Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Revoliucija numalšinta? Plaukimo politikai sustabdė čempionus

Danui Rapšiui teks keisti planus. Geriausias Lietuvos plaukikas ketino startuoti komercinėse varžybose Italijoje, bet jos buvo atšauktos dėl nerimo, kad Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) diskvalifikuos geriausius pasaulio plaukikus. Šie vis garsiau reiškia nepasitenkinimą savo sporto šakos vadovais.
Danas Rapšys
Danas Rapšys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijos plaukimo federacija atšaukė gruodžio 20–21 dienomis planuotas varžybas Turine, į kurias geriausi planetos plaukikai buvo viliojami solidžiomis premijomis.

Pernai tokiose varžybose startavo Rūta Meilutytė, o šiemet pakvietimą buvo gavęs šių metų Europos vicečempionas D.Rapšys.

Jam ir dar 70 elitinių plaukikų buvo siūlomas 800 tūkst. dolerių vertės prizinis fondas.

„Manau, kad tai labiau išpūstas burbulas. Niekas sportininkams neskirtų diskvalifikacijos, nebent varžybų rengėjams, – prieš savaitę sakė Ispanijos aukštikalnėse pasaulio pirmenybėms besirengiantis D.Rapšys. – Negi FINA diskvalifikuotų 70 geriausių pasaulio plaukikų? Kas tada plauktų varžybose?“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danas Rapšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danas Rapšys

Nepaisant to, įspūdingo dydžio prizinio fondo varžybos ketvirtadienį buvo atšauktos.

Varžybų rengėjai tvirtino, kad taip nusprendė, norėdami apsaugoti sportininkus nuo FINA bausmių.

FINA nepripažino Turino varžybų, kurių rengėjai siejami su Tarptautine plaukimo lyga, turinčia planų rengti komercines plaukikų kovas su didesnėmis premijomis nei FINA organizuojami pasaulio taurės etapai.

„FINA deklaravo, kad varžybos nėra „patvirtintos“, gąsdindama sankcijomis dalyvaujančius atletus“, – rašoma italų plaukimo federacijos paaiškinime.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

Kai kurie olimpiniai čempionai ne pirmus metus kritikuoja FINA, nes tiki, kad plaukikai galėtų būti matomi labiau ir uždirbti daugiau. Galvojama kurti atskirą plaukikų asociaciją.

Pasaulio rekordininkas britas Adamas Peatty jau išreiškė nusivylimą, kad varžybos Turine atšauktos.

„Aš labai nusivylęs, kad kito mėnesio plaukimo varžybos Turine buvo atšauktos dėl politikos, – tviterio paskyroje rašė A.Peaty. – Kaip plaukikai, kurie atstovauja savo šalį ir yra atsidavę savo sporto šakai, mes turime paklausti: Kodėl?

Aš tvirtai tikiu, kad plaukikai turėtų būti priešakyje bet kokio mūsų valdančios organizacijos sprendime, to reikia mūsų sportui ir atletams.

Manau, kad tai blogas sprendimas, bet jis įkvėps plaukikus, o nepalauš.“

„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty
„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty

A.Peaty palaikė Vengrijos plaukimo superžvaigždę Katinką Hosszu, kuri anksčiau viešai kritikavo FINA.

Varžybose Turine rengėsi startuoti ir Švedijos plaukimo deivė Sarah Sjostrom, Pietų Afrikos plaukimo garsenybė Chadas le Closas.

Lietuvos plaukimo federacija irgi neprieštaravo, kad jos plaukikai lenktyniautų 25 metrų baseine Turine, nes komercinės varžybos buvo numatytos praėjus savaitei po pasaulio čempionato Kinijoje, kur po mėnesio startuos D.Rapšys, R.Meilutytė ir kiti mūsų šalies geriausi plaukikai.

Jausdama konkurenciją FINA jau pakėlė savo varžybų premijas, kartu laiškais įspėjo nacionalines federacijas, kad kitose varžybose startuojantys plaukikai gali būti nubausti.

Kita vertus, naujienų agentūra AP primena, kad Europos Komisija praėjusiais metais pareiškė, kad plaukikai būtų teisūs prieš tuos, kurie bando apriboti jų galimybes dalyvauti varžybose ir jose uždirbti.

Anksčiau į panašią istoriją buvo patekę greitojo čiuožimo sportininkai, kuriuos tarptautinė federacija sumanė nubausti už dalyvavimą komercinėse varžybose Pietų Korėjoje.

Pastaraisiais metais vyksta teisinės kovos ir krepšinyje tarp FIBA ir Eurolygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius