-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pati save nustebinusi R.Meilutytė sustoti neketina: „Noriu tęsti, ką darau dabar“

Po geriausio Lietuvai Europos plaukimo čempionato į gimtąją šalį sugrįžę plaukikai džiaugėsi savo pasiekimais, kai kurie apgailestavo dėl neišpildytų lūkesčių, o žemyno čempione tapusi Rūta Meilutytė pripažino – nustebino ji ir pati save.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Devyni Lietuvos plaukikai išvyko į Europos čempionatą Romoje, o net trečdalis – trys – iš jų sugrįžo su medaliais.

R.Meilutytė tapo čempione 50 m krūtine rungtyje ir laimėjo bronzą dvigubai ilgesnėje distancijoje, Andrius Šidlauskas pasipuošė bronza 100 m krūtine varžybose, o Kotryna Teterevkova laimėjo bronzą 200 m krūtine plaukimo finale.

Dar tris kartus lietuviai plaukė finale – K.Teterevkova liko už R.Meilutytės nugaros ketvirtoje pozicijoje 100 m distancijoje, D.Rapšys ir A.Šidlauskas užėmė penktąsias vietas atitinkamai 200 m laisvuoju stiliumi ir 200 m krūtine finaluose.

„Džiaugiamės rezultatais. Asmeniniai rekordai visada tenkina federaciją, kai plaukiame Europos, pasaulio čempionatuose, bet turime ne tik rekordų, bet ir finalų, medalių, gausiausią jų kraitį per visą mūsų plaukimo istoriją – labai džiaugiamės, – pasitikęs plaukikus Europos čempionatą įvertino prieš mėnesį pareigas pradėjęs eiti Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas, buvęs plaukikas Saulius Binevičius. – Kaip sakiau čempionato pradžioje, turėjome bendrą rinktinės nuotrauką, kur visi šypsomės, visi tikrai puikios nuotaikos. Rezultatai tokie patys, kokie buvo ir nuotaika. To ir palinkėčiau rinktinės nariams – ateityje stebinti mus savo rezultatais.“

„Sezonas buvo įtemptas ir sudėtingas. Pirmiausia, buvo pasaulio čempionatas, po to turėjome pratęsti iki Europos čempionato, – apie iššūkius 2022-aisiais kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas. – Gal ir rezultatams tai kiek atsiliepė, nes per šešias savaites nepasiruoši iš naujo. Labai džiaugiuosi šiuo čempionatu, jis man pats geriausias – trys žmonės laimėjo medalius, kovojo finaluose. Džiaugiuosi kiekvienu iš sportininkų, kurie atiduoda save aukščiausio lygio varžybose. O svarbiausia yra komandinė dvasia – vienas už kitą, visi už vieną. Man pats smagiausias momentas, kad džiaugiamės visi kartu.“

Rūta nustebino pati save

Daugiausiai dėmesio ir prieš čempionatą, ir jo metu, ir po pirmenybių Romoje sulaukė R.Meilutytė.

Tik praėjusių metų pabaigoje į sportą grįžusi 25-erių kaunietė jau ir birželį stebino savo greičiu, kai tapo pasaulio čempione Budapešte, o dar greitesnė buvo Romoje.

„Čempionatą vertinu labai gerai, – sakė Rūta. – Labai džiugina, kad tikrai jaučiasi komandinė dvasia. Visi vienas kitą palaiko, mėgaujasi procesu. Gavau ir pati daug pamokų, ir patirties įgavau. Aukštų lūkesčių sau nekėliau, net pati save nustebinau ir labai džiaugiuosi savo progresu, kur esu dabar kaip žmogus, kaip sportininkė. Geras pagrindas padėtas ir dedamas. Norisi tobulėti ir toliau daryti dalykus kuo geriau, judėti į priekį. Labai daug pozityvių dalykų išsinešiu iš čempionato.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rūta Meilutytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rūta Meilutytė

Pakeliui link aukso R.Meilutytė pagerino sau pačiai priklausiusį Lietuvos 50 m krūtine rekordą, kurį buvo užfiksavusi dar 2013 metais.

Per 29,44 sek. link finišo pusfinalyje nuskriejusi lietuvė pripažino, kad net ją pačią toks greitis nustebino.

„Ne Lietuvos rekordas nustebino, bet pačios asmeninis rezultatas. 50 metrų tikrai nustebino, tikrai nesitikėjau, nes ir kūnas atrodė nieko panašaus į tą aukščiausios formos. Irgi įdomi patirtis buvo tokį rezultatą padaryti, galbūt jaučiantis ne taip, kaip įsivaizdavau“, – sakė R.Meilutytė.

Tikrai nesitikėjau, nes ir kūnas atrodė nieko panašaus į tą aukščiausios formos.

Jos pergalė lėmė, kad legendiniame Romos „Foro Italico“ baseine paskutinę čempionato dieną skambėjo Lietuvos himnas. Jis suteikė R.Meilutytei iki tol dar nepatirtą jausmą.

„Daug malonumo tai suteikė. Keista vėl lipti ant pakylos. Dažniausiai mintyse negiedodavau, bet pirmą kartą stengiausi eiti su himnu, pagalvojau, kad tikrai gražius žodžius turime himne. Didžiulė garbė stovėti ant pakylos ir priminti pasauliui, Europai apie mūsų mažytę šalį, kad esame stiprūs ir galingi“, – sakė pasaulio ir Europos čempionė.

Tik prieš devynis mėnesius į plaukimą sugrįžusi R.Meilutytė tikina, kad sprendimas nėra lengvas, bet kasdienis darbas padeda jai žengti tolyn.

„Tai vykstantis procesas. Nesakyčiau, kad priėmus sprendimą staiga viskas išsisprendžia, turi tą sprendimą priimti kiekvieną dieną iš naujo. Galbūt tai sunku daryti, kai yra begalybė kitų pasirinkimų, kuriuos gali priimti, veiklų, kurias gali daryti. Tas pats fizinis nuovargis. Paskutiniu metu labai daug dirbau su susikaupimu, sunku tikrai būdavo išlaikyti dėmesį vienam dalykui, pvz., plaukimui. Bet tai yra procesas“, – aiškino Rūta.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova

Laimėjusi du aukso ir du bronzos apdovanojimus žemyno ir planetos pirmenybėse, R.Meilutytė nežvelgia pernelyg toli, bet sustoti nežada.

Nors pasaulio trumpo baseino čempionate Australijoje ji veikiausiai nedalyvaus, tačiau neatmeta galimybės pasirodyti pasaulio taurės etapuose.

„Aš toliau noriu tęsti, ką darau dabar. Buvo smagios varžybos, daug pasiėmiau teigiamų dalykų iš jų. Galbūt tas padeda toliau eiti ir tęsti tai, ką darau – plaukti ir stengtis tobulėti, – sakė R.Meilutytė, pažvelgusi į ateitį. – Trumpo baseino čempionatas vyks labai toli, Australijoje, tai reikalautų ilgo pasiruošimo ir aklimatizacijos. Nežinau, ar verta būtų vykti į jį, galimai to nebus. O pasaulio taurė yra horizonte, tai pailsėjusi ir grįžusi į baseiną nuspręsiu. Dabar nėra skubos priimti sprendimą. Jeigu bus noro, tai kodėl gi ne, smagios yra pasaulio taurės, gera proga pasipraktikuoti varžyboms.“

O ties kuo norėtų Europos ir pasaulio čempionė padirbėti labiausiai?

„Norėčiau padirbėti ties ištverme, dabar tikrai jos nepasakyčiau, kad daug turiu. Daug dalykų, ką norėčiau pagerinti. Bet esu labai patenkinta viskuo, kas yra dabar, labai dėkinga. Kažkokių labai aukštų tikslų nesiekiu, o ką gerinsiu ir ties kuo dirbsiu, tai leisiu sau vėl įsijausti į procesą ir viskas natūraliai susidėlios“, – sakė Rūta.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rūta Meilutytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rūta Meilutytė

Ji taip pat padėkojo už begalinį palaikymą čempionato metu.

„Palaikymas be galo didelis, jo buvo labai daug, už jį esu labai dėkinga. Ir nelaimint, ir laimint gauti tiek palaikymo yra smagu“, – džiaugėsi sportininkė.

Kiti plaukikai ir džiaugėsi, ir liūdėjo

Bronzą iš Romos parsivežęs ir pirmą medalį tokio aukšto rango varžybose pagriebęs A.Šidlauskas grįžęs į Lietuvą šypsojosi, bet apdovanojimo nesureikšmino.

„Aš sezoną vertinčiau visai neblogai. Iškeltų sau lūkesčių tikrai neįvykdžiau, bet savo pagrindinėse rungtyse pasiekiau finalus. Išėjo pasinaudoti šansu laimėti medalį. Išmokau daug pamokų, iš kurių pasimokysiu, pasiruošiu kitam sezonui. Norėsiu dirbti dar geriau, negu šiame sezone“, – sakė panevėžietis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Šidlauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Šidlauskas

Kita Europos čempionato medalininkė K.Teterevkova džiaugėsi medaliu, bet pabrėžė – ne vietos ar medaliai, o demonstruojami rezultatai ją įkvepia labiausiai.

„Labai džiaugiuosi, kad parvežiau savo pirmąjį medalį, tai pirmas mano medalis suaugusiųjų varžybose, – sakė Kotryna. – Plaukime aš neakcentuoju vietos ar medalio, mane labiau motyvuoja asmeninis tobulėjimas, stengtis kiekvienose varžybose ne tik pakilti vieta, bet ir asmeninio rezultato pasigerinimas. Jei gerini savo rezultatą, reiškia jau judi kažkur aukščiau. Vienose varžybose gali būti penktas, kitose pirmas, negali kontroliuoti kitų sportininkų.

Man šis medalis atsidėkojimas už tuos visus metus, kuriuos dirbau. Darbo buvo daug įdėta, buvo ir sėkmių, ir nesėkmių. Medalis yra motyvacija toliau sportuoti ir psichologiškai lengviau, nes gavai medalį bei žinai, kodėl gavai – nes dirbai. Dar tai motyvacija iškovoti kitos spalvos medalį.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kotryna Teterevkova
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kotryna Teterevkova

O ar labai Kotryna nuliūdo, kai tik 0,11 sek. atsiliko nuo R.Meilutytės 100 m krūtine finale, kuriame liko pirma už prizininkių trejeto?

„Aš gal labiau akcentavau ne 100 m krūtine, o 200. Rezultato prasme buvo geriau nei pasaulio čempionate, kuo džiaugiuosi. O dėl asmeninio rezultato, tai dar šiek tiek trūko. Bet nevertinu nei gerai, nei blogai. Ketvirta vieta irgi yra vieta, džiaugiuosi už Rūtą, kad iškovojo medalį. Bet nemąstau neigiamai. Daug kas klausė, ar nenuliūdau dėl ketvirtos vietos, tai ne. Ketvirta vieta irgi yra vieta, dėl jos stengiausi ir irgi reikia jėgų, kad ją pasiekčiau“, – į teigiamą pusę stengėsi žiūrėti 20-metė plaukikė.

Į finalą prasibrovė, bet medalio iš Romos neparsivežė vienas Lietuvos rinktinės lyderių Danas Rapšys. Jis šią vasarą turėjo problemų dėl kaklo traumos, o Italijos sostinėje skundėsi nepavykusia pasiruošimo stovykla.

„Aš šitą čempionatą vertinu pakankamai prastai. Savo išsikeltų tikslų tikrai neįvykdžiau, nepadariau to, kam dirbu visą gyvenimą. Bet svarbiausia žvelgti į priekį, kad žinočiau, ką turiu taisyti ir dėl ko turiu judėti į priekį. Ta penkta vieta, ar kad neplaukiau 400 metrų, kiekvienas sportininkas sau asmeniškai pasiima, dėl ko jis plaukia“, – sakė panevėžietis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Danas Rapšys
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Danas Rapšys

Jis pasidžiaugė dėl medaliais sutviskusių komandos draugų.

„Dėl ko džiaugiuosi, tai dėl komandos narių. Buvo daug medalių, kai kuriems pavyko pirmą kartą iškovoti. Tą jausmą turėtų patirti visi, nes visą gyvenimą plaukti ir nieko nelaimėti būna pakankamai liūdna. Labiausiai ko linkiu, tai, kad visi gerintume rezultatus. Tas dalykas mus ir veda į priekį, nes tos pergalės greitai pasimiršta. Praplaukiame, vakar laimėjome, o šiandien atsikėlę turėsime kažką daryti, kad vėl laimėtume. Svarbiausia žinotume, ką darome, dėl ko darome ir kad rezultatas būtų pats geriausias. Smagu dėl komandos, ačiū treneriams, kad buvome prižiūrėti. Tikiuosi, kad ateityje viskas bus dar geriau“, – sakė Danas.

Lietuvos plaukikų pasiekimai Europos čempionatuose

50 m baseinas
# Plaukikas Auksas Sidabras Bronza Iš viso
Plaukimas laisvuoju stiliumi
1. Danas Rapšys 0 1 1 2
2. Raimundas Mažuolis 0 0 2 2
Plaukimas nugara
1. Darius Grigalionis 0 2 0 2
2. Danas Rapšys 0 0 1 1
Plaukimas krūtine
1. Rūta Meilutytė 3 1 1 5
2. Robertas Žulpa 2 0 1 3
3. Giedrius Titenis 0 1 3 4
4. Andrius Šidlauskas 0 0 1 1
5. Kotryna Teterevkova 0 0 1 1
Kompleksinis plaukimas
1. Vytautas Janušaitis 0 0 1 1
25 m baseinas
# Plaukikas Auksas Sidabras Bronza Iš viso
Plaukimas laisvuoju stiliumi
1. Danas Rapšys 3 0 0 3
2. Rolandas Gimbutis 0 0 1 1
3. Saulius Binevičius 0 0 1 1
Plaukimas nugara
1. Darius Grigalionis 0 1 2 3
2. Danas Rapšys 0 0 1 1
Plaukimas krūtine
1. Rūta Meilutytė 4 0 0 4
2. Giedrius Titenis 0 0 1 1
Kompleksinis plaukimas
1. Rūta Meilutytė 1 0 0 1
2. Vytautas Janušaitis 0 6 2 8

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius