-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ners į NBA panašų „burbulą“: Danas Rapšys – revoliuciją sukėlusioje lygoje

Danas Rapšys pirmą kartą šoks į Tarptautinės plaukimo lygos (ISL) varžybas – komercines lenktynes, kuriose įvairioms komandoms atstovaujantys plaukikai kovoja dėl solidžių premijų.
Dano Rapšio triumfas ir apmaudas
Dano Rapšio triumfas ir apmaudas / „Scanpix“ nuotr.

Dėl kitų varžybų praleidęs premjerinį ISL sezoną pernai, kuomet 20 mln. dolerių biudžetą surinkusios varžybos debiutavo, Danas Rapšys plauks revoliucinėje plaukimo lygoje šiemet.

Dar vasaros pradžioje kvietimą į ISL varžybas gavęs geriausias Lietuvos plaukikas trečiadienį patvirtino informaciją.

„Pagaliau galėsiu tarptautiniu lygiu parodyti, ką reiškė treniruotės šiuo sudėtingu metu. Startuoja Tarptautinė plaukimo lyga (ISL). Mane pakvietė „Energy Standard” komanda, pernai tapusi ISL čempione, – pranešė D.Rapšys per savo socialinį puslapį. – Labai laukiu susitikimo su gerai pažįstamais komandos draugais ir tos akimirkos, kai vėl pajusiu tarptautinių varžybų skonį.

Jau spalį mėnesiui išvykstu į savotišką ISL „burbulą“ (panašiai kaip NBA) – į Solidarumo stovyklą Budapešte. Ten bus sudarytos idealios sąlygos treniruotis ir dalyvauti varžybose. Laukia keturios varžybų serijos: spalio 16-17, lapkričio 2-3, 9-10 ir 14-15 dienomis. Visais įspūdžiais dalysiuos su jumis, iš kurių girdžiu tiek palaikymo žodžių. Dėkoju jums!”

Dėl COVID-19 pandemijos ISL ilgai tylėjo dėl šio sezono starto, bet galiausiai nusprendė rengti antrą sezoną.

ISL plauks ir kitas lietuvis

Per pirmąjį sezoną iš Lietuvos plaukikų ISL varžėsi vienintelis Simonas Bilis.

2017 metais pasaulio čempionu tapęs S.Bilis patvirtino, kad ir šį sezoną lenktyniaus ISL.

„Scanpix“/AP nuotr./Simonas Bilis džiaugėsi pergale su „Energy Standart“ plaukimo komanda.
„Scanpix“/AP nuotr./Simonas Bilis džiaugėsi pergale su „Energy Standart“ plaukimo komanda.

26 metų plaukikas vėl atstovaus pernai nugalėtoja tapusiai Prancūzijos komandai „Energy Standart“.

Metė iššūkį Tarptautinei federacijai

ISL buvo įkurta pastaraisiais metais, kai daug plaukimo žvaigždžių ėmė kelti klausimus dėl Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) neveiksnumo, vertybių ir žemų premijų varžybose.

Iš Italijoje rengiamų vienadienių varžybų išsivysčiusi Ukrainos milijardieriaus Konstantino Grigorišino valdomos „Energy Standart Group“ remiama ISL ryžosi permainoms.

ISL pažadėjo 20 mln. dolerių prizinį fondą ir nusibraižė aiškų garbės kodeksą – varžybose negali dalyvauti dėl dopingo anksčiau jau diskvalifikuoti plaukikai, pavyzdžiui, tarp jų daugkartinė pasaulio čempionė Julija Jefimova.

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova

Nors FINA padidino premijas ir pagrasino diskvalifikuoti ISL pasirinkusius atletus, plaukimo žvaigždės drąsiai startavo spalį debiutavusios naujos plaukimo lygos varžybose, kuriose daug dėmesio skiriama šou - plaukimo rungtis supa moderni muzika, nebūna atrankos varžybų ar pusfinalių.

Praėjusį sezoną ISL varžėsi 8 komandos – keturios JAV ir keturios Europos, pakvietusios pas po 24 elitinius plaukikus – 12 moterų ir 12 vyrų.

Pluoštą įvairių komandų kvietimų sulaukęs D.Rapšys buvo pasirinkęs „Energy Standart“ komandą, bet galiausiai jis nusprendė nesiblaškyti ir tęsti startus FINA pasaulio taurės varžybas, kuriose jau buvo nuėjęs dalį kelio kovojant dėl galutinės premijos.

„Energy Standart“ komandai atstovavo kitas panevėžietis S.Bilis, su komanda tapęs pirmųjų varžybų spalį ir gruodį pasibaigusio sezono nugalėtoju.

ISL plaukikai varžosi ir komandinėje, ir asmeninėje įskaitoje, rinkdami taškus, skirtus už užimtas vietas.

Dviejų dienų trukmės varžybos vyko trijose JAV miestuose, Neapolyje, Budapešte, Londone, o finalinis etapas surengtas Las Vegase.

Atitinkamai už užimtas vietas buvo numatytos piniginės premijos, o praėjusio sezono geriausia plaukike tapo švedė Sarah Sjostrum.

Švedijos plaukikė 3,5 taško aplenkusi pralaimėjimų nepatyrusį, bet vieną etapą praleidusį amerikietį Caelebą Dressellą ir prie kitų premijų buvo apdovanota papildoma 50 tūkst. JAV dolerių.

„Praėjusiais metais keturiose varžybose MVP buvo vyrai, trejose – moteris. Bet galutinėje įskaitoje ja tapo Sarah Sjostum", – trečiadienį surengtoje naujo sezono konferencijoje priminė K.Grigorišinas.

2020 metų sezono pokyčiai

Šių metų sezone ISL varžybose dalyvaus 10 komandų – prie JAV ir Europos plaukimo klubų prisideda po vieną Japonijos ir Kanados komandą.

Ekipose galės būti nuo 20 iki 32 plaukikų.

Varžybų techninio direktoriaus Apostolos Tsagkarakio teigimu, visi bus patikrinti bent du kartus dėl koronviruso prieš stovyklą Budapešte ir pirmąją stovyklos dienų, o vėliau visi bus tikrinami kas penkias dienas.

Vienose varžybose lenktyniaus keturių komandų plaukikai. Po pusfinalių keturios geriausios komandos pateks į finalą, kurio vieta dar nėra aiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius