-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukilo ir plaukikai: „Rusijos plaukime taip pat klesti dopingas“

Rusijos dopingo skandalas sukrėtė lengvosios atletikos bendruomenę, tačiau tai privertė garsiau kalbėti ir kitų sporto šakų atstovus. Garsūs plaukimo treneriai pareiškė, kad Rusijos plaukime taip pat netrūksta dopingo problemų.
Julija Jefimova
Julija Jefimova / instagram nuotr.

Anot plaukimo trenerių, dopingas plaukime išplitęs taip pat plačiai kaip ir lengvojoje atletikoje.

„Žmonės, kurie sako, kad tai nėra vien Rusijos ir lengvosios atletikos problema, yra visiškai teisūs“, – teigė Pasaulio plaukimo trenerių asociacijos vadovas Johnas Leonardas.

Trenerių bendruomenė yra susirūpinusi dėl šios problemos ir ne kartą apie tai kalbėjo su WADA. Baiminamasi, kad Rusijoje dopingas taip pat plačiai vartojamas ir tarp plaukikų.

Šiuo metu 27 Rusijos plaukikai yra suspenduoti dėl dopingo vartojimo. 

Šiuo metu 27 Rusijos plaukikai yra suspenduoti dėl dopingo vartojimo. 

Yra įrodymų, kad dopingą vartojo net labai jauni sportininkai. 2012 metais dėl dopingo vartojimo suspenduota 14-metė plaukikė Darija Ustinova.

„Aš esu visiškai įsitikinęs, kad Rusijos plaukikai taip pat buvo įtraukti į sistemą kaip ir lengvaatlečiai. Rusai visuomet puikiai pasirodo jaunimo varžybose, tačiau pagrindinėse varžybose jiems sekasi ne taip gerai. Kol kas niekas nepaaiškino, kodėl taip yra“, – kalbėjo pasaulio plaukimo trenerių atstovas.

Anot J.Leonardo, yra akivaizdu, kad vaikai žalojami negalvojant apie pasekmes: „Keturiolikmečiai patys dopingo nevartoja, kažkas jiems duoda narkotikų ir pažeidžia įstatymus. Tas pats vyko Rytų Vokietijos laikais. Rusijoje jau kelis dešimtmečius tam yra sudaromos šiltnamio sąlygos.“

Atrodo, kad Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės bus vienos iš nešvariausių istorijoje.

Šiuo metu Pasaulio plaukimo federacija (FINA) sprendžia, kas turi atlikti dopingo testus. Treneriai piktinasi šia sistema: „Tai lyg lapė prižiūrėtų vištidę. Nerealu tikėtis gerų rezultatų. Mes norime žinoti, kas nusprendžia, kuris plaukikas bus testuojamas. Bijome, kad FINA bando apsaugoti žymius plaukikus.“

Plaukikai jau senokai yra praradę pasitikėjimą FINA. Buvęs Didžiosios Britanijos plaukimo federacijos direktorius Billas Sweetenhamas mano, kad reikia rimtų pokyčių.

„Vienos konferencijos metu 700 geriausių pasaulio trenerių paklausiau, kas pasitiki FINA ir nė viena ranka nepakilo. Niekas netiki, kad jie gali išvalyti mūsų sportą. Atrodo, kad Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės bus vienos iš nešvariausių istorijoje. Reikia didžiulės šluotos šiam reiškiniui išvalyti“, - kalbėjo B.Sweetenhamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius