Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojus karjerai – Rūtai Meilutytei gresia diskvalifikacija dėl dopingo taisyklių pažeidimų

Rūtai Meilutytei gali tekti pasitraukti iš plaukimo varžybų. 15min žiniomis, olimpinei čempionei gresia diskvalifikacija dėl to, kad ji tris kartus prasilenkė su dopingo kontrolieriais.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Roko Darulio nuotr.

Rūta Meilutytė yra atlikusi begalę dopingo testų ir garsiai kalbėjusi apie švarų sportą.

Tačiau šįkart antidopingo taisyklės gali stipriai pakenkti 21 metų plaukikei tada, kai ji yra nutolusi nuo baseino.

Pažeidė trijų kartų taisyklę

Tarptautinės antidopingo agentūros taisyklės yra aiškios ir griežtos.

Elitiniai sportininkai privalo pildyti specialią anketą ADAMS sistemoje, pranešdami savo treniruočių ir varžybų vietą. Kiekvienai dienai turi būti nurodoma pasirinkta viena valanda nuo 5 ryto iki 23 val. vakare, per kurią atletas privalo būti paties nurodytoje vietoje. Tai gali būti namai, treniruočių salė, viešbutis ar kita vieta – svarbu, kad ji būtų nurodyta anketoje.

Pagal šią informaciją dopingo kontrolieriai gali tikrinti atletą bet kada – ne tik varžybų metu, bet ir atleto gyvenamojoje vietoje, iš anksto nepranešę apie vizitą.

Žinodami dienotvarkę, antidopingo specialistai turi teisę aplankyti atletą arba jo palaukti nustatytoje vietoje. Jie gali paprašyti kraujo ir/arba šlapimo testo mėginiui.

Tačiau per pastaruosius metus, kurių didžiąją dalį R.Meilutytė praleido treniruodamasi Los Andžele, ji tris kartus prasilenkė su ją aplankyti norėjusiais antidopingo specialistais.

Kadras iš filmo/Kadras iš filmo „Rūta“
Kadras iš filmo/Kadras iš filmo „Rūta“

O tai yra klaida su žiauria pasekme: jei tris kartus per dvylika mėnesių sportininkas išvengia testo arba neteisingai priduoda mėginius, jam gresia diskvalifikacija.

Nors Lietuvos antidopingo agentūra dar neturi oficialios informacijos apie R.Meilutytės atvejį, taisyklės ir grėsmė yra aiškios.

„Tokiais atvejais diskvalifikacija gali būti nuo vienerių metų iki dvejų metų, – 15min sakė Lietuvos antidopingo agentūros specialistė Rūta Banytė. – Lems lengvinančios aplinkybės.“

Gresia metų arba dvejų nušalinamas

Sprendimą dėl Lietuvos plaukimo žvaigždės diskvalifikacijos turi priimti Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) disciplinarinė komisija.

Iš Lozanoje (Šveicarija) įsikūrusios organizacijos žinių dar laukia Lietuvos plaukimo federacija, jau žinanti apie R.Meilutytės problemas, bet pati besiaiškindama aplinkybes.

15min žurnalisto paklaustas, kada R.Meilutytė sugrįš į plaukimo varžybas, Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis antradienio rytą sakė, kad gali būti rimtų žinių. „Kyla didelė grėsmė, bet aplinkybių dar negaliu komentuoti“, – sakė E.Vaitkaitis.

Bet kuriuo atveju, pavojus R.Meilutytės karjerai yra didelis.

2012 metų olimpinė čempionė gali netekti galimybės startuoti ne tik šių metų pasaulio čempionate Pietų Korėjoje. Ant plauko pakibo ir dalyvavimas 2020 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse, kurios buvo ilgalaikis svarbiausias Rūtos tikslas.

Plaukimo elite išniro būdama 15-os

15min pastarosiomis dienomis bandė susisiekti su R.Meilutyte, bet ji į žinutes ir skambučius neatsiliepė.

Plaukikė nuo praėjusių metų pradžios didžiąją laiko dalį praleidžia Los Andžele, kur pernai pradėjo dirbti su garsiu JAV plaukimo treneriu Dave'u Salo.

Kaune augusi, bet nuo 2010 su broliais pas Anglijoje dirbusį tėtį iškeliavusi Rūta įspūdingiausias pergales pasiekė 2012–2014 metais.

Išugdžiusi išskirtinį greitį Plimuto (Anglija) baseine su treneriu Johnu Ruddu, ji galingai įsiveržė į plaukimo elitą.

Pasaulis apie Rūtos fenomeną sužinojo 2012 metais Londone, kur būdama penkiolikos ji suspindo auksu olimpinėse žaidynėse. Rūtai nebuvo lygių 100 m krūtine rungtyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūtos Meilutytės laimės ašaros.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūtos Meilutytės laimės ašaros.

Plaukdama krūtine 50 ir 100 m rungtyse R.Meilutytė pradėjo raškyti Europos ir pasaulio rekordus. Ypatingu talentu plaukti krūtine, žaibiška reakcija ir įgimta jėga apdovanotai Lietuvos plaukikei iki šiol priklauso 100 m krūtine trumpajame (25 m) baseine rungties pasaulio rekordas, pasiektas 2013 metais Maskvoje.

R.Meilutytė tapo tikra titulų kolekcioniere, o jos lenktynės su amžina varžove ruse Julija Jefimova buvo ypač karštos ir įtemptos.

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova ir Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova ir Rūta Meilutytė

Po nesėkmės 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kur Rūta liko septinta, ji padarė kelių mėnesių pertrauką, pakeitė kelis trenerius ir ieškojo geriausios vietos gyvenimui bei treniruotėms.

Pasirinkusi Los Andželą, R.Meilutytė pernai iškovojo du sidabro medalius – Europos čempionate 50 m baseine Glazge, 100 m krūtine rungtyje ir tokį pat apdovanojimą planetos pirmenybėse 25 m baseine Kinijoje.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Praėjusį gruodį R.Meilutytė ketvirtą kartą per karjerą išrinkta geriausia Lietuvos metų sportininke, nors pati iškilmių ceremonijoje nedalyvavo.

R.Meilutytė buvo nutolusi nuo baseino šių metų pradžioje. „Rūta nusprendė pratęsti pertrauką nuo treniruočių, kad galėtų išbandyti kai kurias kitas asmenines kūrybines veiklas“, – 15min prieš du mėnesius sakė R.Meilutytės treneris Dave'as Salo.

Pati Rūta teigė, kad jai reikėjo sugrįžti ir pasitikrinti sveikatą. Lydima mūsų šalies olimpinės rinktinės gydytojo Daliaus Barkausko ji lankėsi Lietuvos klinikose ir nebuvo apsisprendusi dėl sugrįžimo į baseiną datos.

„Dėl pasaulio čempionato ir kitų varžybų dar negaliu pasakyti. Man pačiai bus aiškiau gegužę. Norėčiau daugiau pasakyti, bet kol kas negaliu, nes pati nelabai žinau“, – tuomet 15min sakė R.Meilutytė.

Tyrimai neatskleidė rimtų problemų ir Lietuvos plaukimo vadovai vylėsi išvysti R.Meilutytę sugrįžtant į svarbiausias varžybas.

Vis dėlto dėl antidopingo taisyklių pažeidimų sugrįžimas į plaukimo varžybas tampa dideliu klausimu Lietuvos auksinei žuvelei.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius