-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galingas Rūtos Meilutytės varžovės Julijos Jefimovos sugrįžimas kelia naujų įtarimų

Rusijos plaukikė Julija Jefimova po 16 mėnesių diskvalifikacijos dėl dopingo vartojimo į plaukimo baseiną sugrįžo galinga kaip niekada. Plaukimo naujienų portalas „Swim Vortex“ su įtarimu žiūri į tokį Rusijos atletės sugrįžimą ir kritikuoja dopingo kontrolės tvarką.
Julija Jefimova
Julija Jefimova / instagram nuotr.

Pateikiame plaukimo naujienų apžvalgininko Craigo Lordo įžvalgas.

Net jeigu sutiktume su dopingo kontrolės tarybos sprendimu, kad Julija Jefimova netyčia vartojo dopingą, vis tiek tai plaukikės neatleidžia nuo atsakomybės – dukart pasaulio čempionė yra atsakinga už neleistinų preparatų patekimą į jos organizmą.

Rusijos plaukikė pasinaudojo dopingo kontrolės netobulumu ir 16 mėnesių diskvalifikacija jai kainavo nedaug – suspendavimo laikotarpis leido jai sugrįžti į varžybas palankiausiu metu. 

Kaip įmanoma, kad jos treniruodamosi visą laiką nesugebėjo aplenkti plaukikės, kuri metus išvis negalėjo sportuoti?

J.Jefimovos diskvalifikacija baigėsi prasidėjus svarbiausioms kovoms ir dabar ji galės varžytis dėl vietos pasaulio čempionate, kur galės apginti savo titulus. Ir tai už pažeidimą, kuris 2015 metų Antidopingo kodekse yra baudžiamas ketverių metų diskvalifikacija.

Rusei pasisekė, nes ji dar nebuvo baudžiama pagal šį kodeksą. Nuo šiol juokinga 16 mėnesių ir realiai vos keturių mėnesių diskvalifikacija be plaukimo būtų svajonė bet kokiam su dopingu susietam sportininkui.

Plaukimo bendruomenė mano, kad Antidopingo kontrolės taryba praleido progą pasiųsti stiprų įspėjimą dėl dopingo vartojimo ir rimtai nubausti žvaigždės statusą turinčią plaukikę.

Savaitgalį J.Jefimova sugrįžo su geriausiu 100 metrų krūtine sezono rezultatu – 1 min. 05,89 sek. Ir tai vos po keturių mėnesių intensyvių treniruočių.

Tai kelia labai daug klausimų. Ar J.Jefimova tikrai treniravosi tik pastaruosius keturis mėnesius kaip leidžia Antidopingo taisyklės? Jeigu taip, šios rungties asės turėtų kraipyti galvomis. Kaip įmanoma, kad jos treniruodamosi visą laiką nesugebėjo aplenkti plaukikės, kuri metus išvis negalėjo sportuoti?

Antidopingo kontrolės taryba praleido progą pasiųsti stiprų įspėjimą dėl dopingo vartojimo ir rimtai nubausti žvaigždės statusą turinčią plaukikę.

Kitas klausimas, kas mokėjo už jos treniruotes. Rusijos federacija negalėjo finansuoti sportininkės, kuri suspenduota. Greičiausiai J.Jefimova sulaukė finansinės tėvų pagalbos.

Rusės atveju paaiškėjo, kad dopingu apkaltintų sportininkų kontrolė yra labai prasta. Kas tikrino, kada J.Jefimova treniravosi ir kada ne? Kada ji pradėjo intensyvias treniruotes? Faktas, kad rusės sugrįžimą į baseiną kritiškai sutiko daugelis, o skeptikai ją įtarinės visos karjeros metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius