Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Ruddas apie socialinius tinklus pamėgusią R.Meilutytę: kalbamės, kaip su tuo susitvarkyti

Pirmadienį Rūta Meilutytė pirmą kartą pradeda treniruotis po to, kai jai buvo išimta metalinė plokštelė iš alkūnės, kurią ji susilaužė praėjusių metų rugsėjį.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Asmeninio albumo nuotr.

Sugrįžimo proga potalas swimvortex.com pažvelgė į olimpinės čempionės dabartį.

Pasak britų portalo sportininkė buvo vos 15-os, kai 2012 m. Londone, plaukdama 100 m krūtine, laimėjo auksą. Penkiolikmetei tai buvo nuotykis, Rio ji bus 19-os. Ji gins olimpinės čempionės titulą po alkūnės lūžio, iškentusi dvi operacijas bei reabilitaciją. Ir pamiršusi pyktį, kad turi lenktyniauti su varžove, grįžusia po itin švelnios bausmės už dopingo vartojimą.

„Jeigu kas nors gali pakilti ir įveikti tai, tai Rūta“, – sakė R.Meilutytės treneris Jonas Ruddas per uždarymo ceremoniją Pasaulio vandens sporto plėtros konferencijoje  (WADC), kuri vyko Lunde (Švedija).

R.Meilutytė nukrito nuo dviračio 2015 m. rugsėjį, po to gulėsi ant operacinio stalo ir grįžo į vandenį po poros savaičių. Kelios dienos iki šv. Kalėdų aukščiausios klasės Lietuvos chirurgas pašalino iš rankos metalinę plokštelę ir J.Ruddo mergaitė vėl gali visiškai ištiesti sužalotą ranką pirmą kartą nuo to laiko kai parkrito pakeliui į treniruotę. Ji vėl grįžo į baseino vandenį Plimute šį pirmadienį.

Nelaimingas atsitikimas sužeidė Rūtos ranką, o Rusijos plaukikės Julijos Jefimovos švelnus suspendavimas už dopingo vartojimą Rūtą sužeidė dar labiau.

Tačiau, kaip ir sugijusi alkūnė, tai daugiau nebeskaudina. R.Meilutytė pakilo aukščiau pykčio – tam padėjo ir konferencija Švedijoje, vykusi praėjusią savaitę ir prasidėjusi nuo Etikos dienų, dopingo ir blogos praktikos bei politikos atgarsių. Tuo metu, kai J.Ruddas kalbėjo finalinėje sesijoje Švedijoje, buvo aišku, kad plaukikė turi daugiau nebevilkti paskui save pykčio: yra daugybė, pasirengusių jai padėti šiuo atveju, taip kaip buvo atsigaunant po rankos traumos. Būdama geriausia, ji galės ginti savo karūną plaukdama 100 m krūtine olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire rugpjūtį.

Kai J.Ruddas Lunde kalbėjo apie R.Meilutytės tobulėjimą, jis sakė: „Dopingas ir neteisybė. Ji kovojo su rusų  neteisybe Kazanėje. Ji būtų laimėjusi auksą, jeigu būtų pakartojusi rezultatą, pasiektą atrankos plaukime, bet kiekvieną kartą ji buvo vis lėtesnė. Kodėl?“

Ir pats atsakė: „Ji buvo pikta ant FINA, ant rusų dėl visos tos neteisybės. Tai jos silpnoji vieta: jos moralė ir tas pyktis – ji galvoja, kad tai blogai.  Kai Rūta stovi ant garbės pakylos su kažkuo, kas apgaudinėjo ir buvo pašalintas iš varžybų 13 mėnesių (16 mėnesių oficialiai, bet ne tiek daug realiai), o ne 24-iems, ji dėl to pyksta“.

Disneilendas antrą kartą niekada nebūna toks pats. Disneilendas Paryžiuje ir Disneilendas Floridoje taip pat skiriasi.

Treneriai teiravosi J.Ruddo, ką jis ir pati Rūta gali padaryti, kad  Kazanės emocijos nesmogtų dar kartą Rio, kai ji gins olimpinės čempionės titulą? J.Ruddas atsakė: „Mes prie to dirbame. Rūta pamatė pykčio Kazanėje efektą. Ji žino, kad negalima tam leisti padaryti įtaką dar kartą. Jūs galite pasiimti pyktį į bokso ringą ir tai padės, bet ne į 100 m plaukimą krūtine – ir ji turi su tuo susitvarkyti.“

Antrosios olimpinės žaidynės R.Meilutytei bus iššūkis ir be Kazanės emocijų. Atsakydamas, kodėl 2016-ieji bus kitokie, treneris J.Ruddas išskyrė kelis esminius momentus:  

– tai nebus namai Plimute su stovyklomis čia ir Londone. Tai bus stovyklos šilto klimato juostuose, toli nuo namų ir tai nebūtų lengva bet kam. Kai kurios valstybės dar tik planuoja, kur rengti stovyklas – yra daugybė niuansų, į kuriuos reikia atsižvelgti apsisprendžiant;

– 2012 m. Rūta buvo maža mergaitė, išėjusi plaukti. Ne daugiau. Dabar ant jos pečių – didžiulės jos tėvynės Lietuvos viltys, kur daugelis mano, kad Rūta kiekvieną kartą tiesiog laimės. Kazanės pavyzdys parodė, kad taip nėra;

– vidurdienio atrankos plaukimai, naktiniai – 1 val. nakties – finalai ir kiti faktoriai (malonė NBC kanalui). „Aš nežinau, kaip bus. Treniruočių stovyklose mes treniruosimės 11 val. vakaro ir iš vandens lipsime 1 nakties, pusryčiausime vėlų rytmetį. Nežinau, ar dėl šių niuansų tai bus „greitos“ olimpinės žaidynės. Bet kokiu atveju, mes pasistengsime padaryti geriausia“;

– socialiniai tinklai: 2012 m. šis faktorius nebuvo reikšmingas. Šį kartą plaukikė yra 19-os ir ji, kaip ir visi jos bendraamžiai, yra panirusi į socialinius tinklus. J.Ruddas išvardija keletą tinklų ir sako: „Ji nebe vaikas, todėl jai viskas prieinama. Ji yra šiame skaitmeniniame pasaulyje ir mes kalbamės apie tai, kaip su tuo susitvarkyti“;

– Disneilendas antrą kartą niekada nebūna toks pats. Disneilendas Paryžiuje ir Disneilendas Floridoje taip pat skiriasi.

Ir nieko apie alkūnės sužeidimą. Po operacijos, prieš tris mėnesius, R.Meilutytė praleido aukštikalnių stovyklą, ir palaikė fizinę formą salėje, bet kai ji sugrįžo į treniruotes baseine, progresas buvo teikiantis vilčių – ji buvo pajėgi 50 m krūtine plaukti per 32 sek.

Ko ji negalėjo daryti, tai pilnai ištiesti rankos. Gruodžio 19 d. metalinė plokštelė buvo išimta ir ištiesti ranką jį galėjo iškart po to.  „Jeigu ji laimės Rio, tai bus pritrenkianti istorija, pareikalavusi daug jėgų, tai nėra kaip...“ – ir treneris išvardijo daugybę dalykų, kuriuos R.Meilutytė jau įveikė savo gyvenime. „Jeigu kas nors gali visa tai veikti, tai yra ji“, – įsitikinęs patyręs specialistas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rūta Meilutytė ir Jonathanas Ruddas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rūta Meilutytė ir Jonathanas Ruddas

Kartu su Rūta Plimute treniruojasi pajėgi Nyderlandų plaukikė Moniek Nijhuis. „Anksčiau Rūta treniruotėse neturėjo varžovės, kuri galėtų su ja konkuruoti. Dabar ji turi partnerę, kuri verčia ją pasitempti. Tai puiku“, – džiaugėsi J.Ruddas.

Anot swimvortex.com, nuo to laiko, kai nukrito nuo dviračio, R.Meilutytės gyvenime įvyko pokyčių. Ji persėdo į mašiną ir šiomis dienomis „geriau pasiruošė realiam gyvenimui“. Ji pirmą kartą apsigyveno savo nuosavame bute. 

O sportininkės treneris J.Ruddas teigia, kad dabar galės vėl grįžti prie darbo, pradėto prieš alkūnės lūžį, tobulinant lietuvės plaukimo techniką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius