Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Permainos: Rūta Meilutytė plauks pas buvusį Julijos Jefimovos trenerį

Nuo vieno garsaus plaukimo specialisto pas dar žymesnį – Rūta Meilutytė keičia savo namus Jungtinėse Valstijose ir keliasi į Los Andželą, kur ją treniruos plaukimo žvaigždžių gamintojas Dave'as Salo.
Julija Jefimova ir Rūta Meilutytė
Julija Jefimova ir Rūta Meilutytė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rūta Meilutytė didžiąją žiemos dalį praleido San Diego baseine, bet tolimesnės karjeros tęsiniu olimpinei čempionei turėtų tapti Los Andželas.

Nors olimpinei čempionei tiko prie JAV ir Meksikos sienos esantis San Diegas ir ten dirbantis žymus JAV plaukimo treneris Davidas Marshas, viešėdama Jungtinėse Valstijose sausį ir vasarį 20-metė plaukikė žvalgėsi ir Los Andžele.

Ten įsikūrusiame Pietų Kalifornijos universitete veikia itin stiprus „Trojans“ plaukimo klubas.

VIDEO: Sports SCene: USC Swim Coach Dave Salo

Skirtingai nuo San Diego universiteto plaukimo sektorius, kurį iš Šarlotės pervažiavęs D.Marshas dar lipdo, per 120 km esančio Pietų Kalifornijos universiteto plaukimo komanda turi gilias tradicijas ir nugludintą sistemą. O taip pat ir legendinį plaukimo trenerį.

Dave'as Salo
Dave'as Salo

Nuo 2007 metų „Trojans“ plaukimo pagrindiniu treneriu dirba Davidas Clarkas Salo, labiau žinomas kaip Dave'as Salo.

Amerikietis trumpiau ar ilgiau yra dirbęs su ryškiomis plaukimo žvaigždėmis, tarp kurių yra ne viena krūtine plaukiusi atletė:

Amanda Beard – septynis olimpinius medalius iškovojusi amerikietė, kuriai vienu metu priklausė 200 m krūtine pasaulio rekordas;

Jessica Hardy – krūtine ir laisvuoju stiliumi plaukiusi amerikietė, kurios pasaulio rekordą 100 m krūtine buvo pagerinusi R.Meilutytė.

Rebecca Soni – įvairiose distancijose pasaulio rekordus krūtine pasiekusi amerikietė, kuri liko su sidabru 2012 m olimpinėse žaidynėse, kai ją 0,08 sek. aplenkė 100 m krūtine rungtį laimėjusi R.Meilutytė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olimpinė čempionė Rūta Meilutytė (centre), antrosios vietos laimėtoja amerikietė Rebecca Soni (kairėje).
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olimpinė čempionė Rūta Meilutytė (centre), antrosios vietos laimėtoja amerikietė Rebecca Soni (kairėje).

Julija Jefimova – garsiausia R.Meilutytės varžovė, kurią D.Salo treniravo nuo 2011 iki 2016 metų, kai Rusijos plaukikė antrą kartą įsipainiojo į dopingo skandalą.

Po to, kai meldoniumas buvo rastas J.Jefimovos organizme, treneris pareiškė, jog rusė yra „miela mergaitė, o ne monstras, kokiu yra vadinama“. Tačiau galiausiai Pietų Kalifornijos universitetas užvėrė duris J.Jefimovai, o D.Salo dar kartą pabrėžė, kad niekada nesiūlo net maisto papildų savo auklėtiniams, nes esąs įsitikinęs, kad plaukime papildomų medikamentų nereikia.

„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova
„Scanpix“ nuotr./Julija Jefimova

Tarp D.Salo auklėtinių buvo ir garsioji Katinka Hosszu – dėl daugybės startų įvairiais plaukimo būdais „Geležine ledi“ vadinama vengrė, kuri Pietų Kalifornijos universiteto komandai atstovavo iki 2012 metų.

D.Salo yra parengęs ir platų būrį plaukikų vyrų, tarp kurių garsiausi Aaronas Peirsolas (7 olimpiniai medaliai), Jasonas Lezakas (4 olimpiniai aukso medaliai), taip pat tunisietis Oussama Meloulli (3 olimpiniai medaliai), rusas Vladimiras Morozovas (olimpinis prizininkas ir pasaulio rekordininkas).

Fiziologijos mokslų daktaras, dviejų knygų autorius garsėja kaip plaukimo genijus, rengiantis ne pačias ilgiausias, bet intensyvias ir techniškas pratybas, per kurias ištobulina įvairiais plaukimo stiliais plaukiančių atletų savybes.

D.Salo taps penktuoju R.Meilutytės treneriu, jei priskaičiuotume šią žiemą su ja dirbusį D.Marshą.

Plaukimo treniruotes Kaune pas Giedrių Martinionį pradėjusi atletė didžiąją karjeros dalį plaukė Plimute (Anglija), kur ją nuo dvylikos iki devyniolikos metų treniravo Johnas Ruddas. Pernai R.Meilutytė dirbo su buvusiu plaukiku Pauliumi Andrijausku, tačiau po sėkmingų Rūtai Europos pirmenybių Danijoje praėjusį gruodį duetas iširo.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

15min paskelbtą informaciją netrukus patvirtino ir Lietuvos plaukimo federacija.

„Per paskutinę išvyką išbandžiau keletą variantų ir šis man pasirodė pats geriausias. Padirbėjau keletą savaičių, viskas ten yra labai gerai. Svarbu, kad treneris turi didelės patirties dirbdamas su būtent mano stiliumi plaukiančiomis moterimis, todėl manau, kad šis pasirinkimas yra teisingas. Tačiau visko suversti vien treneriui negalima, nes daug dalykų priklausys ir nuo manęs pačios, mano darbo ir pastangų. Šiuo metu noriu maksimaliai koncentruotis į treniruotes, įsivažiuoti į ritmą ruoštis svarbiausiems metų startams, todėl džiaugiuosi, kad sprendimas pagaliau priimtas“, – Lietuvos plaukimo federacijos interneto svetainei ltuswimming.com sakė R.Meilutytė.

Svarbu, kad treneris turi didelės patirties dirbdamas su būtent mano stiliumi plaukiančiomis moterimis.

„Su Rūta esu pažįstamas jau daugelį metų, kai į mane kreipėsi jos tėvas, teiraudamasis apie jos galimybes atvykti treniruotis į valstijas. Per savo 20 metų karjerą man pavyko sėkmingai dirbti su krūtine plaukiančiais atletais, todėl nekantriai laukiu darbo pradžios su Rūta ir tikiuosi, kad tai bus puiki patirtis tiek man, tiek plaukikei“, – apie būsimą bendradarbiavimą su Lietuvos plaukimo žvaigžde kalbėjo D.Salo.

„Džiaugiuosi, kad pagaliau turime sprendimą ir susitarimą su treneriu. Taip pat džiaugiuosi, kad sprendimas priimtas po ilgai užtrukusios atrankos, bandymų. Neabejoju, kad pasirinktas pats geriausias įmanomas variantas, nes šis treneris plaukimo pasaulyje yra vadinamas „plaukimo Steve’u Jobsu“. Jis mažai dėmesio kreipia savireklamai ar viešiesiems ryšiams, jo metodai kitų trenerių ar plaukimo specialistų tarpe kartais nesulaukia palaikymo ar pritarimo, tačiau auklėtinių pasiekti rezultatai, iškovoti medaliai ar pagerinti rekordai kalba patys už save“, – teigė Lietuvos plaukimo federacijos vadovas Emilis Vaitkaitis.

R.Meilutytė turėtų prisidėti prie Pietų Kalifornijos universiteto komandos jau šį savaitgalį, po kelias savaites trukusios viešnagės Lietuvoje.

Šiais metais Rūtos svarbiausi sezono startai laukia antrojoje metų pusėje – rugpjūtį ji planuoja varžytis Europos čempionate Škotijoje, o gruodį laukia pasaulio pirmenybės 25 metrų baseine Kinijoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Rūta Meilutytė ir filmo apie ją autoriai
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Rūta Meilutytė ir filmo apie ją autoriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius