Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų sporto sumaištyje Julija Jefimova nori plaukti Paryžiuje

Karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos sportininkai sprendžia galvosūkius dėl jiems skirtų apribojimų tarptautinėje sporto bendruomenėje. Šalies agresorės sporto valdininkai ir atletai yra susiskaldę dėl dalyvavimo olimpinėse žaidynėse Paryžiuje.
Julija Jefimova
Julija Jefimova / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Skaičiuojama, kad kelios dešimtys Rusijos sportininkų gali dalyvauti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, nepaisant jų šalies vykdomų bombardavimų Ukrainoje.

Tokią teisę suteikęs Tarptautinis olimpinis komitetas leidžia varžytis tik neutraliu statusu, o tai kelia sumaištį Rusijoje, kur didelė dalis visuomenės paklūsta prezidento Vladimiro Putino vykdomam terorui.

Rusijos ir Baltarusijos sportininkai negalės dalyvauti olimpinių žaidynių atidarymo ir uždarymo renginiuose, negalės naudoti vėliavų ir himno.

Tad nepatogioje pozicijoje atsidūrę rusai blaškosi likus keliems mėnesiams iki žaidynių Paryžiuje.

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas ir Kamila Valijeva
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas ir Kamila Valijeva

Labiausiai tituluota Rusijos plaukikė Julija Jefimova yra tarp tų, kurie nori startuoti olimpinėse žaidynėse.

„Aš svajojau apie tai, – sakė 32 metų atletė propagandiniam Rusijos laikraščiui „Sport-express“. – Galbūt, jei būčiau laimėjusi olimpinį aukso medalį, aš taip pat pasakyčiau, kad man nebėra prasmės ten vykti.

Tačiau šiuo metu neturiu tokio statuso, todėl norėčiau ten nuvažiuoti. Tačiau vėlgi – jei tik bus adekvatūs santykiai. Jeigu bus visiškai nepriimtini, aišku, aš nevažiuosiu.“

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova

Ketveriose olimpinėse žaidynėse J.Jefimova yra laimėjusi tris medalius: bronzą 2012 metais 200 m krūtine ir du sidabro apdovanojimus 2016 metais 100 ir 200 m krūtine.

Nuo Rusijos plačios karinės invazijos į Ukrainą pradžios šalies agresorės plaukikai negalėjo varžytis pasaulinėse varžybose, tad J.Jefimova darė pertrauką karjeroje ir tik praėjusių metų pabaigoje pasirodė Rusijos vietinėse varžybose.

Tačiau „World Aquatic“ (Tarptautinė plaukimo federacija) yra priėmusi sprendimą leisti rusų ir baltarusių sportininkams varžytis.

J.Jefimova dar neturi teisės plaukti Paryžiuje per žaidynes liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis, bet gali ją įgyti, jei įvykdys normatyvus per artimiausius mėnesius tarptautinėse varžybose.

Pasaulio ir Europos plaukimo čempionė nėra nieko kalbėjusi apie jos šalies vykdomą karą Ukrainoje viešai.

Per trečius metus vykdomą terorą Ukrainoje tik keli Rusijos sportininkai yra pasisakę prieš karą viešumoje.

Daugiau yra tokių, kurie yra išreiškę pritarimą V.Putino nusikaltimams.

Tokie pastaruoju metu pasisako prieš dalyvavimą olimpinėse žaidynėse, kuriose ir taip negalėtų dalyvauti – Tarptautinis olimpinis komitetas yra nurodęs sąlygą, kad karinėms struktūroms priklausantys ar karui pritariantys Rusijos ir Baltarusijos sportininkai negalės dalyvauti žaidynėse Paryžiuje.

Pavyzdžiui, tarp tokių yra plaukikas Jevgenijus Rylovas, dar 2022 metais dalyvavęs Krymo okupaciją palaikančiame Kremliaus surengtame koncerte Maskvoje, ten apsivilkęs aprangą su agresiją simbolizuojančia „Z“ raide.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Rylovas
„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Rylovas

Tarp V.Putino pakalikų yra daugiau politikų ir sporto valdininkų, kurie pastaruoju metu ragina nedalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Jie niekada nekalba apie priežastis, kodėl Rusijos sportininkams yra taikomos sankcijos tarptautinėje bendruomenėje, tyli apie Ukrainos žmonių išgyvenimus, bet skundžiasi Tarptautiniu olimpiniu komitetu, jo taisykles dėl neutralaus statuso rusams vadindami „diskriminacija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius