sidabro medalius pasidalijo 1994-aisiais. Tuomet auksą iškovojo jau minėtas N.Rozsa, o sidabras atiteko kitam vengrui Karoly Guttlerui.

„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty
„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty

Be Lietuvos ir Didžiosios Britanijos po du plaukikus pusfinalyje turės JAV, Brazilija ir Rusija.

Jeigu Julija Jefimova Rusijos vėliavą gana sėkmingai neša šios rungties moterų varžybose, tai šios šalies vyrai pastaraisiais metais yra nustumti į šalį. Paskutinį kartą medalį rusai šioje rungtyje iškovojo 2001-aisiais, kai Japonijoje nepralenkiamas buvo Romanas Sludnovas.

Į pusfinalį šį kartą prasibrovę Kirilas Prigoda ir Vsevolodas Zanko sekmadienį vakare plauks pirmajame pusfinalyje kartu su G.Titeniu.

Nutrūko PAR legendos serija

Pusfinalio dalyvių rikiuotę galėjo gerokai pakoreguoti Pietų Afrikos gyva plaukimo legenda Cameronas van der Burghas, tačiau su G.Titenio 7-ajame atrankos plaukime turėjęs plaukti sportininkas, varžybose nedalyvavo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas van der Burghas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cameronas van der Burghas

C. van der Burghas 100 metrų krūtine rungtyje turi net keturis pasaulio čempionatų medalius (2 sidabro ir 2 bronzos) – daugiau nei bet kuris kitas sportininkas. Ant nugalėtojų pakylos jis lipo keturiuose pastaruosiuose čempionatuose, bet jau dabar aišku, kad pratęsti šios serijos Budapašte nepavyks.

29-erių metų C. van der Burghas galėjo tapti visų laiko vyriausiu šios rungties prizininku. Iki šiol šis titulas priklauso brazilui Felipe Limai, kuris prieš ketverius metus iškovojo bronzą būdamas 28-erių.

Priminsime, kad šiuo metu būtent tokio amžiaus yra ir mūsiškis G.Titenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius