Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiklydo vertime: skandalingojo kinų plaukiko teismą sutrikdė pasimetę vertėjai

Penktadienio rytą Šveicarijoje prasidėjo Kinijos plaukiko Sun Yango teismas. Dėl skandalingų veiksmų prieš dopingo kontrolierius jam gresia nuo dvejų iki aštuonerių metų diskvalifikacija, tačiau pirmąją teismo dieną sutrikdė tinkamai savo darbo neatlikę vertėjai.
Sun Yangas
Sun Yangas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Plaukimas Sun Yang

Į anglų ir kinų kalbas teismo klausymą turėję versti vertėjai to padaryti tinkamai nesugebėjo, o tai supykdė net ir Sun Yango advokatą Ianą Mekiną.

Pirmoje Sporto arbitražo teismo sesijoje, kuri, kaip suplanuota, turėtų trukti net 12 valandų, Kinijos plaukikas turi pateikti savo įžanginę kalbą, o taip pat teismas ketina įvykdyti ir kryžminę apklausą.

Visgi įprastas procesas buvo sutrikdytas nekompetetingų vertėjų, dėl kurių teko atsiprašyti net ir teisėjų kolegijos pirmininkui Franco Frattini.

„Atleiskite už prastą kokybę ir netinkamą argumentų interpretaciją“, – sakė F.Frattini po to, kai klausimai ir parodymai ne kartą buvo išversti ne taip, kaip turėtų.

Manoma, kad dėl sklandaus teismo darbo sutrikdymo, nuosprendis Sun Yangui turėtų būti paskelbtas tik kitąmet.

Jeigu bus diskvalifikuotas, Kinijos plaukikas turės praleisti 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes, kuriose jis siektų papildyti savo olimpinių medalių kolekciją – joje jau yra 3 aukso, 2 sidabro ir 1 bronzos apdovanojimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sun Yang'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sun Yang'as

Primename, kad Kinijos plaukikas kaltinamas savo kraujo mėginio sudaužymu – tai per 2018 metų rudenį ne varžybų metu atliktą testą plaukiko motinos nurodymu padarė Sun Yango asmeninis sargybinis.

Per dopingo kontrolierių vizitą Kinijoje kilo konfliktas, bet lieka neatsakytų klausimų – ar plaukimo žvaigždę aplankę trys dopingo kontrolieriai tinkamai užpildė tikrinimo protokolus ir kitus reikiamus dokumentus.

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) yra užstojusi Sun Yang'ą, pavadinusi jo elgesį „labiau probleminiu nei agresyviu“.

Tačiau WADA įsitikinusi, kad Kinijos plaukikas pažeidė taisykles, atsisakęs pateikti kraujo ir šlapimo mėginius.

Daugiau nei šimtas žiniasklaidos atstovų susirinko Šveicarijoje, kur vyksta teisinė kova. „Gaila, kad negalime parduoti bilietų, – pastebėjo Sporto Arbitražo atstovas Johnas Coatesas. – Susidomėjimas yra milžiniškas.“

Sun Yango teismas yra pirmasis per 20 metų, kurį Sporto arbitražo teismas vykdo viešai.

Kas tas Sun Yangas?

Kinijos plaukikas savo tėvynėje yra populiarus tarsi krepšinio žvaigždė Yao Ming'as.

Sun Yang'as tapo pirmuoju kinu, laimėjusiu olimpinį plaukimo aukso medalį, kai 2012 metais Londone triumfavo 400 m laisvuoju stiliumi rungtyje. Jis iškovojo dar vieną auksą 1500 m distancijoje Londone, o trečią olimpinį auksą pelnė 200 laisvuoju stiliumi rungtyje 2016 metais Rio de Žaneire.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos plaukikas Sunas Yangas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos plaukikas Sunas Yangas

Sun Yangas jau buvo diskvalifikuotas dėl dopingo trims mėnesiams 2014 metais, o savo tėvynėje buvo patekęs į avariją, nors savo „Porshe“ vairavo be teisių.

Šių metų pasaulio čempionate Sun Yangas ketvirtą kartą laimėjo planetos pirmenybių 400 m laisvuoju stiliumi rungtį, kurioje D.Rapšys finišavo ketvirtas.

Kitoje rungtyje – 200 m laisvuoju stiliumi – D.Rapšys buvo greičiausias, bet lietuvis buvo diskvalifikuotas dėl nežymaus krustelėjimo prieš šuolį į vandenį, o antram finišavusiam Sun Yangui atiteko dar vienas aukso medalis.

„Scanpix“ nuotr./Dano Rapšio triumfas ir apmaudas
„Scanpix“ nuotr./Dano Rapšio triumfas ir apmaudas

Sun Yangas šiemet papildė pasaulio pirmenybių aukso medalių skaičių iki 11, bet tuo pat metu užsitraukė varžovų kritiką.

Australas Mackas Hortonas ir britas Duncanas Scottas atsisakė lipti ant tos pačios garbės pakylos drauge su dopingo skandalu įtariamu kinu.

D.Rapšys kino nekaltino ir su juo sutaria visiškai gerai. Bet vargu, ar lietuvis labai liūdėtų, jei nuosprendis Šveicarijoje eliminuotų kiną iš Tokijo olimpinių žaidynių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius