Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonus žadanti plaukimo lyga užtrenkia duris Julijai Jefimovai ir ne tik jai

Kelios ryškiausios pasaulio plaukimo žvaigždės šią savaitę patvirtino, jog startuos naujoje plaukimo lygoje (ISL), kuri kuria naujas klubų varžybas. Bet plaukikai su dopingo dėmėmis ISL komercinėse lenktynėse nelaukiami.
Julija Jefimova
Julija Jefimova / „Scanpix“ nuotr.

ISL įkūrėjas ir rėmėjas Ukrainos verslininkas Konstantinas Grigorišinas pareiškė, kad investuos apie 17 mln. eurų naujoms varžyboms, kurios turėtų pakeisti plaukimo istoriją.

Dar vienas svarbus faktas – K.Grigorišinas pažymėjo, kad sportininkai, kurie prieš tai buvo diskvalifikuoti dėl dopingo, nebus kviečiami į ISL varžybas.

„Manau, kad tai vienintelis būdas laimėti prieš dopingą, – sprendimą nekviesti susitepusių atletų aiškino „Energy Standart Group“ vadovas. – Privalome būti labai griežti, o sportininkai turi suprasti, kuo rizikuoja. Tai ne trijų mėnesių ar metų diskvalifikacija. Tai – visam gyvenimui.“

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova.
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova.

„Tai vienas dalykų, dėl kurių labiausiai džiaugiuosi, – sakė ISL varžybose pasirengęs dalyvauti pasaulio rekordininkas Adamas Peaty. – Dopingas gali likti kūne ilgai, atletai gali jausti naudą metų metus, tad šaunu, kad kažkas stovi už švarų sportą.“

Šis ISL sprendimas reiškia, kad 2013–2015 metais dėl dopingo 16 mėnesių diskvalifikuota penkis kartus pasaulio čempionė bei trijų olimpinių medalių laimėtoja rusė J.Jefimova, 2015 metais trims mėnesiams diskvalifikuotas olimpinis čempionas iš Kinijos Sunas Yangas, taip pat kiti antidopingo taisykles bent kartą pažengę plaukikai negalės varžytis ISL lenktynėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sun Yang atlieka posūkį
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sun Yang atlieka posūkį

Šiais metais pirmą kartą per plaukimo istoriją patrauklius ir pelningus varžybų formatus pasiūlė dvi organizacijos.

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) sukūrė Čempionų lygą, kurios varžybos vyks trimis etapais balandžio–gegužės mėnesiais Kinijoje, JAV ir Vengrijoje.

Dėl 3,5 mln. eurų prizinio fondo varžysis pasaulio rekordininkai, olimpiniai čempionai ir geriausių sezono rezultatų autoriai, tarp kurių yra ir Danas Rapšys, jau paskelbęs, kad dalyvaus FINA Čempionų lygoje.

FINA pabudo, kai praėjusiais metais ėmė kurtis alternatyvi lyga ISL, kurią remia energetikos verslo milijardierius K.Grigorišinas.

Kuriant ISL aktyviai prisidėjo tokios plaukimo žvaigždės, kaip britas A.Peaty, vengrė Katinka Hosszu, švedė Sarah Sjostrum, italė Federica Pellegrini.

ISL sugalvojo varžybas, kuriose į aštuonias tarptautines komandas etapams bus suburiami elitiniai plaukikai, o dvi geriausios komandos pateks į finalines varžybas šių metų gruodį Las Vegase.

„Plaukikų svajonės išsipildė, – po Londono komandos pristatymo šią savaitę sakė A.Peaty. – Dvidešimt metų plaukikai norėjo tokių varžybų ir pagaliau jos įvyks.

Milijonai žmonių žiūri olimpines žaidynes, ir mums reikėjo sukurti kažką tokio, kas vyktų reguliariai.“

Kai kurie plaukikai veikiausiai galės pasirinkti abiejų lygų varžybas, bet kiti to daryti nenori.

A.Peaty teigė, kad FINA ėmėsi veiksmų per vėlai. „Aš vertinu, kad jie sukūrė Čempionų lygą, bet jie vis tiek tai padarė, nesikonsultuodami su mumis.

Jei būčiau FINA vadovas, nuskrisčiau pas sportininkus ir paklausčiau: „O ko norite jūs?“ – sakė 24 metų plaukikas, kuriam priklauso 50 ir 100 m krūtine pasaulio rekordai.

„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty
„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty

ISL šiemet ketina pasiūlyti plaukikams 6 mln. eurų prizinį fondą, o visos investicijos, K.Grigorišino teigimu, turėtų siekti apie 17 mln. eurų.

Sėkmės atveju geriausi ISL plaukikai gali tikėtis 120 tūkst. eurų uždarbio per metus komercinėse varžybose JAV ir Europos baseinuose.

Skaičiuojama, kad svarbiausios plaukimo varžybos dėl TV transliacijų sutraukia daug daugiau pajamų nei iki šiol nubyrėdavo patiems plaukikams.

FINA pajamos per trejus pastaruosius metus siekė 180 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius