Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinei čempionei gėda dėl Vilniaus – plaukikų situacija kaip po karo, žlunga ištisa karta

Nuo Rūtos Meilutytės triumfo Londono olimpinėse žaidynėse jau praėjo šešeri metai. 2012 metais buvo tikėtasi, kad istorinis 15-metės pasiekimas prestižinę plaukimo sporto šaką iškels į naujas aukštumas, tačiau 2018 metais Europos sostinėje Vilniuje nėra kur plaukti. Rūtos žvaigždės į baseinus atvilioti vaikai ir jų tėvai maitinami politikų pažadais, o Lazdynų ir Fabijoniškių baseinai niekaip neatsiveria. Nebeištvėrusi absurdiškos situacijos Vilniaus plaukimo bendruomenė siunčia piktą signalą premjerui Sauliui Skverneliui ir miesto merui Remigijui Šimašiui: žlunga plaukikų karta.
Lina Kačiušytė
Lina Kačiušytė / 15min.lt montažas

Šią savaitę buvo inicijuota peticija „Dėl besitęsiančios apgailėtinos sostinės plaukimo baseinų situacijos ir ištisos Vilniaus plaukikų kartos žlugdymo“.

Kritinė situacija susidarė, kai renovacijai buvo uždarytas pagrindinis miesto Lazdynų baseinas, o Fabijoniškių baseinas pastatytas, bet ne atidarytas. Pagal pirminius pažadus abu jau turėjo veikti, tačiau atidarymai vėluoja, o Vilniaus plaukikų tėvų kantrybės taurė persipildė.

Suprasti akimirksniu

  • Vilniaus Fabijoniškių baseinas, kurio statybų pusę kainos finansavo Lietuvos Respublikos Vyriausybė, turėjo būti atidarytas 2018 metų vasario 16 dieną arba vėliausiai 2018 metų kovo 11 dieną. Praėjus septyniems mėnesiams, Fabijoniškių baseinas dar neveikia.
  • Nacionalinės reikšmės objektas Lazdynų baseinas (Lazdynų daugiafunkcis sveikatinimo centras) (didele dalimi finansuojamas iš Europos Sąjungos lėšų) turėjo atsidaryti 2018 metų pabaigoje – 2019 metų pradžioje. Pavasarį ir vasarą Lazdynų baseino statybvietėje vyko spartūs darbai, bet vasaros pabaigoje darbai visai sustojo, statybinių kranų nebeliko ir statybvietė šiuo metu yra tuščia.

Žlunga vaikų ir trenerių svajonės

„Ši mūsų peticija yra ne tik apie beviltiškai nesibaigiančias baseinų statybas, o apie virš tūkstantį tiesiogiai tokios apgailėtinos situacijos paliestų vilniečių šeimų (vaikų, tėvų, trenerių). Vilniaus valdžios požiūris į sportuojantį jaunimą, kad jis viską pakęs ir kad treniruotis jis gali bet kur ir bet kada, yra protu nesuvokiamas. Žlunga sportuojančių vaikų ir trenerių svajonės, siekiai, žlugdoma motyvacija, ko nors siekti, ugdyti savo talentus“, – peticijoje rašo Vilniaus plaukikų tėvų atstovė Diana Černiauskaitė.

Praėjusiais metais dėl baseinų uždarymo vaikus į Elektrėnus ir Širvintas treniruotis veždavo Vilniaus savivaldybė, bet ši akcija jau baigėsi, o plaukikų grafikas išsiderino.

„Tokia yra šių dienų Europos valstybės sostinės sportininkų kasdienybė. Norite išgirsti apie kokybę, apie sporto pasiekimus? Norite didžiuotis tais pasiekimais? Ateiti pasveikinti rūtų meilutyčių, parvežus Vilniui ir Lietuvai medalius? Kada bus sukurtos sąlygos iškovoti tuos medalius? Nes „laikina“ baseinų krizė sostinėje jau tęsiasi antrus metus“, – piktinasi Vilniaus plaukikai.

Olimpinė čempionė: kur dar rasite blogiau?

Peticiją jau pasirašė garsūs Lietuvos sportininkai: olimpinės čempionės Laura Asadauskaitė ir Lina Kačiušytė, Giedrius Titenis, Andrejus Zadneprovskis, Povilas Strazdas ir kiti.

1980 metais olimpine čempione 200 metrų krūtine rungtyje tapusi Lina Kačiušytė sako, kad situacija yra liūdna ir gąsdinanti.

Tiesa, buvusi plaukikė nesitiki, kad šis pagalbos šauksmas bus išgirstas: „Kas paskatino pasirašyti? Skęstantys vaikai. Masiškai. Ir situacija Vilniaus mieste. Kur jūs dar rasite blogiau? Parodykite man Europos sostinę, kurioje nei normalaus stadiono, nei baseino.“

L.Kačiušytė skaičiuoja, kad tokia bloga plaukikų situacija Vilniuje buvo tik po Antrojo pasaulinio karo.

„Čia pokario metai. 1955-ais buvo pastatytas „Žalgirio“ baseinas. Va tada tai buvo ubagynas, niekas pinigų neturėjo. O dabar labai liūdna, kad toliau savo nosies ir kišenės nieko nemato. Jeigu vaikų nemokysime plaukti, tai iš kur bet vienas plaukikas atsiras? Turi praeiti tūkstančiai, kad vienas talentingas atsirastų“, – įspėja olimpinė čempionė.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos olimpiečių asociacijos posėdis LTOK biure. Lina Kačiušytė
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos olimpiečių asociacijos posėdis LTOK biure. Lina Kačiušytė

L.Kačiušytė baiminasi, kad sostinės baseinų laukia Nacionalinio stadiono likimas: „Juokas juokais, bet labai gaila. Aš jau prisiplaukiojau ir man nebereikia, bet jaunimo labai gaila. Supuvusiuose baseinuose, kai plaukiojo, jau buvo žala. Jiems su galvom negerai.“

Stebuklai Argentinoje

Tiesa, nors šalies baseinų būklė yra apverktina, Lietuvos plaukikai nuolat sugeba nustebinti. RūtOs Meilutytės ir panevėžiečio Dano Rapšio pėdomis seka ir jaunesni plaukikai.

Šiuo metu Argentinoje vykstančiose jaunimo olimpinėse žaidynėse Lietuvai auksą jau iškovojo Agnė Šeleikaitė, laimėjusi 50 metrų krūtine finalą. Į 100 metrų krūtine finale pateko ir 16-metė Kotryna Teterevkova.

Olimpinė čempionė pabrėžia, kad merginų pasiekimai yra stebuklingi, žinant, kur jos treniruojasi.

„Agnė treniruojasi tame pačiame surūdijusiame baseine, kurį rodė Rūta Meilutytė. Nesugeba ten net atnaujinti ar padažyti. Jeigu jaunimo olimpine čempione tapo, tai reiškia, kad tai yra talentas. Nes sąlygos, tai... Kaune tai dar Kaune, bet šiaip tai apverktinos“, – pabrėžė L.Kačiušytė.

Viena perspektyviausių jaunųjų plaukikių K.Teterevkova svarbiausiam sezono startui rengėsi chaotiškai: „Vilniuje ji tobulėjo iki praėjusių metų, kai Lazdynuose dar galėjo plaukti, o dabar tai belekur.“

Kipro Štreimikio nuotr./Kotryna Teterevkova ir Agnė Šeleikaitė
Kipro Štreimikio nuotr./Kotryna Teterevkova ir Agnė Šeleikaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius