-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jevgenijaus Šuklino dopingo istorija pradžiugino ispanus

Olimpinio prizininko Jevgenijaus Šuklino bėdos džiugina ispanus. Londono olimpinėse žaidynėse Lietuvos kanojininko sidabro medalis turėtų būti atimtas. O tada kitas medalis turėtų atitekti Ispanijos atletui Alfonso Benavidesui.
Jevgenijus Šuklinas po finišo
Jevgenijus Šuklinas po finišo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ispanai jau gavo Tarptautinės baidarių ir irklavimo federacijos patvirtinimą, kad procedūra prieš J.Šukliną įsibėgėjo.

Lietuvos kanojininkas, 2012 metais laimėjęs sidabrą 200 m distancijoje, dėl iš naujo tirto dopingo testo savo apdovanojimo turėtų netekti.

Pertyrus atletų dopingo testus kanojininko mėginyje buvo rastas dehidrohlormetiltestosteronas, kuris yra metandianono, priklausančio anabolinių steroidų grupei, vienas iš metabolitų. Ši medžiaga skirta jėgos padidinimui, riebalų mažinimui, raumeninės masės augimui.

Karjerą jau baigęs ir į Visagino savivaldos tarybą patekęs J.Šuklinas pripažino delfi.lt žurnalistui Linui Jociui, kad ir B testas yra teigiamas.

Nors patvirtinimų dar negavo Lietuvos baidarių ir kanojų federacija, o taip pat Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, žinia apie J.Šuklino bėdas jau pasiekė Ispaniją.

Ispanijos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos direktorius Skaitzas Saiesas gavo laišką iš tarptautinės šio sporto organizacijos, kad byla prieš J.Šukliną pradėta prieš dvi savaites. Lietuvos kanojininkas turi 14 dienų apskųsti.

Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus Šuklinas
Alfredo Pliadžio nuotr./Jevgenijus Šuklinas

Medalis turėtų būti sugrąžintas ir pasiekti kitą savininką per 6-12 mėnesių.

Londono žaidynėse prieš septynerius metus auksą laimėjo ukrainietis Jurijus Čebanas, antras finišavo J.Šuklinas, o trečias – rusas Ivanas Štilis. Rusijos sportininkui turėtų atitekti J.Šuklino sidabras, o bronza turėtų pasiekti ispaną Sete Benavidesą, kuris Londone žaidynėse finišavo ketvirtas. Šis ispanas dusyk liko šalia olimpinės pakylos, nes ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse užėmė ketvirtą vietą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alfonso Benavidesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alfonso Benavidesas

"Atletas jau informuotas apie naujienas, bet paprašėme likti ramiam ir nedžiūgauti, - sakė S.Saiesas. - Jei byla pagaliau baigsis ne Šuklino naudai, tai bus puikios naujienos Ispanijos kanojininkams, ypač Alfonso Benavidesui, kuris dvejose olimpinėse žaidynėse iš eilės finišavo ketvirtas. Nors jis negaus galimybės užlipti ant olimpinio podiumo ir gauti ten medalį, bent jau galėtų jausti, kad teisybė nugalėjo ir galima pasikabinti medalį, kuris bus atsiųstas."

Neteks ne tik medalio, bet ir premijos, rentos

J.Šuklinas turėtų netekti olimpinio apdovanojimo, o taip pat ir premijų.

Svari valstybinė premija, kas mėnesį gaunama renta, o galbūt ir pasirengimui olimpinėms žaidynėms išleistos lėšos – visa tai J.Šuklinui tektų grąžinti, jei pasitvirtintų įtarimai, kad 2012 metais Londone sidabro medalį 200 m kanoja sprinte jis iškovojo nesąžiningai.

Prieš dvejus metus karjerą baigęs 33 metų visaginietis, preliminariais skaičiavimais, gali netekti apie 100 tūkst. eurų.

Iš jų 58 tūkst. eurų (tuomet 200 tūkst. litų) čekiu jis buvo apdovanotas iškart po žaidynių, nes valstybė skiria tokią sumą už olimpinį sidabro medalį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Šuklinas, Jurijus Čebanas ir Ivanas Štylius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Šuklinas, Jurijus Čebanas ir Ivanas Štylius

Nuo tada, kai neprasimušęs į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes jis baigė karjerą 2016 metais, J.Šuklinas gauna ir nusipelniusiems atletams skirtą valstybinę rentą - kiek daugiau nei po tūkstantį eurų per mėnesį.

„Viskas turėtų būti grąžinta, nes vertintume, kad laimėjimo nėra“, – tamsaus scenarijaus atveju padėtį apibūdino švietimo, mokslo ir sporto viceministrė Kornelija Tiesnesytė. Ji pridūrė, kad reikėtų peržiūrėti ir prieš žaidynes mokėtos olimpinės stipendijos sutarties sąlygas – taip grąžinamų pinigų suma dar labiau išaugtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius