-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Itališki „bajeriai“ lietuviams neužgožia legendinio Romos baseino dvasios: „Magiškas“

Kai iki Europos plaukimo čempionato pradžios buvo likusios penkios minutės, o varžybų informatorius ragino plaukikus baigti apšilimą, apleisti baseiną ir ruoštis pirmiesiems startams, istoriniame „Foro Italico“ sporto komplekse dar sukiojosi nedidelis buldozeris, o prie pat baseino ūžė virinimo darbai. Sveiki atvykę, į Italiją, kur aukščiausio lygio varžybose chaosas pinasi su šalies sporto istorija, pasaulio rekordais ir didingo grožio verta aplinka.
„Foro Italico“ baseinas Romoje
„Foro Italico“ baseinas Romoje / K.Rimkaus nuotr.

„Foro Italico“ sporto komplekse skubėjo ne tik plaukikai.

Kažkas gręžė, kažkas virino, kažkas lipdė informacines juostas, kažkas tarp darbų sukosi cigaretę.

K.Rimkaus nuotr./„Foro Italico“ baseinas Romoje
K.Rimkaus nuotr./„Foro Italico“ baseinas Romoje

Žmonės lakstė įvairiomis kryptimis, nes ir savanoriai dar daug ko nežino, aiškių nuorodų trūko, o angliškai kalba ne visi.

Chaotišką ketvirtadienio rytą Romoje ir vietos fotografas klaidžiojo, nepiktai kikendamas: „Tipiška Italija – viskas paskutinę minutę.“

Italijos sostinėje prasidėjusiame Europos vandens sporto šakų čempionate trūksta tokios tvarkos, kokia pasižymėjo pasaulio plaukimo čempionatas Budapešte birželį, bet yra dalykų, kurie negali nežavėti.

„Mano mėgstamiausias baseinas iš visų, kuriuose teko pabūti. Jis – magiškas“, – sakė Aleksas Savickas, pirmasis iš devynių Lietuvos plaukikų startavęs Europos čempionate.

Su Europos plaukimo jaunimo čempionu sunku ginčytis. Įspūdingų skulptūrų ir medžių draugijoje esantis 50 metrų baseinas unikalus ir dėl to, kad ten plaukiama po atviru dangumi ir dėl savo istorijos.

Italijos fašizmą sėjusio politiko Benito Mussolini garbei pavadintas kaip „Foro Mussolini“ 1927 metais iškilęs sporto kompleksas, jungęs gigantišką futbolo stadioną ir mažesnį lengvosios atletikos, vėliau prasiplėtė teniso kortais ir atviru 50 metrų baseinu 1960 metų Romos olimpinėms žaidynėms.

Sporto kompleksas vis keitėsi, prasiplėtė dar keliais mažesniais baseinais buvo ruošiamas 1994 metų pasaulio plaukimo čempionatui, o 2009 metais tapo rekordiniu.

Tais metais per planetos pirmenybes Romoje buvo pagerinti net 43 plaukimo pasaulio rekordai.

„Man tokie baseinai patinka. Ateini, saulė šviečia, gera atmosfera, – ketvirtadienio ryte iškopęs į 100 m krūtine rungties pusfinalį gera nuotaika spinduliavo Andrius Šidlauskas. – Be to, legendinis baseinas dėl pasaulio rekordų. Tai rekordinis baseinas, tai ir pats labai norėčiau čia pasiekti kokį Lietuvos rekordą arba savo asmeninį.“

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas

Tiesa, 2009 metais pasaulio rekordai krito ne dėl stebuklingo vandens, nors nuo „Foro Italico“ iki Vatikano ir nėra toli.

Tai buvo paskutiniai metai, kai plaukikai dar varžėsi iš poliuretano pagamintais ilgaisiais plaukimo kostiumais, kurie netrukus buvo uždrausti suošus pernelyg stipriai rekordų jūrai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Plaukikas iš Lietuvos Giedrius Titenis Romoje vykstančiame pasaulio vandens sporto šakų čempionate iškovojo bronzos medalį.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Plaukikas iš Lietuvos Giedrius Titenis Romoje vykstančiame pasaulio vandens sporto šakų čempionate iškovojo bronzos medalį.

Bent porai lietuvių Romos baseinas kelia malonius prisiminimus.

Šiemet karjerą baigęs Giedrius Titenis ten pasiekė didžiausią karjeros laimikį, kai iškovojo pasaulio čempionato bronzą, o tada 200 m krūtine pasiektas Lietuvos rekordas gyvuoja iki šiol.

„Čia krito begalybė pasaulio rekordų, o man asmeniškai Europos jaunimo pirmenybėse pernai pavyko čia laimėti. Sentimentai“, – nusišypsojo A.Savickas, pernai būdamas 18-metis Romoje sužvejojęs Europos jaunimo pirmenybių aukso ir sidabro medalius plaukdamas 100 ir 200 m krūtine.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Aleksas Savickas
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Aleksas Savickas

Sudėtingiausia – plaukiantiems nugara

Plaukikams nėra įprasta varžytis virš galvos kepinant saulei, aiškiai matant dangaus žydrynę ir jaučiant vėjelį.

Olimpinėse žaidynėse ir pasaulio pirmenybėse plaukimai vyksta tik uždarose patalpose, o Romoje baseiną stogas dengia tik virš tribūnų.

„Mums – brasistams, o taip pat kraulistams ir delfinistams nėra didelio skirtumo dėl atviro vandens, – tvirtino A.Savickas. – Aišku, jei vėjas pučia, nepadeda, bet labiau neįprasta tiems, kurie plaukia nugara – nežinau, kaip jiems orientuotis.“

K.Rimkaus nuotr./„Foro Italico“ baseinas Romoje
K.Rimkaus nuotr./„Foro Italico“ baseinas Romoje

Labiausiai patyręs rinktinės plaukikas Danas Rapšys kraipė galva dėl kitų priežasčių.

Nors lietuviai prie atviro vandens pratinosi surengę treniruočių stovyklą Maljorkoje irgi atvirame baseine, vandens temperatūra yra skirtinga.

„Baseinas tikrai geras. Vandens pojūtis – geras. Tačiau ruošdamiesi šiam čempionatui plaukėme atvirame baseine (Maljorkoje), kur vandens temperatūra buvo labai karšta – apie 30 laipsnių vandenyje. Čia pirmasis įspūdis – labai šalta ir gera, bet ir keista“, – kalbėjo D.Rapšys. Įprastai varžybose vandens temperatūra baseinuose bent 27 šilumos būna.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Danas Rapšys

Trenerio Žilvino Ovsiuko vadovaujama devynių plaukikų rinktinė jau pajuto itališkos tvarkos subtilybes, bet kol kas sąlygomis yra patenkinti.

„Visokių bajerių yra, bet iš esmės viskas gerai“, – nesiplėtė D.Rapšys.

„Kol kas viskas gerai, minusų nematau, transportas veikia gerai, nėra didelių spūsčių, – sakė A.Šidlauskas. – Tiesa, yra buvę, kad į priekį važiavome 20 minučių, o atgal – 40 minučių, nes dar reikėjo sinchroninio plaukimo sportininkes paimti, tad sukome ratus.“

K.Rimkaus nuotr./„Foro Italico“ baseinas Romoje
K.Rimkaus nuotr./„Foro Italico“ baseinas Romoje

Rugpjūčio 11–18 d. vykstančio Europos čempionato pirmąją dieną startavo šeši Lietuvos plaukikai, bet estafetė 4 po 200 m laisvuoju stiliumi ir 100 m krūtine A.Savickui nebuvo sėkmingi, tad vakarinėje dalyje plauks tik A.Šidlauskas, sieksiantis patekti į finalą.

O penktadienį starto pozicijose pasirodys ir abi Lietuvos rinktinės plaukikės. Šiemet pasaulio čempionate auksą ir bronzą iškovojusi Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova varžysis 100 m krūtine atrankoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius