Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvio varžovo karjera skęsta – jis kaltinamas plaktuku sudaužęs kraujo mėginį

Kinijos plaukimo žvaigždė Sun Yangas, plaukiantis tas pačias rungtis kaip ir Danas Rapšys, pateko į skandalo verpetą, iš kurio gali nebeišplaukti. Olimpinis plaukimo čempionas įtariamas plaktuku sudaužęs kraujo mėginio buteliuką per dopingo testą ne varžybų metu Kinijoje.
Sun'as Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė.
Sun Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė. / „Scanpix“ nuotr.

„The Sunday Times“ rašo, kad per patikrinimą namuose Sun Yangas ir jo atstovai, tarp jų ir mama Ming Yang, įsivėlė į skandalą su dopingo kontrolieriais.

Plaukikas kaltinamas sudaužęs kraujo mėginį plaktuku.

Jei tai iš tiesų įvyko, Kinijos plaukikui gresia diskvalifikacija visam gyvenimui.

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) sausį informavo, kad „nieko nežino“ apie įvykį Kinijoje. Tačiau tai užfiksavo Tarptautinė Antidopingo agentūra (WADA), kurį skandalingą atvejį gali pateikti Sporto arbitražo teismui.

27 metų Sun Yangas yra didžiausia Kinijos plaukimo žvaigždė, jau anksčiau turėjęs bėdų dėl uždraustų medžiagų vartojimo.

2012 metais jis tapo pirmuoju Kinijos plaukiku per šalies istoriją, laimėjusiu olimpinį auksą.

„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė.
„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė.

Jis yra vienintelis pasaulio plaukikas, kuriam yra pavykę laimėti aukso medalius olimpinėse žaidynėse ir planetos pirmenybėse visose trijose rungtyse – 200 m, 400 m ir 1500 metrų laisvuoju stiliumi. Būtent 200 m ir 400 m laisvuoju stiliumi pastaraisiais metais plaukia Danas Rapšys, laimėjęs aukso ir sidabro medalius praėjusį mėnesį per planetos pirmenybes Hangdžou mieste Kinijoje, kur Sun Yangas nesivaržė.

Jau turėjo dopingo dėmę

2014 metais Sun Yangas jau buvo patekęs į dopingo kontrolierių rankas, kai jo organizme rasta trimetazidino – uždrausto atletams preparato.

Kinijos plaukikas teisinosi, kad nežino, jog šis preparatas buvo skirtas jo širdies veiklai pagerinti, o jis nežinojo, kad medžiaga yra uždrausta. Šis preparatas buvo įtrauktas į draudžiamų medžiagų sąrašą nuo 2014 metų sausio, o testas įvyko po kelių mėnesių. Bet Sun Yangas nebuvo nurodęs prieš tai, kad turi širdies veiklos sutrikimų, kaip to reikalauja antidopingo taisyklės. Tad jam buvo skirta trijų mėnesių diskvalifikacija.

„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė.
„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas – Kinijos plaukimo superžvaigždė.

Plaukikai vadino „dopingo sukčiumi“

Po diskvalifikacijos dalis plaukikų kreivai žiūrėjo į Sun Yangą.

Australas Mackas Hortonas, aplenkęs kiną 2016 metų olimpinėse žaidynėse 400 m laisvuoju stiliumi finale 0,13 sek. ir laimėjęs auksą, apkaltino varžovą tėškusį jam į veidą vandenį per pramankštą baseine.

Australas kelis kartus pavadino kiną „dopingo sukčiumi“. Tada Kinijos sportininko gerbėjai atakavo australo socialinius tinklus, o vienas Kinijos laikraščių užsipuolė Australiją.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Hortonas
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Hortonas

Netylėjo ir kiti plaukikai. Prancūzas Camille'is Lacourt'as radijo stočiai pareiškė, kad Sun Yangas „šlapinasi violetine spalva“, pasipiktinęs, jog olimpinėse žaidynėse varžosi plaukikai, įsivėlę į dopingo skandalus.

Aprašė konflikto detales

Londono leidinys „The Sunday Times“ šį sekmadienį atskleidė ne varžybų metu atlikto dopingo testo Kinijoje detales. Anot leidinio, dopingo kontrolierė bandė susiskambinti su antidopingo agentūra Švedijoje, kai išgirdo, kaip kažkas dužo kitame kambaryje. Ji aptiko Sun Yangą ir jo asmens sargybinį, taip pat sudaužytą buteliuką. Ji taip pat pasakojo, kad plaukikas buvo pačiupęs jos kompiuterį, o visa suirutė tęsėsi iki 4 val. ryto.

Kinijos plaukiko atstovai greitai sureagavo į „The Sunday Times“ straipsnį. Plaukiko advokatas Zhang Qihuai pagrasino imtis teisinių veiksmų prieš laikraštį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius