-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionę skandina dopingo byla: „Tai šokas ir absurdas“

Ievos Adomavičiūtės gyvenimo svajonė dūžta. 26 metų irkluotojai skirta dvejų metų diskvalifikacija, dėl kurios nuplauks geriausi karjeros metai, o taip pat Tokijo olimpinės žaidynės. Ji turėjo ambicijų ten užlipti ant garbės pakylos su savo partnere valtyje Milda Valčiukaite, bet viską sujaukė per dopingo testą kaunietės irkluotojos organizme aptiktas higenaminas. „Išlieti ašarų kalnai ir sudužusios svajonės, – savijautą 15min apibūdino I.Adomavičiūtė. – Prarandu viską, dėl ko tiek metų stengiausi.“
15min studijoje – pasaulio irklavimo čempionės Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė.
Ieva Adomavičiūtė 2018 m. laimėjo pasaulio irklavimo čempionato auksą. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Atrodė, kad tai bus įprastas pratybų trečiadienis, kai apie 6 valandą ryto dopingo kontrolieriai pasibeldė į Ievos Adomavičiūtės duris.

Tuo metu ji dalyvavo treniruočių stovykloje, esančioje prie Galvės ežero Trakuose.

Ankstyvas vizitas nestebino, nes specialioje ADAMS sistemoje sportininkai dažnai patys pažymi, kur bus ryto valandomis – dienos vietą įvardyti būna sunkiau.

I.Adomavičiūtė pateikė mėginius tą rugpjūčio 19 dieną ir ruošėsi kitoms varžyboms.

194 cm ūgio kaunietės tituluotą irklavimo partnerę Mildą Valčiukaitę vasarą surakino nugaros skausmai, tad I.Adomavičiūtė bandė patekti į Europos čempionatą persėdusi į vienvietę valtį ir varžydamasi su Lina Šaltyte-Masilioniene.

Rugsėjo 15 dieną I.Adomavičiūtė nusiyrė 10 sek. greičiau už pagrindinę varžovę, o po starto Trakuose važiavo į parduotuvę, kai pastebėjo, kad įkrito laiškas iš Lietuvos antidopingo agentūros.

„Pagalvojau, kad tai kažkokia klaida. Negali būti. Bet ten buvo parašyta, kad aš pažeidžiau antidopingo taisykles“, – prisiminė I.Adomavičiūtė.

Suprasti akimirksniu

  • 2018 m. Ieva Adomavičiūtė irkluodama porinę dvivietę valtį su Milda Valčiukaite Bulgarijoje iškovojo pasaulio čempionato auksą. Tais metais 24 metų bendraamžės laimėjo ir Europos pirmenybių bronzą. 2018 m. duetas buvo pripažintas geriausia komanda „LTeam“ apdovanojimuose.
  • 2019 m. I.Adomavičiūtė ir M.Valčiukaitė iškovojo olimpinį kelialapį.
  • 2020 m. rudenį I.Adomavičiūtė pristabdė karjerą dėl dopingo bylos, o M.Valčiukaitei buvo atlikta nugaros operacija.
  • 2021 m. M.Valčiukaitė sugrįžo į valtį, kaip ir buvusi jos partnerė Rio olimpinėse žaidynėse Donata Vištartaitė-Karalienė. Ji sugrįžo į irklavimą po pertraukos karjeroje ir dvynukų gimimo.

Kas tas higenaminas?

Lietuvos antidopingo agentūra pranešė, kad atėjo duomenys iš Lenkijos laboratorijos, kur buvo ištirtas prieš mėnesį irkluotojos priduotas šlapimo mėginys.

Nustatyta, kad jame buvo higenamino – 2017 metais į pasaulio antidopingo agentūros juodąjį sąrašą įtrauktos medžiagos, kuri veikia kaip tam tikras stimuliatorius. Sportininkams tai gali suteikti energijos, jis taip pat vartojamas metant svorį.

Tačiau I.Adomavičiūtė teigė, kad net nežinojo, kas tai yra higenaminas.

„Galiu duoti ranką nukirsti – aš nepirkau jokio produkto, kuriame būtų draudžiama medžiaga, – tvirtino I.Adomavičiūtė. – Kadangi ši medžiaga augalinė, ji dažnai būna arbatose, svoriui mesti skirtuose produktuose, naudojama kinų medicinoje.

Bet aš iki šiol negaliu tiksliai pasakyti, iš kur ji pas mane atsirado. Pabandžiau viską atsiminti, ką esu gėrusi ar naudojusi. Surašiau visus maisto papildus, kuriuos esu turėjusi ir tais metais galbūt galėjau vartoti. Nė viename papilde nebuvo tos medžiagos. Man tai sunku paaiškinti.“

„Scanpix“/AP nuotr./Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė triumfavo pasaulio pirmenybėse Bulgarijoje.
„Scanpix“/AP nuotr./Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė triumfavo pasaulio pirmenybėse Bulgarijoje.

Irkluotoja pasakojo iškart pasisiūlusi atvykti į Lietuvos antidopingo agentūrą ir paaiškinti, ką tik gali. Pakvietė sporto gydytoją Mantvydą Šilkūną ir ėmė nagrinėti naudotus maisto papildus.

Šalia Trakuose buvo jos brolis Aurimas Adomavičius ir kitas Lietuvos vyrų keturvietės narys Martynas Džiugys.

„Jie matė mano reakciją. Tai buvo bemiegės naktys. Mes tiek tikrinome, tiek ieškojome, kad rastume tą medžiagą. Aš vis tikėjau, kad dalyvausiu Europos čempionate, kad įvyko kažkokia klaida.

Net minčių nebuvo, kad viskas taip ilgai užsitęs ir visa padėtis pavirs į didelį nesusipratimą“, – sakė I.Adomavičiūtė.

I.Adomavičiūtės teigimu, tirti į laboratorijas Lenkijoje ir Vokietijoje jie siuntė papildus ir maisto produktus, nors kiekvienas tyrimas kainavo po 350 eurų.

„Siuntėme 7–8 produktus, tarp jų ir žaliąją arbatą, – pasakojo irkluotoja. – Turėjau atsiminti visas gertas arbatas. Be žalios arbatos, daugiau lyg ir nieko negėriau.

Jei būčiau ką nors draudžiama vartojusi, iškart prisipažinčiau, nes tai galbūt sušvelnintų bausmę. Kvaila, bet nežinojau, ką prisipažinti, nes nežinau, kaip tai atsirado.“

I.Adomavičiūtė pabrėžė, kad net motyvų vartoti uždraustą medžiagą nebuvo – svarbių varžybų tuo metu nebuvo, o dietos pastarąjį kartą laikėsi 2019 metais – jai nėra būtina tilpti į tam tikrą svorio kategoriją.

Prisimena azijietišką maistą

I.Adomavičiūtė paprašė pagalbos advokatės Salomėjos Zaksaitės, kuri pradėjo aiškintis giliau.

Kartu jos bandė darsyk sudėlioti įvykių seką ir prisiminti, ką irkluotoja gėrė ir valgė per savaitę iki testo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė.

Biocheminė higenamino specifika rodo, jog higenaminas pasišalina iš organizmo po 7–10 dienų, tad žūtbūt reikėjo mintyse atkurti rugpjūčio 10–19 dienomis vartotus produktus.

Advokatės baigiamojoje kalboje teigiama, kad prieš testą I.Adomavičiūtė sportavo stovykloje Šventojoje, kur vakarieniavo azijietiško maisto kavinėje, o prieš testą pirmadienį ir antradienį Trakuose galėjo valgyti tailandietišką pastą.

Sportininkės interesus ginanti teisininkė S.Zaksaitė tvirtino, kad higenaminas slepiasi po įvairiais azijietiškų augalų pavadinimais, įskaitant lotoso šaknį ar laukinį imbierą.

„Atitinkamai yra nemaža tikimybė, jog medžiaga galėjo patekti į jos organizmą dėl valgyto maisto“, – teigė S.Zaksaitė.

Vėliau paaiškėjo, kad I.Adomavičiūtės organizme higenamino koncentracija siekė 23,03 ng/ml.

Tai yra maždaug dusyk daugiau nei Tarptautinės antidopingo agentūros leidžiama higenamino koncentracija (10 ng/ml.), bet 11 kartų mažesnė nei 2017 metais aptikta Rusijos imtynininko Anzoro Boltukajevo kūne.

„Koncentracija yra labai maža. Biochemijos specialistai sakė, kad man ji absoliučiai jokio pranašumo nesuteikia. Gaila, kad už tokį dalyką gresia dveji metai“, – sakė I.Adomavičiūtė.

Į žaidynes yrėsi antrą kartą

I.Adomavičiūtė dar nėra startavusi olimpinėse žaidynėse.

Prieš dešimtmetį ji su M.Valčiukaite sužibo auksu pasaulio ir Europos jaunimo varžybose, bet paskui jų duetas buvo ilgam išsiskyręs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Adomavičiūtė

I.Adomavičiūtė nusprendė priimti vieną iš šešių pasiūlymų ir persikėlė sportuoti bei studijuoti į Vašingtono valstybinį universitetą, įgijo baigė verslo vadybos specialybę, o 2015 ir 2016 metais tapo pavienių valčių planetos čempione jaunimo (iki 23 metų) varžybose.

Šiuo metu irkluotoja studijuoja sporto industrijos vadybą Mykolo Romerio universitete. Programos vadovė ir pasiūlė kreiptis teisinės pagalbos į S.Zaksaitę, kuri, be praktinės veiklos, yra ir viena šios programos dėstytojų.

I.Adomavičiūtė bandė patekti į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, bet tada ten atstovauti šaliai vienviečių varžybose išvyko L.Šaltytė-Masilionienė, o I.Adomavičiūtė viešai svarstė, jog varžovei olimpinius vartus atrakino sužadėtinis, dabar vyras Mantas Masilionis, buvęs Lietuvos irklavimo rinktinės treneris.

Tuo metu M.Valčiukaitė trofėjus krovėsi irkluodama su penkeriais metais vyresne Donata Vištartaite-Karaliene.

Vytauto Dranginio nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė

Nors po Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse laimėtos bronzos D.Karalienė nusprendė pasitraukti iš sporto dėl nuovargio ir išsekimo, jaunimo laikų duetas vėl sulipo.

Iš JAV sugrįžusi I.Adomavičiūtė prisidėjo prie M.Valčiukaitės ir ši įgula taip pat tapo viena stipriausių pasaulyje – 2018 metų Europos čempionate Glazge jos iškovojo bronzą, o tais pačiais metais Bulgarijoje pasiekė didžiausią karjeros laimėjimą – pasaulio čempionato auksą.

„Scanpix“/AP nuotr./Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė triumfavo pasaulio pirmenybėse Bulgarijoje.
„Scanpix“/AP nuotr./Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė triumfavo pasaulio pirmenybėse Bulgarijoje.

Nors 2019 metai nebuvo sėkmingi – penktoji vieta Europos pirmenybėse ir devintoji pasaulio čempionate, buvo užtikrintas bilietas Lietuvai į porinių dviviečių valčių varžybas Tokijuje.

„Galvojau, kad šiose olimpinėse žaidynėse 100 proc. dalyvausiu, – kalbėjo I.Adomavičiūtė. – Kokia turėčiau būti kvaila, kad rizikuočiau antrą kartą prarasti dalyvavimą olimpinėse žaidynėse? Juk tai buvo mano tikslas jau aštuonerius metus.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./15min studijoje – pasaulio irklavimo čempionės Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./15min studijoje – pasaulio irklavimo čempionės Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė.

Skųsti verdikto neketina

Irkluotoja teigė nieko neslėpusi nuo antidopingo specialistų ir Lietuvos irklavimo federacijos prezidento Dainiaus Pavilionio, iš kurio jautė palaikymą jai ypač sudėtingoje byloje.

Kad ir kaip būtų, verdiktas byloje priklausė ne irkluotojams, o Lietuvos antidopingo taisyklių pažeidimo bylas nagrinėjančiai komisijai.

Iš dviejų teisininkų ir gydytojo sudaryta komisija ilgai delsė priimti sprendimą ir irkluotojos stovyklai buvo atsiradusi viltis, jog įprastą dvejų metų diskvalifikaciją pavyks bent jau sušvelninti – galbūt iki šešių mėnėsių, kas paliktų šansą startuoti olimpinėse žaidynėse.

Tačiau pirmadienį I.Adomavičiūtė sulaukė laiško, kad jai skiriama dvejų metų diskvalfikacija.

Ji negalės varžytis iki 2022 metų rugsėjo 15 dienos.

Sportininkė dar turės teisę pateikti skundą, tačiau realiai apsukti bylos eigą įmanoma būtų tik Sporto arbitraže.

Bet bylos tęsinys Lozanoje (Šveicarija) kainuotų bent 18 tūkst. eurų.

Po penkių įtemptų mėnesių iki nuosprendžio I.Adomavičiūtė toliau mojuoti kovos irklais nebeplanavo.

„Kiekvieną kartą, kai kalbu šia tema, man kaupiasi ašaros, – sakė ji. – Negaliu patikėti, kad tai galėjo man nutikti.“

VIDEO: Pasaulio čempionės – unikalus duetas: „Visi stebisi, kaip mes galime kartu irkluoti“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius