Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Plaukime subangavo milijonai, bet pasaulio čempionui kyla klausimų

Tuo metu, kai geriausi Lietuvos plaukikai keliavo namo iš pasaulio pirmenybių, Londone susirinko dalis plaukimo bendruomenės dėl sprendimo, kuris bus labai svarbus Rūtai Meilutytei, Danui Rapšiui ir kitiems elitiniams atletams. Anglijos sostinėje šiomis dienomis braižomi naujos komercinės plaukimo lygos kontūrai.
Danas Rapšys
Danas Rapšys / „Scanpix“ nuotr.

Geriausi Lietuvos plaukikai galės atstovauti Europos arba Amerikos klubams ir varžytis dėl 4,6 mln. eurų prizinio fondo naujose varžybose, nuo 2019 metų rengiamos Tarptautinės plaukimo lygos (ISL).

Energetikos verslo milijardieriaus iš Ukrainos Konstantino Grigorišino remiama lyga subūrė į susitikimą daug plaukimo žvaigždžių, kurios pakilo į revoliuciją prieš Tarptautinę plaukimo federaciją (FINA).

Praėjusią savaitę FINA pabandė užbėgti už akių ir pati paskelbė apie savo įkurtą Čempionų lygą, kurios prizinis fondas bus arti 4 mln. eurų.

„Kinijoje buvo trys susirinkimai dėl naujos plaukimo Čempionų lygos, bet liko daug neaiškumų, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis. – Svarbu atrasti vietą varžyboms metiniame kalendoriuje, bet jis ir taip perpildytas. Formatas irgi dar neaiškus. Panašu, kad jie anksčiau paleido žinią, jog bus varžybos su 4 mln. priziniu fondu, bet modelis dar kuriamas.“

Kaip krepšinyje FIBA ir Eurolyga, taip ir plaukime gali susidurti dvi jėgos, kurių viena gimė dėl nusivylimo pasauline plaukimo valdžia.

„Faktas, kad plaukikams reikėtų tokių lygų“, – sakė iš pasaulio čempionate Kinijoje šią savaitę su aukso ir sidabro medaliais sugrįžęs D.Rapšys. Tačiau ir jam kyla klausimų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danas Rapšys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danas Rapšys

Plaukimas ne futbolas, – sako D.Rapšys

Iš ISL susirinkimo Londone portalo swimswam.com paviešinti duomenys rodo, kad naują profesionalų lygą turėtų sudaryti dvylika miestų, kuriose bus dvylika komandų.

Nors plaukikai ir toliau treniruosis sau įprastose vietose, varžyboms bus įkurti komerciniai dariniai Europoje – Romoje (Italija), Štutgarte (Vokietija), Marselyje (Prancūzija), Budapešte (Vengrija), Londone (Anglija) ir „Energy Standart“ bei JAV – Los Andžele, San Franciske, Atlantoje, Ostine, Vašingtone ir Finikse.

Kol kas nežinia, kokios datomis bus rengiamos varžybos, bet veiksmas turėtų vykti antrojoje metų dalyje, o pusfinaliai ir finalai 2019 metais numatyti Las Vegase gruodžio 17–22 dienomis.

Datos labiausiai ir neramina D.Rapšį, nes iki šiol jis susitelkdavo plaukimo didžiausioms pirmenybėms – pasaulio ir Europos čempionatai vyksta du kartus per metus – vasarą 50 metrų baseine ir gruodį 25 metrų baseine.

„Įprastai mes praktiškai visą sezoną ruošiamės būtent šiems čempionatams. Man labai sunku įsivaizduoti, į kurią kalendoriaus vietą dar įterptų lygos varžybas. Pavyzdžiui, FINA Čempionų lygos varžybos planuojamos nuo kovo iki gegužės, kai mes kaip tik dirbame, kad pasirengtume Europos ar pasaulio čempionatui.

Praktiškai reikėtų rinktis – pinigai lygoje arba aukšta vieta čempionate. Galbūt tai bus galimybė užsidirbti, bet taip nukentės pasirengimas svarbiausioms metų varžyboms.

Futbole gali žaisti rungtynes kiekvieną savaitę, o plaukime yra kitaip – turi sunkiai treniruotis kone pusę metų, kad atėjus čempionatui per vieną minutę išspaustum viską, ką gali“, – sakė D.Rapšys.

„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys
„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys

Kuriamas nematytas varžybų modelis

ISL planuoja neįprastą reginį plaukimo atletams ir mėgėjams. Vientiso formato dar nėra, bet idėjų esmė, kad taikantis prie televizijos transliacijų plaukikai varžytųsi dėl vietų, o ne rezultatų. Varžybose būtų skiriami taškai geriausiems aštuoniems plaukikams, taškai lemtų ir komandų rikiuotę turnyro lentelėje.

ISL planuoja surinkti viso 14 mln. eurų biudžetą 2019 metams, nors rėmėjų ar aiškių pajamų šaltinių dar nėra.

Tačiau žadamas 4,6 mln. eurų prizinis fondas būtų didesnis dukart už iki šiol FINA rengtas pasaulio taurės varžybas ir ne taip ženkliai didesnis už FINA kuriamą Čempionų lygą.

ISL čempione tapusios komandos plaukai gautų papildomus 10 tūkst. JAV dolerių kaip priedą prie asmeninių vietų.

Kol kas klausimų yra daugiau nei atsakymų, nes neaišku, ar FINA nespaus nacionalinių federacijų dėl draudimų plaukikams renkantis.

„Yra dvi pusės, – teigė Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis. – Mes pripažįstame, kad plaukikai yra vieni mažiausiai uždirbančių sportininkų, nors tarp tarptautinių organizacijų plaukimas yra viena daugiausiai uždirbančių sporto šakų dėl televizijos transliacijų. Galima sakyti, kad grąžos plaukikai negauna.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys

Todėl kuriama nauja plaukimo lyga. Aišku, ji pakeis sportininkų pasirengimo strategiją, kuri kuriama pusmečiui ar metams. Kai atsiranda komercinės varžybos su didelėmis premijomis, sportininkai orientuosis ir į varžybas, kuriose gali uždirbti pinigų. Visas pasirengimas kažkiek gali nukentėti. Tai kažkiek neramina.

Kita vertus, bet kokios iniciatyvos duoda rezultatą. Pavyzdžiui, praėjusiame čempionate už aukščiausias vietas skiriamos premijos buvo padvigubintos. Plaukikai dėl to tik laimėjo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius