-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 04 /06:58

Kovą dėl medalių pratęsęs M.Maldonis: „Čia olimpiada – čia neturi būti lengva“

Olimpinių žaidynių debiutantas Mindaugas Maldonis antru bandymu įšoko į vienviečių baidarių 200 m distancijos pusfinalį.

30-metis Lietuvos baidarininkas atrankiniame plaukime distanciją įveikė per 35,650 sek. ir užėmė trečiąją vietą tarp šešių dalyvių bei į pusfinalį iš karto nepateko.

Lietuvį aplenkė serbas Strahinja Stefanovičius (34,996 sek.) ir argentinietis Rubenas Rezola (35,059 sek.). Būtent šie du baidarininkai ir iškovojo tiesioginius bilietus į olimpinių žaidynių pusfinalį.

Vis dėlto gavęs progą pasitaisyti ketvirtfinalyje M.Maldonis neklydo. Distanciją per 35,466 sek. nusiyręs lietuvis iškovojo pirmąją vietą ir rytoj pusfinalyje kausis dėl vietos finale.

„Pirmajame plaukime dar buvo jauduliuko. Po paskutinių varžybų buvo praėję nemažai laiko, o pirmas startas man asmeniškai viską sustato, – po sėkmingo ketvirtfinalio plaukimo kalbėjo lietuvis. – Gal yra kažkokia įtampėlė, jauduliukas, bet po starto pajauti save, pajauti, kaip irkluoji ir pamatai, kaip atrodai. Tai nuima visas įtampas ir antrą kartą stodamas į startą jau buvau ramus, susikaupęs, žinojau, kaip kas bus.“

Irkluotojų Tokijuje nelepina oro sąlygos. Be to, kad vyrauja maždaug 35 laipsnių karštis ir didžiulė drėgmė, Jūros miško vandens kelyje nuolatos keičiasi vėjo kryptis ir stiprumas. Tai kiek išmušė iš vėžių baidarininkus.

„Startai nepatogūs. Vėjas atrodo normalus, pučia iš galo, šiek tiek yra šoninis, tai starte reikia taisytis, bet čia nėra blogiausia vieta. Ketvirtfinalyje buvo momentas, kai prieš pat pabaigą šiek tiek sumėtė bangos, praradau ritmą, bet džiugu, kad turėjau pranašumą prieš kiną. Bet tiesiog reikia dirbti. Prieš tai per treniruotes buvo dienų, kai tikrai gerai jaučiausi, pastangų nereikėjo, o šiandien reikėjo labai daug valios pastangų. Bet čia olimpiada, čia neturi būti lengva“, – kalbėjo M.Maldonis.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis

Kol lietuvis skuodė link finišo ketvirtfinalyje, vienam jo varžovui varžybos baigėsi nė neprasidėjusios.

Iš Kuko salų atvykęs Kohlas Tamarua-Hortonas išvirto iš valties dar prieš startą ir varžovams nuirklavus tolyn liko vandenyje.

„Nemačiau, geras, – tik iš žurnalistų apie išvirtusį kolegą sužinojo M.Maldonis. – Nors jam gal ir nieko gero (juokiasi). Kai buvau jaunesnis, buvau ir aš vieną kartą išvirtęs. Iš viso per varžybas esu išvirtęs du kartus.“

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis

Jau rytoj jo laukia pusfinalis. Antrajame plaukime besivaržysiantis lietuvis prie starto linijos stos 3.37 val. ryto Lietuvos laiku.

Bet apie būsimą startą M.Maldonis daug pasakyti dar negalėjo.

„Dar neanalizavau ketvirtfinalio. Sakė, kad ganėtinai neblogas laikas, bet laikus gana sunku lyginti, nes gali skirtis oro sąlygos. Nežinau, su kuo patekau pusfinalyje, nes po plaukimo prasiirklavau, atėjau čia ir dar neturėjau progos pakalbėti su treneriais“, – sakė baidarininkas.

Po finišo jis dar keliasdešimt minučių liko vandenyje. Užsidėjęs šaldančią liemenę, M.Maldonis toliau irklavo Jūros miško kanale bandydamas atgauti jėgas.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis

„Po kiekvieno maksimalaus starto būtina prasiirkluoti, – aiškino olimpietis. – Organizme susikaupia labai daug laktato, labai daug rūgšties, kurią reikia „išvažinėti“, kad iš kraujo išsiplautų pieno rūgštis. Tai yra atsigavimo dalis po starto, kad organizmas greičiau pradėtų gydomuosius procesus.“

Iki pusfinalio liko mažiau nei para, bet pataisyti savo klaidas jis stengsis tik peržiūrinėdamas savo plaukimą – treniruotis M.Maldonis jau neketina.

„Šiandien buvo du maksimalūs startai, jie labai apkrauna organizmą, daugiau nieko nereikia – dabar tik poilsis ir atsigavimas svarbiausia, – aiškino lietuvis. – O dabar pirmiausia papietausiu, labai noriu valgyti. Po to grįšiu namo ir ten lova, vakarienė, geras miegas ir judame iš naujo.“

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Mindaugas Maldonis

Lietuvis pratęsė gražias mūsų šalies baidarių ir kanojų irklavimo atstovų tradicijas olimpinėse žaidynėse.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuva šios sporto šakos savo atstovą turėjo visose aštuoniose olimpiadose.

Tuo pačiu gali pasigirti tik dar septynių sporto šakų atstovai: akademinio irklavimo, dviračių sporto, dziudo, imtynių, lengvosios atletikos, šiuolaikinės penkiakovės ir plaukimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius