Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudaužius mėginį plaktuku ir gavus bausmę, ginasi: „Velnias įveikė tiesą“

Kinijos plaukimo žvaigždės Sun Yango advokatas pareiškė, kad kreipsis į Šveicarijos federalinį tribunolą, kad apskųstų praėjusią savaitę jo klientui skirtą aštuonerių metų diskvalifikaciją.
Įtampa ant apdovanojimų pakylos
Įtampa ant apdovanojimų pakylos / „Scanpix“ nuotr.

Iš pradžių jo sargybinis plaktuku sudaužė dopingo mėginį, paskui teisėjo plaktukas kirto atgal dar skaudžiau griežtu nuosprendžiu.

Sporto arbitražo teismas praėjusį penktadienį paskelbė, kad Sun Yangui skirta maksimali 8 metų diskvalifikacija ir jis negalės varžytis baseine iki 2028 metų vasario.

Daugkartiniam olimpiniam ir pasaulio čempionui tai reiškia karjeros pabaigą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos plaukikas Sun Yangas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos plaukikas Sun Yangas

Sporto arbitražo teismo sprendimas buvo griežtas, kitaip nei Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA), kuri buvo tik įspėjusi Kinijos sporto žvaigždę netinkamo elgesio per dopingo testą.

2018 metais rugsėjį per Kinijoje ne varžybų metu atliktą patikrinimą Sun Yangas ir jo motina sukonfliktavo su antidopingo agentūros pareigūnais, o plaukiko atstovas sudaužė mėginį plaktuku.

Sporto arbitražas skyrė maksimalią bausmę, atmetęs kino paaiškinimus, antidopingo specialistai nepateikė reikiamų dokumentų.

Bet Zhangas Qihuai, Kinijos plaukiko advokatas, patvirtino, kad jau pateiktas skundas Šveicarijos federaliniam tribunolui.

Sun Yango advokatas pareiškė, kad kaltinimai sukurti pagal „melagingus įrodymus“.

„Vasario 28-oji yra tamsi diena, – Zhangą Qihuai citavo Kinijos portalas „South China Morning Post“. – Tai spektaklis, kai velnias įveikia tiesą, o jėga nugali akivaizdžią tiesą.

Tą dieną CAS klausėsi melo, tapo akla taisyklėms ir procedūroms, buvo akla faktams ir įrodymams bei priėmė visus melus ir melagingus įkalčius.“

Sporto arbitražo sprendimą skirti 8 metų diskvalifikaciją 11 kartų pasaulio čempionu tapusiam kinui priėmė po viešo klausymo.

Į Sporto arbitražą kreipėsi Tarptautinė antidopingo agentūra.

Tiesa, visi titulai Kinijos plaukikui palikti.

Tai reiškia, kad ir Danas Rapšys negaus bronzos medalio – pasaulio čempionate pernai lietuvis finišavo ketvirtas 400 m laisvuoju stiliumi, o pirmas buvo Sun Yangas.

D.Rapšys buvo greitesnis už visus 200 laisvuoju stiliumi rungtyje, bet iškart buvo diskvalifikuotas dėl nežymaus krustelėjimo prieš startą. Tad pasaulio čempionu tada tapo antras finišavęs Sun Yangas.

Du kiti plaukikai iš Australijos ir Didžiosios Britanijos tada atsisakė lipti ant garbės pakylos su Kinijos plaukiku, kuris dopingo taisykles pažeidė antrą kartą per savo karjerą.

„Scanpix“ nuotr./Įtampa ant apdovanojimų pakylos
„Scanpix“ nuotr./Įtampa ant apdovanojimų pakylos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius