Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta Meilutytė ir jos treneris įvardijo problemas, kurios sutrukdė varžybose Slovakijoje

Lietuvos plaukimo superžvaigždė antradienį grįžo iš Bratislavos, kur eilinėse plaukimo varžybose iškovojo tris medalius, bet buvo toli nuo savo geriausių rezultatų. Tačiau Rūta dėl to bangų nekelia.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Rūta Meilutytė ruošiasi pasaulio čempionatui, bet rezultatai kol kas kelia nerimą
  • Planetos pirmenybės vyks liepos 14–30 d. Budapešte
  • Iki tol Rūta dar varžysis kartą Lietuvos pirmenybėse arba Italijoje

Šiais metais Rūta startavo keturiose varžybose.

Sausio mėnesį neaukšto rango varžybose Belgijoje ji plaukė smagiu greičiu – nors rezultatai nebuvo stulbinantys, pačioje sezono pradžioje savo pagrindinėje rungtyje 100 m krūtine ji plaukė labai panašiai, kaip pernai Rio de Žaneire.

Kovo mėnesį sekė Lietuvos pirmenybės Kaune, kur R.Meilutytė be vargo raškė medalius, vėl plaukusi solidžiu greičiu sezono pradžiai.

Tačiau po ilgos treniruočių stovyklos Kolorado Springse (JAV) į Europą ji sugrįžo nepanaši į save – rezultatai varžybose Stokholme tokie buvo prastai, jog plaukimo specialistai kalbėjo: tokio lygio sportininkė turėtų greičiau plaukti net pažadinta vidury nakties.

Nuo praėjusių metų pabaigos R.Meilutytę treniruojantis Paulius Andrijauskas tuomet ramino, jog viskas eina pagal planą: tai buvo krūvių aukštikalnėse ir ilgos kelionės pasekmė bei naudinga patirtis.

Tačiau praėjusį savaitgalį Slovakijoje, kur R.Meilutytė iškeliavo po mėnesio stovyklos Turkijoje, rezultatai vėl blankūs svarbiausiose rungtyse – 100 m krūtine (1 min. 9,65 sek.) ir 50 m krūtine (31,51 sek.).

Su tokiais rezultatais pasaulio plaukimo čempionate, kuris liepos 14-30 d. vyks Budapešte (Vengrija), būtų sudėtinga patekti į finalus, nekalbant apie siekį sugrįžti ant prizininkų pakylos.

Tačiau antradienį iš Slovakijos parskridę R.Meilutytė ir jos treneris Paulius Andrijauskas nesureikšmino rodiklių Bratislavoje.

– Planavote varžytis Prancūzijoje, tačiau startavote Slovakijoje. Kodėl taip nutiko? – 15min pasiteiravo R.Meilutytės ir jos trenerio.

P.Andrijauskas: Nesusikalbėjome iki pabaigos su plaukimo federacija. Turėjome varžytis „French Open“, bet federacija galvojo, kad pasirinkome kitas plaukimo varžybas Prancūzijoje, todėl galiausiai teko pakeisti planus.

VIDEO: R.Meilutytės treneris: mėginam ištvermę paversti greičiu

– Kaip vertinate rezultatus Bratislavoje?

R.Meilutytė: Kaip man jie yra vidutiniški, bet važiuodami ten ir negalvojome rodyti kokių nors ypatingų rezultatų.

Norėjau pasižiūrėti kaip jaučiuosi, tai buvo labiau kontrolinės varžybos, prieš kurias nesiilsėjome ir joms nesiruošėme.

VIDEO: Rūta Meilytė: man labiau svarbi varžybų patirtis, o ne rezultatas

P.Andrijauskas: Ir aš vertinu vidutiniškai. Plaukėme vieną papildomą nuotolį (200 m krūtine), kokio Rūta nebuvo plaukiusi.

Taip ir galvojome, kad bus problemų dėl technikos ir jos išdėstymo varžybose. 200 m pavyko labai gerai (2 min. 30,23 sek.), 100 m – rezultatas neatspindi Rūtos sportinės formos. Buvo padaryta šiek tiek per daug grybšnių, šiek tiek „užsimalė“. Tai užfiksavome, tam šios varžybos ir buvo skirtos, kad pasižiūrėtume, kaip ji jaučiasi per varžybas, kaip susitvarko su įtampa.

Per treniruotes atrodo vienaip, per varžybas kiek išsimuša dėl ritmo.

Apibendrinant, rezultatai – vidutiniški, neblogi. 200 m rungtyje pasiektas rezultatas geriausias per pastaruosius trejus metus, o 50 m buvo netoli geriausio šio sezono rezultato. Tik 100 m pavyko ne taip, kaip tikėjomės, nes nepavyko techniškai susidėlioti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas ir Rūta Meilutytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Andrijauskas ir Rūta Meilutytė

– Kaip, Rūta, pati jautėtės vandenyje – ar lengviau nei varžybose Švedijoje?

R.Meilutytė: Tikrai lengviau nei po aukštikalnių. Taip ir turėčiau jaustis šioje pasirengimo stadijoje. Likus dviem mėnesiams iki pasaulio čempionato nenorėčiau jaustis geriausioje formoje – tai būtų kvaila, nes reikėtų labai ilgai išlaikyti piką.

Nepergyvenu ir jaučiuosi gerai. Dabar man svarbiausia varžybų patirtis, o ne užimtos vietos. Kaip treneris ir sakė, plaukimas varžybose ir treniruotėse labai skiriasi, varžybų įtampa reikalinga.

– Kaip manote, kokių rezervų dar turite plaukti greičiau?

R.Meilutytė: Manau, kad viskas priklauso nuo manęs.

P.Andrijauskas: Jei vertinant 200 m, ji plaukė geriausiai per pastaruosius trejus metus. 100 m plaukė lėčiau, bet mes matėme, kad nepavyko išsidėlioti grybšnių, nes Rūta tikrai gali plaukti greičiau.

Antroji distancijos dalis buvo lėtesnė, nes ji priklauso nuo pirmosios. Jei per pirmąją padarai daugiau grybšnių ir „užsimali“, antruosius 50 metrų greitai pabaigti sunku. Plaukimas krūtine yra labai techniškas, tai nėra laisvasis stilius. Reikia išlaikyti blaivią galvą visą nuotolį, nepasiduoti įtampai ir plaukti techniškai.

Kol kas didelis greitis jai nėra reikalingas. 200 m reikia mažesnio greičio, ir šiame nuotolyje ji plaukė techniškai ir gražiai.

Ji gali pagerinti rezultatus visose trijose rungtyse: 200, 100 ir 50 metrų.

– Kaip toliau ruošitės pasaulio čempionatui?

P.Andrijauskas: Dabar savaitę būsime Kaune. Kokios varžybos laukia toliau, dar tiksliai negaliu pasakyti – tai gali būti Lietuvoje, gali būti ir Italijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Meilutytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Meilutytė

– Anksčiau Rūta dažniau varžydavosi aukštesnio varžybose. Kodėl šiemet renkatės vidutinio lygio startus?

P.Andrijauskas: Norėjome startuoti praėjusį savaitgalį, o tuo metu svarbių varžybų nebuvo. Galėjome rinktis varžybas Rumunijoje, kur varžėsi ir lietuviai, arba Slovakiją, kurią ir pasirinkome dėl patogesnių skrydžių iš Antalijos.

Kitos varžybos bus Italijoje arba Lietuvoje po mėnesio.

– Ką labiausiai akcentuojate pasirengimo stovyklose?

P.Andrijauskas: Pradėjome daigiau dirbti fiziškai, daugiau dirbti salėje, ko beveik nebuvo anksčiau šį sezoną. Baigiasi ilgas monotoniškas bazinis darbas, kai buvo didesni krūviai ir daug kilometrų. Dabar darbas keisis – kilometrų bus mažiau, bandysime eiti labiau dėl greičio, trumpesnių nuotolių – būtent prie to, ko dabar trūko.

Padarėme gerą sezono darbą, tai rodo 200 m distancija, dabar kryptis bus pasaulio čempionatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius