Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Išaugusios premijos nenuramina maištingų plaukikų audros

Danas Rapšys, Rūta Meilutytė ir kiti šiuo metu Kinijoje vykstančio pasaulio plaukimo čempionato prizininkai įvertinti didesnėmis piniginėmis sumomis nei anksčiau. Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) padidino premijas, kai daug plaukimo žvaigždžių garsiai reiškia nepasitenkinimą savo sporto šakos valdžia.
Rūta Meilutytė ir Danas Rapšys nusipelnė didesnių premijų.
Rūta Meilutytė ir Danas Rapšys nusipelnė didesnių premijų. / „Scanpix“/AP nuotr.

Už puikius startus Handžou mieste D.Rapšys jau nusipelnė 18 tūkst. dolerių, o R.Meilutytė – 8 tūkst. dolerių čekių.

Aukso ir sidabro medalius iškovojęs plaukikas ir sidabrą pelniusi plaukikė, o taip pat ir į 50 metrų finalą patekęs Simonas Bilis gali džiaugtis didesnėmis premijomis, nes prieš pat pasaulio pirmenybes 25 metrų baseine Kinijoje FINA paskelbė apie išaugusį prizinį fondą.

Jį sudaro 2,07 mln. dolerių, iš kurių 1,53 mln. dolerių skirta geriausiems asmeninių rungčių plaukikams, o dar 540 tūkst. dolerių – komandoms.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Vyrams ir moterims premijos už pirmąsias aštuonias vietas yra tolygios: už pirmąją vietą priklauso 10 tūkst. JAV dolerių, už antrąją – 8 tūkst., už trečiąją – 7 tūkst., už ketvirtąją – 6 tūkst., už penktąją – 5 tūkst., už šeštąją – 4 tūkst., už septintąją – 3 tūkst., už aštuntąją – 2 tūkst. Papildomai 15 tūkst. dolerių yra numatyta už pasaulio rekordą.

Pirmenybių Kinijoje gruodžio 11-16 dienomis programą sudaro 34 asmeninės rungtys ir 12 estafečių.

Visas prizinis fondas išaugo 75 proc. lyginant su prieš tai vykusiu pasaulio čempionatu 25 metrų baseine, kai 2016 metais geriausiems plaukikams buvo skirta 1,17 mln. dolerių.

Premijos plaukime auga, nes kyla ir FINA pajamos. Remiantis audito pranešimais, lyginant su tarptautinės plaukimo federacijos pajamomis (125 mln. dolerių) per 2009-2012 metų periodą, suma išaugo iki 188 mln. dolerių per 2013-2016 metus.

Nepaisant augimo, FINA nekėlė prizinio fondo 2017 metų pasaulio pirmenybėms 50 metrų baseine.

Dabar pakeltos premijos siejamos su bandymu numalšinti kylantį plaukikų nepasitenkinimą ir naują plaukimo lygą (ISL).

D.Rapšys ir kiti elitiniai plaukikai buvo pakviesti varžytis komercinėse ISL lenktynėse Turine gruodžio 20-21 dienomis, kai Ukrainos turtuolio Konstantino Grigorišino vadovaujama „Energy Standard Group“ pažadėjo sukurti 2,1 mln. dolerių prizinį fondą dviejų dienų varžyboms.

„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys
„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys

Tačiau FINA uždraudė rengti šias varžybas, išsiuntusi įspėjimus nacionalinėms federacijoms ir užsiminusi apie diskvalifikacijas.

Olimpinis čempionas 20-metis australas Kyle'as Chalmersas paskelbė, kad ketina baigti karjerą ir pasukti į Australijos futbolą, o viena tokio šokiruojančio sprendimo priežasčių, manoma, gali būti uždarbis – Australijos elitiniai plaukikai per metus uždirba vos apie 16 tūkst. eurų.

Kitos plaukimo žvaigždės nusprendė sukilti. Pasaulio rekordininkai britas Adamas Peaty, vengrė Katinka Hosszu, švedė Sarah Sjostrom, amerikiečiai Michaelas Andrew ir Thomas Shieldsas ir ir kiti prabilo, kad plaukimas privalo keistis.

K.Hosszu užpildė dokumentus teisiniam išaiškinimui, kad FINA negalėtų blokuoti kitų varžybų.

Ugnies į benziną užpylė ir olimpinis čempionas Chadas Le Closas, tarp startų šiose pirmenybėse Kinijojoje „Twitter“ tinkle išreiškęs nusivylimą, jog FINA „nėra atvira pokyčiams“.

„Scanpix“/„LaPresse“ nuotr./Chadas Le Closas
„Scanpix“/„LaPresse“ nuotr./Chadas Le Closas

Jis teigė, kad, be olimpinių žaidynių ir pasaulio pirmenybių ir dar kelių regioninių ar nacionalinių varžybų, nieko nesukuriama.

„Mums reikia sukurti kitokias medijos ir komercijos galimybes, – sakė PAR plaukimo žvaigždė. – Kiek globalių partnerių investavo į mūsų mylimą sportą 2017 ar 2018 metais?

Todėl aš palaikau Tarptautinę plaukimo lygą 2019 metais ir toliau. Kodėl plaukikai negalėtų pasirodyti varžybų serijose, kaip dauguma kitų olimpinių sportininkų?

Tai nepakenktų dabartinėms varžyboms, kurias rengia federacija.

Kiekvienas mūsų turi rūpintis ateitimi.“

Kitą savaitę ISL rengia plaukikų susirinkimą Londone, kur planuojama diskutuoti apie sporto ateitį, naujas varžybas ir konfliktą su FINA.

„Man svajonė yra prisidėti. Noriu prisidėti prie permainų“, – pareiškė į Londoną išsiruošusi S.Sjostrom.

Geriausia šių metų Europos čempionato Glazge plaukikė ir geriausias tų pačių pirmenybių plaukikas A.Peaty nedalyvauja planetos čempionate Kinijoje, bet bus susirinkime Londone, kur iš viso laukiama vienuolikos olimpinių čempionų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius