Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmuosius aukso medalius iškovojusi Rūta Meilutytė: „Esu labai patenkinta“

Ketvirtadienį Kaune prasidėjo tris dienas vyksiančios Lietuvos žiemos plaukimo pirmenybės. Čia startavo ir gimtajame mieste besitreniruojanti didžiausia šalies plaukimo žvaigždė Rūta Meilutytė, triumfavusi pirmosiose dvejose plaukimo rungtyse – 50 m krūtine ir laisvuoju stiliumi. Plaukikė buvo patenkinta rezultatais, kuriais priartėjo net prie savo asmeninio rekordo.
Pirmi medaliai – kišenėje: gimtajame Kaune R.Meilutytė per 5 minutes nuskynė du aukso apdovanojimus
Rūta Meilutytė / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Pirmąją pirmenybių dieną Kauno plaukimo mokyklai atstovaujanti R.Meilutytė išbandė save dvejose rungtyse – 50 metrų krūtine ir laisvuoju stiliumi.

Rytinių plaukimų metu, 50 metrų krūtine atrankoje, ji neturėjo sau lygių. Lietuvė distanciją įveikė per 32,76 sek. ir pirmu rezultatu pateko į finalą. R.Meilutytė nieko nelaukdama įvykdė šios, jai pačiai mėgiamiausios, rungties pasaulio čempionato, kuris liepą vyks Budapešte, A normatyvą (41,88 sek.).

Finaliniame vakaro plaukime ji taip pat išliko lydere ir triumfavo šioje rungtyje, 50 metrų įveikusi per 30,73 sek.

Už jos nugaros liko Agnė Šeleikaitė, nuotolį įveikusi per 32,97 sek.

VIDEO: Akimirkos iš Lietuvos žiemos plaukimo pirmenybių

R.Meilutytei priklausantis 50 metrų krūtine pasaulio rekordas yra 29,48 sek., pasiektas 2013 m. rugpjūtį Barselonoje.

Tačiau antroji, 50 metrų laisvuoju stiliumi rungtis Rūtai buvo kiek keblesnė. Atrankoje ji sulaukė iššūkio: nuotolį įveikus per 26,84 sek., liko antra. Su pirmu rezultatu į finalą pateko Diana Jaruševičiūtė (26,52 sek.).

Tačiau finaliniame vakaro plaukime ji parodė, kas iš tikro yra čempionė, ir finišavo kone sekunde greičiau. R.Meilutytės laikas – 25,98 sek. Sidabro medaliu pasidabino D.Jaruševičiūtė – 26,31 sek.

Šios rungties Lietuvos rekordas priklauso R.Meilutytei – 25,10 sek. Tokį rezultatą ji pasiekė 2013 m. rugpjūtį Dubajuje.

„Pasirodymą vertinu labai gerai. Esu labai patenkinta. Smagu greičiau plaukti nei pastarosiose varžybose Belgijoje. Nors ir labai sunkus buvo treniruočių periodas, sugebėjau pagerinti savo 50 metrų krūtine plaukimo laiką. Atplaukiau arti savo geriausio laiko. Kaip antras varžybas šiais metais, vertinu labai gerai“, – iškart po medalių įteikimo ceremonijos 15min teigė R.Meilutytė.

„Girstutis“ – itin savas

Paklausta, kaip vertina namų būstine galimą vadinti „Girstučio“ baseiną, R.Meilutytė patikino, kad žino šios plaukimo vietos kiekvieną metrą ir plytelę: „Jei treniruojuosi Lietuvoje, „Girstutyje“ praleidžiu daugiausiai laiko. Labai smagu jame plaukti. Iš tikro smagu varžytis bet kur, nesvarbu, koks baseinas“.

Plaukikė puikiai žino savo plaukimo problemas ir pripažino, kad ateinančių ketverių metų jos ir trenerio tikslas – panaikinti arba bent jau sustiprinti silpniausias savo talento vietas.

Gruodį po varžybų Anykščiuose buvo kilęs burbulas dėl kuklių piniginių prizų (už pirmąją vietą – 30 eurų), dabar bus apdovanojami tik trys geriausi viso čempionato plaukikai (500, 300 ir 200 eurų). R.Meilutytei šios sumos neatrodo mažos.

„Anksčiau plaukdavome be jokių piniginių prizų. Arba gaudavome juos itin retai. Plaukimo federacija pasistengė, kad mes bent kažką gautume ir dėl to džiaugiuosi. Nors tai nėra daug, tai vis tiek yra paskatinimas visiems plaukikams. Tikiuosi, šie piniginiai prizai pakels motyvaciją. Pati šiuos laimėtus pinigus pervesiu į savo fondą“, – patikino R.Meilutytė.

Išplėtė startų arsenalą

Iš viso varžybose Kaune R.Meilutytė startuos net šešiose rungtyse. Tai nėra įprasta šiai plaukikei, kuri, rodos, šįkart pasirinko garsiosios Vengrijos plaukikės Katinkos Hosszu taktiką. „Geležine ledi“ vadinama vengrė puikiai plaukia įvairiais plaukimo stiliais ir per aukšto lygio pirmenybes renkasi dar daugiau rungčių nei Kaune plauks R.Meilutytė.

„Taip, man tai iššūkis. Tačiau toks buvo mano ir trenerio planas. Tikrai nemanau, kad man tai yra per daug. Norime varžybas išnaudoti kiek galima visavertiškiau. Išgauti tarsi treniruočių efektą iš jų, įvertinti savo sportinę formą. Tiesiog norėjosi plaukti kitaip, pasirinkti kažką neįprasto. Man labai įdomu. Smagu. Žymiajai vengrei tikrai neprilygsiu, net nedrįstu lygintis. Ji daug geresnė. Man tiesiog į naudą išbandyti įvairias distancijas, įvairius stilius“, – savo pasirinkimą paaiškino Rūta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

Penktadienį ji varžysis 100 metrų laisvuoju stiliumi ir krūtine nuotoliuose. Šeštadienį 19-metė plaukikė startuos 200 metrų laisvuoju stiliumi ir 50 metrų nugara rungtyse.

Šį sezoną R.Meilutytė jau startavo du kartus: gruodį Anykščiuose ir sausį Belgijoje. Anykščiuose savo mėgstamą rungtį – 100 m krūtine – trumpajame 25 metrų baseine plaukikė įveikė per 1 min. 5,2 sek., o Belgijoje 50 metrų baseine – per 1 min. 7,03 sek., taip įvykdžiusi pasaulio čempionato normatyvą.

VIDEO: Gimtajame Kaune R.Meilutytė nuskynė du aukso apdovanojimus

Per varžybas Lietuvoje ir Belgijoje, taip pat ir dvi ilgas treniruočių stovyklas Ispanijoje R.Meilutytę lydėjo treneris P.Andrijauskas. Olimpinė čempionė neseniai pranešė, jog karjerą nusprendė tęsti Kaune.

„Kai kurie požiūriai su treneriu sutampa, kai kurie išsiskiria, bet esu patenkinta. Treneris šiandienos rezultatais patenkintas. Aš ir patenkinta. Didžiausias iššūkis man bus 200 metrų plaukimas laisvu stiliumi. Labai įdomu bus“, – teigė R.Meilutytė.

Šiemet atvirosiose Lietuvos plaukimo žiemos pirmenybėse dalyvauja rekordinis analogiškų varžybų dalyvių skaičius – 297 plaukikai. Pasibaigus šioms varžyboms taip pat bus formuojamos Lietuvos suaugusiųjų ir jaunių rinktinės, kurios kovo 31–balandžio 1 d. gins Lietuvos garbę Baltijos šalių čempionate Rygoje. Tačiau starto jame R.Meilutytė nėra numačiusi. Artimiausi jos startai – balandžio pradžioje Stokholme vyksiančiose varžybose. Jose Rūta dalyvavo ir pernai metais.

„Prieš pasaulio čempionatą planuoju dar dalyvauti ir Lietuvos čempionate“, – patikino plaukikė.

VIDEO: R.Meilutytė: „Jaučiuosi laiminga ne tik kaip plaukikė, bet ir kaip žmogus“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius