-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lyg žuvys ant kranto – iš baseinų išleidus vandenį plaukikams lieka tik juokauti

Ketverius metus kruopščiai dėliotas planas pakibo ore elitiniams Lietuvos plaukikams. Tokijo olimpinė žaidynės buvo didysis tikslas, bet dėl koronaviruso ruoštis tuoj bus beprasmiška – plaukikai negali treniruotis baseinuose. Dalyje jų net neliko vandens.
Dano Rapšio triumfas ir apmaudas
Dano Rapšio triumfas ir apmaudas / „Scanpix“ nuotr.

„Šaltoka plaukti – naktį minusinė temperatūra, Senvagė užšalusi, Nevėžyje irgi nešilta“, – juokavo Ina Paipelienė.

2018 ir 2019 metais geriausia Lietuvos trenere pripažinta plaukimo specialistė stengiasi likti pozityvi, bet tai padaryti vis sunkiau.

Metų pradžia nežadėjo nieko bloga – jo auklėtinis Danas Rapšys su bendražygiais ruošėsi aukštikalnėse Tenerifėje ir iš ten išskrido namo likus porai dienų iki pirmojo koronaviruso atvejo saloje, kai ten visas viešbutis buvo uždarytas karantinui.

Klaipėdos baseine plaukikai spėjo dar kelias savaites įnirtingai pasitreniruoti. Bet kovo 13 dieną plaukė paskutinį kartą.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Danas Rapšys
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Danas Rapšys

Paskui iš baseino vanduo buvo išleistas.

Dabar, anot I.Paipelienės, šalyje nėra nė vieno baseino, kuriame būtų leista plaukti, o elitiniams plaukikams reikalingas ne bet koks, bet 50 metrų baseinas.

„Mums reikalingi didieji baseinai, nes rengtis žaidynėms 25 metrų baseine būtų tas pats, kaip futbolininkai mačams stadione ruoštųsi krepšinio aikštelėse. Dėl kito posūkio skaičiaus tai visai kitoks plaukimas“, – aiškino I.Paipelienė.

Praėjusią savaitę plaukikai dar bandė ieškoti išeities.

Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis vedė derybas su Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Iš pradžių ženklai buvo palankūs ir plaukikai tikėjosi sugrįžti į baseiną.

Tačiau koronaviruso užkrato protrūkis nutraukė visas viltis. Užsidarė keliai išvažiuoti į treniruočių stovyklą Turkijoje, kur neseniai treniravosi 2016 metų pasaulio čempionatas trumpajame baseine Simonas Bilis, dabar jau grįžęs į tėvynę ir esantis karantine.

„Mes bandėme, – pripažino I.Paipelienė, apgalvojusi įvairias galimybes, kaip tęsti pasirengimą žaidynėms. – Tačiau niekas nenori prisiimti atsakomybės.

Visi baseinai uždaryti, iš kai kurių išleistas vanduo. Apmaudu, kad neturime valstybinės sporto bazės.

Pavyzdžiui, Italijoje, kur padėtis dėl viruso itin prasta, plaukikai vis tiek turi galimybes plaukti. Tai – valstybinės bazės, sportininkai ten nuvyksta, niekas kitas neįeina, atletai iš ten neišeina. Tačiau ten jie gali dirbti.

O mes – ne. Kaip tame posakyje: skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ina Paipelienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ina Paipelienė

Plaukikai skaičiuoja laiką tarsi ant kranto išmesta žuvis.

Europos ir pasaulio pirmenybių prizininkas Giedrius Titenis ir Deividas Margevičius laksto krosus Kaune.

Europos žaidynių čempionas Andrius Šidlauskas mankštinasi prie savo tėvų namo Panevėžyje.

O ryškiausia pastarųjų metų šalies plaukimo žvaigždė D.Rapšys gyvena bute, kur erdvės yra tik tiek, kad atliktų sveikatinimo pratimus, bet ne daugiau.

Geriausiam šalies 2019 metų sportininkui sausumoje dar blogiau – jis net bėgioti ilgų nuotolių lauke negali dėl pėdų struktūros.

„Visas ketverių metų darbas griūna, – apgailestavo D.Rapšio trenerė I.Paipelienė. – Kol kas dar nėra galutinai sugriuvę, nes buvome atlikę labai gerą įdirbį.

Dano įdirbis buvo geriausias iš visų, bet dėl ilgų nuotolių plaukimo jam ir reikalingiausi tvirčiausi pasirengimo pamatai.

Jei dar negalėtume plaukti savaitę būtų dar dar. Bet jei dar kelios savaitės taip, – nebeliktų prasmės. Vėl reikėtų ne mažiau nei pusės metų pasirengimo, kad galėtų parodyti rezultatus.

Bėgioti krosus galima, bet, jei nori važiuoti į olimpines žaidynes plaukti, per pratybas reikia plaukti.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Simonas Bilis
Alfredo Pliadžio nuotr./Simonas Bilis

Plaukikai dar nenuleido rankų, bet įtemptai stebi padėtį.

JAV plaukimo bendruomenė viena pirmųjų paskelbė, kad nestartuos olimpinėse žaidynėse, jei jos vyks numatytomis datomis, t. y. liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis.

Ko prašytų Lietuvos plaukikai, jei galėtų?

„Sunku pasakyti, nes padėtis dėl viruso labai greitai keičiasi, – sakė I.Paipelienė. – Ne vienas iš mūsų prieš porą savaičių situacijos dar nevertino labai rimtai.

Bet padėtis taip greitai pasikeitė, regis, iš užsienio grįžę lietuviai yra tokie neatsakingi, nevertina vietinių, negerbia mūsų medikų. Užsienyje ne vienas keiksnoja mūsų medicinos sistemą, bet kažkodėl ten nesigydo ir dabar atvažiuoja čia.

Mes galime daug ką siūlyti, bet kiek truks karantinas niekas nežino.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

Turbūt būtų geriausia, jei olimpines žaidynes vyktų po metų.

Mes – plaukikai, žaidynėms dėliojome žingsnius ketverius metus. Kai baigėsi olimpinės žaidynės, nusibraižėme ką darysime pirmaisiais metais, antraisiais, trečiais ir olimpiniais metais.

Vis dėlto žaidynių nukėlimas dar kitiems metams nebūtų didelė bėda. Tai geriau nei važiuoti nepasirengus.

Galbūt kažkam tiktų nuvažiuoti, sudalyvauti, paturistauti. Tačiau ne Danui. Jam važiuoti į Tokiją nepasiruošus nebūtų jokios prasmės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius