Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rūtos Meilutytės triumfo laukiama gražiausiu Kazanės perlu vadinamoje arenoje

Kazanėje vykstančiame 16-ajame vandens sporto šakų čempionate sportininkai varžosi keturiose, palyginti nedideliu atstumu išsidėsčiusiose, vietovėse, o pagrindinės plaukimo varžybos vyksta „Kazan arena“ stadione.
„Kazan Arena“ stadiono baseinas
„Kazan Arena“ stadiono baseinas / „Scanpix“ nuotr.

„Kazan Arena“

Pirmą kartą tokių varžybų istorijoje plaukimo varžybos vyksta stadione po atviru dangumi. Tiesa, virš pagrindinio baseino mobilus stogas yra užtrauktas, tačiau šalia esančiame parengiamajame baseine sportininkai rengiasi skaičiuodami praplaukiančius debesis ir besišildydami saulutėje.

Tatarstano širdyje vyksianti plaukimo šventė – rekordininkė pagal daugelį aspektų. Šiemetinėse pirmenybėse užregistruotas net 2651 sportininkas, čempionate varžosi rekordinis skaičius valstybių – 190.

Ant Kazankos upės kranto pastatyta „Kazan Arena“ vadinama gražiausiu miesto perlu. 2013-ųjų liepą duris atvėręs stadionas jau priėmė vasaros universiadą, po dvejų metų šioje arenoje planuojama surengti FIFA konfederacijų taurės varžybas, po trijų – pasaulio futbolo čempionatą.

Dizainerio Damono Lavelle suprojektuotame statinyje puikiai dera vietos kultūriniai ir istoriniai motyvai. Stadionas yra vienas moderniausių šalyje, jo tribūnos išmargintos Tatarstano vėliavos (raudona, balta ir žalia) spalvomis.

Futbolo rungtynių, kai jame rungtyniauja vietos „Rubin“ klubas, metu tribūnos talpina daugiau nei 45 tūkst. aistruolių, tačiau specialiai plaukimo pasaulio čempionatui suprojektuotoje arenoje telpa apie 11 tūkst. aistruolių.

Organizatorių teigimu, rekonstrukcijos darbai tęsėsi apie septynis mėnesius. Tai buvo drąsi ir sveikintina iniciatyva. Nors oras šiomis dienomis Kazanės gyventojų nelepina, rusai giriami bent jau už originalią idėją.

Plaukimo baseinas, įrengtas kitoms sporto šakoms skirtoje erdvėje – ne naujiena. Priminsime, kad prieš dvejus metus vykusiose planetos pirmenybėse Barselonoje plaukimo varžybos vyko taip pat „Palau Sant Jordi“ krepšinio arenoje sumontuotame baseine.

Tatarstano multifunkciniame stadione ne tik reikėjo veją pakeisti vandens rezervuaru. Arenoje taip pat įrengtos Tarptautinės vandens sporto šakų federacijos (FINA) būstinės laikinos patalpos, keliolika biurų, spaudos centras, konferencijų salė bei svarbiems asmenims skirta tribūna.

Čempionato metu „Kazan Arena” vyksta ne tik plaukimo varžybos. Čia taip pat varžėsi sinchroninio plaukimo meistrai, o šalia arenos laikinai įrengtame komplekse bus žaidžiamos lemiamos vandensvydžio čempionato kovos.

„Aquatics Palace“

„Scanpix“ nuotr./„Kazan Arena“ ir „Aquatics Palace“
„Scanpix“ nuotr./„Kazan Arena“ ir „Aquatics Palace“

Rusijos didžiausias uždaras vandens baseinas taip pat pastatytas ant Kazankos krantų. Šis statinys dėmesį patraukia originalia architektūra ir primena tarsi atsiritančią didžiulę bangą.

Komplekse vyko visos 2013 m. Universiados plaukimo varžybos, tačiau šiais metais „Aquatics Palace“ priėmė tik šuolių nuo tramplino profesionalus.

Žiūrovams ši arena patinka dėl gero matomumo ir akustikos, o sportininkams imponuoja „minkštas“ vanduo.

Arena sudarytas iš trijų baseinų: 33x25 m dydžio skirto nardymui (maksimalus gylis 5,5 m), olimpinių matmenų pagrindinio (maksimalus gylis 3 m) ir 50x25 m apšilimo zonos. Arenoje taip pat įrengti masažo kabinetai, treniruoklių salės, spaudos centras. Šioje arenoje telpa 3,6 tūkst. žiūrovų.

Vandensvydžio arena

Specialiai šioms pirmenybėms tarp „Kazan Arena“ stadiono ir „Aquatics Palace“ buvo įrengtas 35x22m dydžio baseinas su tribūnomis. Šiame statinyje taip pat veikia žiniasklaidos centras bei dopingo kontrolės punktas.

Laikinai išdygusi 3650 žiūrovų talpinanti arena neturi treniruočių baseino, todėl vandensvydininkai apšyla netoliese esančio „Aquatics Palace“ apšilimo zonoje.

Kazanka

„Scanpix“ nuotr./Kazanka
„Scanpix“ nuotr./Kazanka

142 km ilgio Kazankos upė skersai daliją Kazanę į dvi dalis ir vadinama svarbia Tatarstano sostinės arterija. Joje šiemet suplanuotos plaukimo atvirame vandenyje bei nardymo nuo aukštos platformos varžybos.

Pastarųjų varžybų bokštas 27 m aukštyje įrengtas taip, kad televizijos kameros puikiai atskleistų visą nuostabų Kazanės kraštovaizdį bei netoliese esantį įspūdingo grožio Kazanės kremlių. 

„Scanpix“ nuotr./Kazanka
„Scanpix“ nuotr./Kazanka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius