Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukimo teisėjas: bausmę nulėmęs Rūtos Meilutytės judesys pranašumo nesuteikia

Rūta Meilutytė tikriausiai pažeidžia taisykles atlikdama papildomą judesį po starto, bet šis plaukimo elementas greičio baseine neprideda. Taip mano tarptautinis plaukimo teisėjas Saulius Binevičius.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / „Scanpix“ nuotr.

Trijose olimpinėse žaidynėse startavęs S.Binevičius sekmadienį dar kartą prigludo prie kompiuterio ekrano, kad pasižiūrėtų, už ką pirmą kartą per karjerą buvo nubausta Rūta Meilutytė.

20-metė lietuvė buvo diskvalifikuota Berlyne ir taip išbraukta iš pasaulio taurės etapo 200 m krūtine rungties kovos dėl medalių sekmadienį dėl galimai neleistinų judesių po vandeniu.

Manoma, kad Rūta po starto daugiau nei vieną kartą subangavo visu kūnu, o plaukimo taisyklės tai draudžia.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Tačiau nustatyti tai – nėra paprasta net ir didelę patirtį turintiems plaukimo specialistams.

„Pirmiausia, Rūta yra viena geriausių pasaulio plaukikių – ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje – turbūt dėl to jai tenka papildomas dėmesys, – sakė S.Binevičius. – Šiaip situacija yra sunkiai paaiškinama.“

Taisyklės keitėsi pastaraisiais metais, kol juodu ant balto nugludo tokia esmė: krūtine besivaržantiems plaukikams leidžiama po vandeniu atlikti tik vieną smūgį kojomis iki grybšnio rankomis.

Tačiau, S.Binevičiaus teigimu, itin sunku pamatyti, kiek judesių po vandeniu atlieka plaukikai. Kaip futbole daug metų be technologijų buvo sunku įvertinti, ar kamuolys kirto vartų liniją, taip plaukime yra sudėtinga be vaizdo technologijų nustatyti judesius po vandeniu.

Nenuostabu, jog pasaulio pirmenybėse Budapešte teisėjai Rūtos nebaudė, nors videokadrai buvo paviešinti būtent čempionato metu.

„Aš peržiūrėjau nufilmuotus Rūtos judesius po vandeniu pasaulio čempionato metu – iš tiesų galima traktuoti, kad atsiranda du judesiai, – sakė S.Binevičius. – Tačiau plaukime teisėjai nesinaudoja vaizdo peržiūra. Mes stovime prie bokštelio, nuo kurio vienu metu atsispiria aštuoni plaukikai.

Matome juos iš nugaros, o pro trykštančius purslus labai sunku nustatyti, kiek smūgių atliekama kojomis

Matome juos iš nugaros, o pro trykštančius purslus labai sunku nustatyti, kiek smūgių atliekama kojomis – vienas ar daugiau. Fiksuodamas taisyklių pažeidimą teisėjas privalo būti įsitikinęs 100 procentų, o ne spėlioti pagal ankstesnes videoperžiūras, nes kiekvienas startas gali būti kitoks.“

Plaukikai įvairiai neria į vandenį.

Vieni po šuolio nedaro jokių judesių, nes po atsispyrimo nuo bokštelio pagreitis vis dar būna didelis. Kiti, anot S.Binevičiaus, subanguoja vieną, ar pusantro karto. Kiti – lyg ir du kartus, nors tai ir nėra leidžiama.

„Nemalonu, žinoma, nes medalis nuplaukė dėl tokios priežasties. Juk čia, kaip dažnai būna teisme, – nėra vien juoda ar balta. Tai – žmogiškas faktorius – gali būti teisėjo klaida, o gali būti ir Rūtos“, – dėstė S.Binevičius.

Jis įsitikinęs, kad R.Meilutytė papildomą judesį atlieka nevalingai.

„Kaip buvęs plaukikas ir teisėjas sakyčiau, kad Rūtai nepadeda tas smūgis, – teigė S.Binevičius, 2003 metais Europos čempionate laimėjęs bronzą laisvuoju stiliumi. – Aš pats to nedaryčiau, nes kūnas vandenyje turi eiti kaip adata. Man atrodo, kad Rūta taip save susistabdo.“

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Titenis ir Saulius Binevičius
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Giedrius Titenis ir Saulius Binevičius

R.Meilutytė įprastai atitrūksta nuo varžovių pirmojoje distancijos dalyje, bet tai daugiau lemia kitos jos savybės – pirmiausia žaibiška reakcija, dėl kurios ji akivaizdžiai pirma atsiplėšia nuo starto bokštelio.

Padeda ir galingas šuolis, kuriuo pasižymi atletiška plaukikė, galinti atlikti daugiau nei 20 prisitraukimų ant skersinio.

„Galbūt be to nevalingo judesio efektas būtų dar geresnis?“ – svarstė S.Binevičius.

Bet kuriuo atveju, atgal atsukti laiko neįmanoma. Jei R.Meilutytė būtų norėjusi užginčyti teisėjo sprendimą Berlyne, ji tai turėjo padaryti greitai, pateikdama apeliaciją.

S.Binevičiaus teigimu, Lietuvos plaukimo federacija tikriausiai pateiks Tarptautinei plaukimo federacijai užklausą, prašydama tiksliau nubrėžti ginčytiną situaciją.

Jei žmogus yra įpratęs, jam sunku save stabdyti – teks galvoti ne apie plaukimą, o apie judesį

Iki tol Rūta turbūt turės pabandyti pakeisti plaukimo techniką po vandeniu, nes sezonas tęsiasi – ir pirmadienį ji dar startuos Berlyne 100 m krūtine.

„Ji taip yra įpratusi plaukti, tad šį sezoną dar gali būti ir daugiau tokių judesių, – svarstė S.Binevičius. – Arba judesių po vandeniu nebebus, bet rezultatas bus lėtesnis.

Jei žmogus yra įpratęs, jam sunku save stabdyti – teks galvoti ne apie plaukimą, o apie judesį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius