-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Giedriaus Titenio posūkis: iš Austrijos – pas Rūtos Meilutytės buvusį trenerį

Trejose olimpinėse žaidynėse startavęs Giedrius Titenis į ketvirtąsias tikisi patekti iškeitęs Austriją į Kauną ir pasitelkęs naują trenerį – Paulių Andrijauską.
Giedrius Titenis
Giedrius Titenis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Treji nusivylimo metai verčia G.Titenį atlikti platų posūkį.

Prieš dešimt metų bronzos medalį pasaulio čempionate Romoje iškovojęs, o 2014 metais Europos pirmenybėse Berlyne net tris apdovanojimus surinkęs plaukikas iš Anykščių nekėlė didelių bangų pastaraisiais metais.

Nors 2016 metais po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių jis išsiskyrė su ilgamečiu treneriu Žilvinu Ovsiuku ir iškeliavo treniruotis į Austriją, darbas su vokiečiu treneriu Dirku Lange'u nesugrąžino krūtine plaukiančio lietuvio ant garbės pakylos.

Prasimušti į finalus, o kartais ir į pusfinalius svarbiausiose plaukimo varžybose tapo sunku, nors 30-metis plaukikas dar nusiteikęs rimtai pasitaškyti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giedrius Titenis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giedrius Titenis

Pastaruoju metu G.Titenis periodiškai apsilankydavo Lietuvoje, pasitreniruodavo ir grįždavo į Austriją, o dabar persikraustė į Kauną galutinai.

„Viskas paprasta – treji metai, o jokio progreso, – kodėl paliko Austriją ir trenerį D.Lange'ą, paaiškino G.Titenis. – Nuplaukta labai daug kilometrų baseine, atlikta daug darbo salėje, bet progreso nebuvo.

Bandėme su treneriu aiškintis, kas yra blogai, bet supratau, kad perspektyvų nėra, o artėja olimpiniai metai, ima spausti laikas. Dingo tikėjimas trenerio programa, nes rezultatų nebuvo, o treneris nieko keisti neketino.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Titenis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Titenis

Laukia „Žalgirio“ rungtynių

Kita vertus, G.Titenis liko patenkintas trimis metais Austrijoje. Jis tiki, kad ten augo kaip asmenybė.

„Labai džiaugiausi, kad išvažiavau – kaip asmenybei man tai davė labai daug. Negaliu sakyti, kad tai buvo treji prasti metai – jie tikrai buvo geri. Tiesiog nepavyko susidirbti su treneriu, nors kilometražas baseine buvo labai didelis“, – sakė plaukikas.

Jurgitos Kunigiškytės nuotr./Giedrius Titenis
Jurgitos Kunigiškytės nuotr./Giedrius Titenis

Dabar jis susipažįsta su Kauno gatvėmis, dar įsijungdamas navigacijos sistemą automobiliu važiuojant iš Girstučio baseino į nuolatinius namus mieste, kuriame iki šiol negyveno.

„Puikus miestas. Va, kaip tik „Žalgiris“ šiandien žaidžia“, – Eurolygos rungtynių su Belgrado „Crvena zvezda“ laukė G.Titenis.

Treniruoti Rūtą Meilutytę ir Giedrių Titenį – ne tas pats

Vienas labiausiai patyrusių Lietuvos plaukikų pasirinko trenerį Paulių Andrijauską.

Šis buvęs plaukikas 2017 metais yra treniravęs Rūtą Meilutytę.

„Bendravau su Rūta ne kartą, bet ne apie plaukimą, – paklaustas, ar tarėsi dėl trenerio su R.Meilutyte, sakė G.Titenis. – Pats Paulių pažįstu jau labai seniai. Jis buvo mano kambariokas, kai buvau jaunas ir bandžiau prasimušti į plaukimo rinktinę.

Šiuo metu jis vienas geriausių trenerių Lietuvoje. Esu matęs, kaip jis dirba, kaip dirba su Rūta, tikiu, kad padės man ištaisyti techniką.

Pastaruoju metu mano didžiausia bėda buvo technika, grybšnis. Treniruojantis Austrijoje mano grybšnis tapo iš jėgos, nors anksčiau taip neplaukiau, kai dar treniravausi pas Žilviną Ovsiuką, taip neplaukė ir Rūta.“

„Scanpix“ nuotr./Giedrius Titenis ir Rūta Meilutytė – ryškiausios pastarojo dešimtmečio Lietuvos plaukimo žvaigždės
„Scanpix“ nuotr./Giedrius Titenis ir Rūta Meilutytė – ryškiausios pastarojo dešimtmečio Lietuvos plaukimo žvaigždės

P.Andrijauskas dar analizuoja naują savo auklėtinį – dar vieną elitinį plaukiką krūtine.

„Šiek tiek padeda, iš darbo su Rūta liko teigiamos patirties, – paklaustas, kiek pravers su R.Meilutyte dirbant įgyta patirtis, sakė P.Andrijauskas. – Bet šie plaukikai skirtingi.

Rūta yra stipresnė ir žemesnė. Giedriaus galūnės ilgos, bet jėgos – mažiau. Jų fizinės savybės skiriasi. Nors plaukia tuo pačiu stiliumi, ne visiems tinka tai, kas tinka vienam. Nėra taip, kad spaudi Ctrl C ir Ctrl V ir važiuoji toliau.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas

35 metų P.Andrijauskas treniravo R.Meilutytę, kai ji laimėjo aukso medalius 25 metrų Europos pirmenybėse Danijoje.

Tačiau G.Titenis tas pirmenybes šiais metais nusprendė praleisti.

Nors Danas Rapšys ir kiti pajėgiausi šalies plaukikai gruodžio 4–8 dienomis startuos Europos čempionate Glazgo 25 metrų baseine, ilgametis rinktinės narys G.Titenis turi kitą tikslą.

„Pirmiausia reikia pasiekti olimpinį normatyvą ilgame (50 metrų) baseine, tad ir visą pasirengimą bandysime sutelkti „ilgam vandeniui“. Todėl į Europos čempionatą nevažiuosime, – sakė P.Andrijauskas. – Iki olimpinio normatyvo jam ir 100, ir 200 metrų rungtyse trūksta labai nedaug – 0,2–0,3 sekundžių. Jis gali pasiekti olimpinį normatyvą abiejose distancijose.“

G.Titenis per karjerą yra plaukęs daug greičiau nei reikalauja dabartiniai olimpiniai normatyvai. Jis tikisi įvykdyti olimpinį normatyvą per pirmąsias varžybas, kurios vyks sausį Belgijoje ir Liuksemburge, o papildomų galimybių turės iki birželio pabaigos.

„Nutarėme nesiblaškyti ir susitelkti į olimpines žaidynes“, – pabrėžė į ketvirtąsias žaidynes besitaikantis plaukikas.

„Instagram“ nuotr./Giedrius Titenis
„Instagram“ nuotr./Giedrius Titenis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius