Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jis nujautė D.Rapšio nesėkmę: „Labai gaila, tai nėra Dano metai“

Daug plaukimo specialistų tikėjosi, kad Danas Rapšys iškovos olimpinį medalį, bet Vytautas Janušaitis dar prieš startus Tokijuje labai atsargiai vertino geriausio Lietuvos plaukiko galimybes. Kuo buvo pagrįsta tokia nuojauta ir kaip Danas atrodė 200 m laisvuoju stiliumi finale – apie tai pokalbis su buvusiu Europos pirmenybių prizininku.

D.Rapšys buvo išlepinęs Lietuvos sporto gerbėjus pergalėmis 200 ir 400 m distancijose pastaruosius kelerius metus.

Nuo 2017 metų, kai panevėžietis persivertė nuo nugaros ir ėmė skinti aukštesnes vietas plaukdamas laisvuoju stiliumi svarbiausiose varžybose, jis smagino Lietuvą aukščiausios prabos apdovanojimais.

2017 metais laimėtas auksas Europos čempionate Kopenhagoje, 2018 metais auksas ir sidabras trumpajame 25 metrų baseine pasaulio pirmenybėse Kinijoje bei sidabras Europos žaidynėse Glazge. Net per Marytės plauką įvykęs krustelėjimas per startą pasaulio čempionate 2019 metais Pietų Korėjoje, kur dėl diskvalifikacijos D.Rapšys neteko aukso, nesujaukė tikėjimo plaukiku.

Nes Inos Paipelienės auklėtinis nuosekliai dominavo ir kitose varžybose, tapęs geriausiu savo nuotolių 200 ir 400 m plaukiku pasaulio taurės ir ISL lygos varžybose.

„Scanpix“/AP nuotr./Danas Rapšys pasaulio čempionate Kinijoje.
„Scanpix“/AP nuotr./Danas Rapšys pasaulio čempionate Kinijoje.

Šiemet Europos pirmenybėse 25 metrų baseine Vengrijoje 26 metų plaukikas finišavo trečias 400 m rungtyje ir ketvirtas 200 m laisvuoju stiliumi, bet viltys Tokijuje liko aukštos, juk per visus tuos metus nuolat buvo pabrėžiama, kad svarbiausias taikinys ir tikslas yra Tokijo olimpinės žaidynės.

Tačiau iš Japonijos sostinės baseino D.Rapšys išlipo be apdovanojimo.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys

Nepatekęs į 400 m finalą, Lietuvos plaukimo rinktinės lyderis iškopė į perpus trumpesnės rungties finalą, bet antradienio rytą ten finišavo aštuntas.

Trečiu taku plaukęs 26-erių panevėžietis distanciją įveikė per 1:45.78.

Tai kiek daugiau nei sekunde lėčiau nei Danui priklausantis Lietuvos rekordas (1:44.38 sek.), pasiektas lygiai prieš dvejus metus.

Čempionu tapo Didžiosios Britanijos atstovas Tomas Deanas (1:44.22), aplenkęs savo tautietį Duncaną Scottą (1:44.26) ir brazilą Fernando Schefferį (1:44.66).

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys

Apie D.Rapšio startą Tokijuje 15min kalbėjosi su V.Janušaičiu – 39 metų kauniečiui, buvusiam Europos pirmenybių prizininkui 200 m kompleksiniu plaukimu iki šiol priklauso aukščiausia Lietuvos vyrų plaukikų užimta olimpinių žaidynių vieta – septintoji, pasiekta 2004 metais Atėnuose.

– Vytautai, kaip, jūsų akimis, klostėsi 200 m laisvuoju stiliumi olimpinis finalas Tokijuje?

– Visi matėme, kad jis liko aštuntas, bet man, žvelgiant į Dano jėgų paskirstymą distancijoje, nesusidarė įspūdis, kad buvo pasirinkta prasta taktika. Tiesiog visi kiti buvo greitesni.

Visi buvo greiti, nors naudojo skirtingas taktikas. Pavyzdžiui, Pietų Korėjos plaukikas pirmavo didžiąją rungties dalį, bet galiausiai liko septintas – matėsi, kad jis ėjo „va bank“ – arba viskas, arba nieko, nes, matyt, neturėjo vilčių užimti prizinę vietą kitaip.

Kaip sakiau, ne šie metai yra Dano. Labai gaila, kad ne šie. Tačiau ką padarysi – toks yra sportas, šiuo metu yra septyni geresni plaukikai, jie Tokijuje finale plaukė greičiau.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys

– Nežymiai, bet Dano rezultatai buvo kiek geresni prieš dvejus metus, kai jis pasiekė Lietuvos rekordą ir sekunde greičiau plaukė pasaulio čempionate. Kiek sudėtinga išlaikyti sportinį piką ilgai, vis ruošiantis olimpinėms žaidynėms?

– Tai susideda į labai daug dalykų. Daug lemia, kaip pradedi sezoną, kaip skirstai krūvius – gali persitreniruoti, o galbūt kaip tik dėl kažkurių priežasčių būti mažiau pasirengęs.

Susideda tiek daug detalių, kad išlaikyti lyderio poziciją vargu ar įmanoma daug metų.

Taip, yra pavyzdžių, kaip Michaelas Phelpsas, bet tai išskirtiniai žmonės, kurie tiesiog būna visa galva aukštesni už kitus.

Be to, plaukime visada atsiranda naujų varžovų. Vienais metais atrodo, kad jų nėra, bet ateina kiti ir jie pasirodo. Išauga naujų plaukikų, ir dabar matome 16, 17, 18 metų plaukikus, kurie plaukia labai greitai olimpinėse žaidynėse.

VIDEO: „Lietuva Tokijuje“: Lietuvos plaukimo viltys ir L.Dončičiaus magiškas debiutas

Konkurencija ir dinamika plaukime yra labai aukšta. Ir šiame 200 m laisvuoju stiliumi finale plaukė 16-metis rumunas (Davidas Popovici buvo ketvirtas, jam 0,02 sek. trūko iki bronzos), nors dar prieš kelias savaites jis plaukė jaunimo pirmenybėse. Nebuvo, nebuvo ir štai – prieš pat olimpines žaidynes įšoko.

Tikėkimės, kad Danas su trenere Ina Paipeliene išanalizuos savo pasirengimą. Jie žino geriausiai, kaip vertėjo dėlioti akcentus.

– Vis dėlto nedaug specialistų atsargiai vertino D.Rapšio galimybes. Daug kas pranašavo jam medalį, plaukimo portalas „Swim Swam“ prognozavo jam penktąsias vietas abiejose distancijose laisvuoju stiliumi. Jūs dar prieš žaidynes sakėte, kad tai būtų geras rezultatas. Kuo buvo pagrįsta nuojauta, kad šie metai nėra Dano?

– Man didžiausias signalas buvo Europos čempionatas gegužę.

Kai mačiau, kaip jis plaukė, šiek tiek išsigandau. Jis plaukė kitaip nei prieš dvejus metus, kai nuo pirmųjų metrų pirmaudavo, išlaikydavo lyderio poziciją ir dar finišuodavo galingai.

Dabar viskas kitaip.

Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys
Vytauto Dranginio (LTOK) nuotr./Danas Rapšys

– Kiek bus sudėtinga Danui fiziškai ir psichologiškai vėl motyvuoti save, kai visos pastangos buvo nukreiptos į olimpines žaidynes, kurias jis pasitiko 26-erių – vienas vyriausių savo rungtyje?

– Nemanau, kad jam dabar reikia galvoti, kas bus po trejų metų. Reikėtų žiūrėti metai po metų. Pirmiausia žvelgti į kitus metus, kai bus pasaulio plaukimo čempionatas vasarą. Tada akcentas ten, dar kitais metais – Europos čempionatas. Taip nuosekliai ir judėti į priekį.

Dabar galvoti, kad per kitas olimpines žaidynes būsiu per senas ar kažko negalėsiu padaryti, būtų labai negerai. Reikia judėti po žingsnelį į priekį kito tikslo link. O toliau bus geriau matyti. Galbūt jis ką nors dar pagerins, galbūt pabandys save trumpesnėje distancijoje.

Tik galiu iš savo patirties pridurti, kad, būdamas 30-ies, olimpinėse žaidynėse nesijauti labai jaunas ir galingas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vytautas Janušaitis po finišo šalia pasaulio čempiono Laszlo Cseho iš Vengrijos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vytautas Janušaitis po finišo šalia pasaulio čempiono Laszlo Cseho iš Vengrijos

– Šiose olimpinėse žaidynėse Danui dar liko estafetė ir 200 m kompleksiniu plaukimu. Buvote plaukikas kompleksiniu būdu, tad kaip vertinate D.Rapšio galimybes – jis labai greitas laisvuoju stiliumi ir nugara, bet silpnoji vieta yra plaukimas krūtine?

– Ir peteliške jis plaukia labai gerai. Manau, kad visa įtampa bus nukritusi, jis tiesiog išbandys save ir gali nustebinti save bei mus.

Jo asmeninis rezultatas, Lietuvos rekordas yra vertas maždaug pusfinalio. O kaip susiklostys, sunku pasakyti. Aišku, kai nesitreniruoji kompleksiniu plaukimu, yra sunkiau. Akivaizdu, kad jis negalėjo skirti daug dėmesio plaukimui krūtine.

Tačiau, kas žino, galbūt jis dar nustebins?

Estafetėje, kurioje plauks ir Andrius Šidlauskas, Deividas Margevičius bei Simonas Bilis, lietuviai bet kuriuo atveju bus aukštai, nes olimpinėse žaidynėse dalyvauja tik 16 komandų. O tai mūsų šaliai yra labai džiugu, juk vien patekti komandai į olimpines žaidynes yra labai sunku, panašiai kaip ir krepšinio rinktinei. Turėti savo komandą, vienintelę iš Lietuvos sporto, olimpinėse žaidynėse jau yra didelis pasiekimas.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Andrius Šidlauskas
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Andrius Šidlauskas

– Nors šiose olimpinėse žaidynėse dar plauks A.Šidlauskas ir Kotryna Teterevkova 200 m, krūtine, bus estafetė ir D.Rapšio kompleksinis plaukimas, realių vilčių medaliams plaukime nebeturime. Kokios Lietuvos plaukimo perspektyvos žvelgiant į priekį ir kalbant apie jaunus talentus, tokius kaip K.Teterevkova, Aleksas Savickas, Smiltė Plytnykaitė?

– Visada atsiranda talentingų plaukikų. Mūsų federacijos sistema, paremta mini plaukimo centrais įvairiuose miestuose, yra teisingame kelyje.

Lietuvos pirmenybes įdomu sekti, yra perspektyvaus jaunimo, kuris gali papildyti komandą po trejų metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Mes tikrai turime gero jaunimo, tikimės, kad jis išaugs į suaugusiųjų lygį ir mes turėsime plaukikų didžiųjų varžybų pusfinalyje ar finale. O jei turi finale, vadinasi, ir tikimybė iškovoti medalį visada yra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius