Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįgalus irkluotojas Augustas Navickas – kai nori sportuoti, nugali visas negandas

Po lūžusių stuburo slankstelių traumos atsigavęs ir kojų nevaldantis klaipėdietis Augustas Navickas rodo pavyzdį visiems, kad skaudi trauma nesutrukdo siekti aukštumų sporte.
Augustas Navickas
Augustas Navickas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Sportas Irklavimas

Ne vienerius metus irklavęs, Lietuvos jaunių čempionu bei suaugusiųjų varžybose ne vieną medalį iškovojęs irkluotojas dabar yra pirmasis ir vienintelis šalyje neįgalusis irkluotojas. Šiemet netrukus 25 metų gimtadienį švęsiantis Augustas dalyvaus pasaulio irklavimo čempionate ir jame bus pirmasis Lietuvos neįgalusis sportininkas istorijoje.

204 cm ūgio vaikinas jau buvo beužmirštantis irklavimą, mokėsi užsienyje, tačiau grįžo į Lietuvą, kur ir patyrė traumą. Susižeidė A. Navickas važiuodamas kalnų dviračių trasa, kritęs nuo dviračio susilaužė stuburą.

Augustas dalyvaus pasaulio irklavimo čempionate ir jame bus pirmasis Lietuvos neįgalusis sportininkas istorijoje.

„Buvo sunku, tačiau po kokių metų persilaužiau, labiausiai padėjo man draugė, su kuria susipažinau ir draugaujame iki dabar“, – apie laiką po nelaimės pasakojo A. Navickas.

Su kineziterapeute Ema vaikinas susipažino jau praėjus metams po nelaimės – pora gyvena ir kuria savo ateitį kartu.

A. Navickas iki nelaimės irklavo pavienio irklo keturvietę arba aštuonvietę valtį. Buvo Lietuvos jaunių čempionas, aštuonvietėje tarp suaugusiųjų su komanda užėmė antrąją vietą. Baltijos šalių žaidynėse keturvietėje buvo užėmęs pirmąją vietą.

„Jis yra aukštas, turi ilgas rankas ir ilgą grybšnį, tad antropometriniai duomenys irklavimui labai geri. Prieš nelaimę buvo vienas talentingiausių savo amžiaus sportininkų, yra labai darbštus vaikinas. Jo galimybės tikrai yra didelės, dėl ilgų rankų jis gali atlikti ilgą yrį net ir pririštas prie kėdutės“, – sakė A. Navicko treneris ir Klaipėdos irklavimo centro direktorius Liudvikas Mileška.

Neįgaliųjų sportininkų irklavimas nuo sveikųjų labai daug nesiskiria. Augustui reikėjo nupirkti atskirą valtį, kuri yra šiek tiek platesnė už įprastą, šonuose turi plūdurus, kurie užtikrina, kad sportininkas su valtimi neapsiverstų. Neįgalusis yra pritvirtinamas prie valties sėdynėlės, kuri yra nejudanti.

Neįgaliųjų sportininkų irklavimas nuo sveikųjų labai daug nesiskiria

Pagrindinėse varžybose neįgalieji ir sveikieji sportininkai irkluoja kartu, toje pačioje trasoje, Rugpjūčio paskutinį savaitgalį Prancūzijoje šiemet vyks pasaulio irklavimo čempionatas, į kurį kartu su šalies irklavimo elitu turėtų vykti ir A. Navickas. Sportininko tikslas – 2016 metų Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės.

„Tokioms šalims kaip Lietuva, kurios rengia pirmą savo neįgalų sportininką, tarptautinė irklavimo federacija apmoka dešimties dienų stovyklą užsienyje ir dalyvavimo išlaidas pirmoje regatoje“, – apie FISA pagalbą pasakojo LIF prezidentas Dainius Pavilionis.

Šiemet A. Navickas vandenyje dar nesitreniravo, iki šiol gerino fizinį parengtumą treniruočių salėje. Sporto klubas „Impuls“ Klaipėdoje suteikė galimybę Augustui sportuoti nemokamai. Tačiau šylant orams jau greitai prasidės treniruotės ant vandens.

Praėjusių metų lapkritį A. Navickas dalyvavo LRT laidoje „Bėdų turgus“. Joje sportininkui Lietuvos motociklistų asociacija skyrė tūkstantį litų, Seimo narys Naglis Puteikis prisidėjo 1,5 tūkst. litų, verslininkas Aidas Kaveckis pasirengimui parolimpiadai skyrė 5 tūkst. litų. Be to, A. Navickui buvo padovanotas itin reikalingas rankinis varytuvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius